Írjon nekünk

Szórakozás

Csütörtöki programajánló: Kínai filmest és blues night + FOTÓK, VIDEÓ

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Kínai filmest lesz a rektoriban, Blues night Tátrai Tibi & Pribojszki Mátyás közreműködésével a rongy Kocsmában, míg az IH Rendezvényközpontban két koncert is lesz, fellép a Sonic Temple és Sabbath Szombat.

Kínai filmest – Repülő Tőrök klánja 18 órától az SZTE rektori hivatalban. Az SZTE Konfuciusz Intézet az utóbbi idők – az Intézet magyar és kínai kollégái között végzett rövid felmérés tanúsága szerint − egyik legjobb kínai filmjét vetíti március 14-én. A hajdan virágzó Tang-dinasztiára sanyarú idők járnak. Egymást követik a lázadások, miközben a korrupt kormányt teljesen lefoglalják a szabadcsapatok elleni harcok. Mindközül a legjelentősebb a Repülő Tőrök klánja. Két ifjú parancsnok, Jin és Leo azt a feladatot kapja, hogy ejtsék foglyul a klán ismeretlen vezérét. Jin magányos harcosnak adja ki magát Szél álnéven, és megmenti a börtönből Meit, a vak forradalmárlányt, majd elnyerve bizalmát, elkíséri a titkos szervezet főhadiszállására. A filmet magyar szinkronnal vetítik!

Jam Session 20 órától a Jazz Kocsmában. Kötetlen jam session, random muzsikálás. Ha van kedved részt venni egy közös örömzenélésben, ragadd meg a hangszered és csattogj le vele a Jazzbe! Mikrofont, erősítőt, dobcuccot adunk, a zenei tudást te hozod. Műfaji és hangszeres megkötés nincs, de a zenekari tapasztalatot elvárjuk. Csak bátran!

Hubay Miklós – Elnémulás című darabját láthatják az érdeklődők a Genéziusz Színház tolmácsolásában 20 órától a Pinceszínházban. A népet elnyomók halálra ítélnek egy asszonyt, aki utolsóként őrzi nemzete nyelvét. „A darab komponálása közben gyakran kérdeztem magamtól, hogy melyik földrészen élt az a nép, amelynek utolsó pillanatait látjuk. Észak- vagy Dél-Amerikában? a Kaukázusban vagy Szibériában? valahol Közép-Európában? netán Afrikában? – hiszen az a párizsi egyetemista lány, a magyar szakosok színjátszócsoportjának tagja, aki szerepet kért tőlem, elefántcsontparti volt. Játszódhatik e darab bárhol a földgolyón – sajnos. Mindenütt, ahol egy nép lába alatt a multik olajat vagy uránt sejtenek, ahol kivágják az őserdőket, s ahol a mészárszékben éppen most mérik ki az utolsó bölények, az utolsó delfinek és angyalok húsát.”

Paku Bea és a Standard Trió 20 órakor lép fel a Piano Clubban. A koncertre a belépés díjtalan.

Sonic Temple és Sabbath Szombat koncert lesz 20 órától az IH Rendezvényközpontban. „The Cult – a közös nevező, amely mind a négyünk nagy kedvence, ezért is határoztuk el anno néhány évvel ezelőtt, hogy tető alá hozunk egy tribute zenekart. A nevünk az egyik klasszikus album címéből ered” – írják magukról. A Sabbath Szombat Black Sabbath Tribute Band 2011. februárjában alapították Szegeden azzal a céllal, hogy a méltán népszerű Black Sabbath együttes dalait népszerűsítsük hazánkban. Az elmúlt időszak bebizonyította, hogy erre a jó brit zenére igenis szükség van.

A Club Noirban 20 órától a Bastions (UK)és Battle for Paris (UK) koncertekre várják az érdeklődőket.

