Egyetem

Daganatos és gyulladásos betegségeket vizsgáló kutatási program Szegeden

Daganatos és gyulladásos betegségeket vizsgáló kutatási program Szegeden

2013. március 12., kedd
Daganatos és gyulladásos betegségeket vizsgáló kutatási program Szegeden

Daganatos és gyulladásos betegségeket vizsgáló program indul a Szegedi Tudományegyetem és az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontja gyógyításban és az alapkutatásokban részt vevő szakembereinek a részvételével.

Kemény Lajos

professzor, a program szakmai vezetője a projektről tartott keddi tájékoztatón elmondta, hogy az egyetem öt karán, valamint az MTA SZBK három intézetében működő kutatócsoportok több tudományterületet érintve dolgoznak együtt 2014 végéig. A világ tudományos közvéleménye által elfogadott tény, hogy a környezeti és genetikai tényezők bonyolult kölcsönhatása felelős a legtöbb gyulladásos és daganatos betegség kialakulásáért. Ezek a betegségek jelentik a legnagyobb kihívást a modern egészségügy számára. A szerteágazó, több betegségcsoportot és azok hátterét érintő kutatások során a szakemberek többek között arra keresik a választ, hogy milyen összefüggés van a különböző krónikus gyulladásos folyamatok és a rosszindulatú daganatos elváltozások között, hogyan alakul át az immunrendszer egyes kórállapotokban, vagy miként dolgozható ki célzott, személyre szabott terápia bizonyos betegségek esetében. A betegágy mellett felmerülő, klinikai szempontból fontos kérdéseket első lépésben laboratóriumi körülmények között vizsgálják, hogy a jelenséget minél alaposabban megismerhessék. A kutatások során komoly figyelmet szentelnek a lehetséges gyógyszeres "támadáspontok" meghatározásának, ami a későbbi terápia lehetőségét hordozza magában. Ezt a lehetséges hatóanyagok kifejlesztése, majd azok hosszadalmas, többlépcsős vizsgálata követi. Az uniós támogatással megvalósuló, több mint 750 millió forintos összköltségvetésű program célja, hogy a kutatások eredményeiből az egészségipar számára üzleti lehetőségeket biztosító, sokak életminőségét javító innovatív termékek és szolgáltatások születhessenek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.