Közélet

Deutsch Tamás: Technokrata felfogással nem lábalunk ki a válságból

Deutsch Tamás: Technokrata felfogással nem lábalunk ki a válságból

2013. március 22., péntek
Deutsch Tamás: Technokrata felfogással nem lábalunk ki a válságból

Hibás az a megközelítés, hogy az Európai Unió történései külpolitikának számítanak, vagy hogy nem lehet szavunk a minket érintő döntésekben - mondta Deutsch Tamás Brüsszelben, aki az EU-ban betöltött szerepünk mellett nemzetközi megítélésünkről is beszélt.

Brüsszelben ismerkedhettek meg az Európai Parlament működésével a Csongrád megyei sajtósok, akik

Deutsch Tamás

, az Európai Parlament képviselőjének meghívására

látogattak el Európa fővárosába

. A politikus az unióban betöltött szerepünkről, az országot külföldről ért vádakról és az új alkotmányról is beszélt nekünk.

Az európai polgárok 25%-a él szegénységben

A képviselő szerint az európai politika is ugyanúgy működik, mint a magyar, hiszen ugyanazon gyökérből táplálkoznak: pártpolitikára épül, pártfrakciók működnek benne, ilyen a modern európai politika. Ugyanúgy vannak tehát nézetkülönbségek Brüsszelben is, mint itthon, a Házban. "Kovács László szavaival élve ez a 'merjünk kicsik lenni' attitűd uralkodik az emberekben, akik azt gondolják, hogy itt a Kárpát-medencében Európa levegőtlen, terméketlen felére kerültünk" - hangsúlyozta Deutsch Tamás. A Görögországban támadt nehézségek Németország nehézségei is, míg az ott zajló folyamatok minket is érintenek, nem kell tehát azt képzelnünk, hogy a periférián élve nincs beleszólásunk a "nagyok" játékába. Az államok külön-külön is feladatok elé állnak, azonban hibás az a megközelítés, hogy az Európai Unió történései külpolitikának számítanak - mondta Deutsch Tamás. A német, francia és brit újságok is sokszor tőlük független eseményként cikkeznek az EU-n belül történtekről, pedig ezek az ő mindennapi életükben is változásokhoz vezethetnek kisebb-nagyobb módon.

Mivel az unió úgy jöhetett létre, hogy a tagállamok saját szuverenitásuk egy részéről lemondva azt az európai közösség kezébe adták át, a felelősség is közös a felmerülő problémákra, melyek egyre inkább megoldhatatlannak tűnnek az utóbbi években. "Az unió egy technokrata vezetéssel jött létre több, mint fél évszázaddal ezelőtt. Ez megmutatta a maga előnyeit, és a gazdasági válság kibontakozásáig jól is működött, a jelenlegi helyzet megoldásához azonban kevésnek bizonyul" - emelte ki a képviselő. Ma az európai polgárok 25%-a, 116 millió ember él a szegénységben, illetve annak közvetlen veszélyeztetettségében, harminc évvel ezelőtt pedig az is elképzelhetetlennek tűnt, hogy ez az érték valaha két számjegyűvé válik. Újfajta gondolkodásmód szükséges a politikus szerint, amely a hatvanas évek végén kialakult értékrendet új alapokra helyezi.

Franciaország és Németország a legantidemokratikusabb?

A sajtó képviselőinek az alkotmány módosításával kapcsolatos vitáról is beszélt Deutsch Tamás. A Társaság a Szabadságjogokért szervezet tíz pontos listája, amin a negyedik alkotmánnyal kapcsolatos problémáikat sorolják fel, egyszerűen a politikai pamflet műfajában íródott a képviselő szerint, nem meglepő, hogy konkrét állítások nem hangzanak el. A külföldről minket érő támadások is csupán egy szűrőn keresztül érkeztek, sokszor féligazságokat sem tartalmazó információkra épülnek, melyek szerint hazánkban diktatúra van. "Százszámra léteznek olyan kötelességszegési eljárások, melyeket az európai szerződések őre, az Európai Bizottság valamilyen módon kifogásol. Amennyiben egy ilyen eljárás alatt álló ország diktatórikus, úgy Európában Franciaország és Németország a legantidemokratikusabb, hisz náluk van a legtöbb vizsgálat alatt" - mondta Deutsch Tamás.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.