Blues night Tátrai Tibi & Pribojszki Mátyás közreműködésével 21 órától a Rongy Kocsmában. Kilenckor a Blues Bell lép színpadra, majd 22-től a Borsodi Blue Trió Moonshine & Wine lemezbemutató két sztárvendéggel, Tátrai Tiborral és Pribojszki Mátyás közreműködésével. Az este apropója a blues és minden, amit ez a műfaj közvetít. Amikor azon gondolkodtunk, mit írhatnánk, ami kellően átadja Borsodi Laci, a Borsodi Blue frontemberének zene iránti alázatát és a lelkesedést, profizmust és elhivatottságot, amivel mindenbe belefog, akadályokba ütköztünk, leküzdhetetlenekbe. Nevesül, hogy ritka, aki így érzi és érti, aki ennyire vele lüktet és aki nem csak mint zenész, de mint vezéregyéniség, mint szervező, mint hagyományápoló, mint igazi vérbeli rajongó tesz a műfajért és erről igazán hitelesen csak ő tudna mesélni. Mégis hogy valamit biztosan jól csinál, azt mi sem bizonyítja jobban, hogy a szakma legnagyobbjai gondolkodás nélkül mondanak igent a Borsodi Blue lemezbemutatón való vendégszereplésre. Az estére érkezőket minden valószínűséggel a szegedi, a Rongyban szintén gyakori vendég Blues Bell melegíti be.

Folyamatos kiállítások, programok

125 éve született Fitz József, a magyar könyvtárügy kiemelkedő alakja. Rá emlékezik egy tárlattal a Somogyi-könyvtár, amit április 10-éig a könyvtár aulájában tekinthetnek meg az érdeklődők. A kiállítás Fitz József életművének bemutatása mellett válogatást ad a Fitz-díjas kötetekből is. Fitz József (1888-1964) a húszas években feldolgozta a magyar könyvtárak ősnyomtatványait. 1930–34 között a pécsi egyetemi könyvtár vezetője, 1934-től 1945-ig az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója. Nevéhez fűződik a Nemzeti Bibliográfia újjászervezése.

A „Szegednek népe, nemzetem büszkesége” című időszaki tárlattal tiszteleg az 1848-49-es események előtt a Móra Ferenc Múzeum, amelyen az érdeklődők honvédruhát ölthetnek, mentébe, csákóba öltözhetnek, valamint egy tábori sátorba is bemászhatnak a harcokban kimerült honvédek. A Móra-múzeum 1848-hoz kötődő eredeti relikviáit tekinthetik meg az érdeklődők, de kiállítottak egy sebesültszállító szekeret is, ami a veszteségekre emlékezteti a látogatókat. Egy 1848-as honvéd párbajpisztolya is a kiállított tárgyak sorát színesíti, amit unokái 1919-ben adományoztak a kultúrpalotának. Egy Szőregnél zsákmányolt osztrák dobot is megtekinthetnek az érdeklődők.

Művészek, alkotók szemszögéből ismerkedhettünk meg az erotika fogalmával a ZERO Art Café csütörtökön nyílt kiállításán. A szeged belvárosában nemrég nyílt művészkávézó nem titkolt célja, hogy a kortárs amatőr művészek számára teret biztosítson alkotásaik, előadásaik bemutatására. Az első tárlat témája az erotika, melyet tizenhat, többségében Szegeden és környékén élő művész munkájából állítottak össze. Bár a téma magas labdát adhatna a polgárpukkasztásra, a kiállítás maga nem az: nem öncélú, obszcén képekkel, csupasz testekkel és fallisztikus ábrákkal sokkol le, az érzékiséget némelyik alkotó a színek és kerek formák játékával, míg más a testiség apró részleteit kihangsúlyozó elemekkel fejezi ki. Az egy hónapig megtekinthető alkotások nagy részét a helyszínen meg is lehet vásárolni, a következő kiállítás témája pedig tervek szerint a fantasy lesz.

A Kass Galéria új kiállításán a Szekeres Ferenc grafikusművész alkotásait bemutató, „Remake – Átjárók és áthatások” című tárlaton szokatlan, megdöbbentő installációkat, falba mélyesztett bútorokat, trükkös trükköket is láthat a közönség, csakúgy, mint különböző fotó-összeállításokat és a művész által tervezett címlapokat. Szekeres a Képzőművészeti Főiskolán diplomázott, majd a szegedi rajztanszéken önálló szakmai programot dolgozott ki. Tervezőmunkáját dicséri számos intézmény arculata, valamint több mint ötven kiadvány tipográfiai megjelenése. Többek között Szeged Város Alkotói díjjal, Vinkler-díjjal és Kölcsey-éremmel is jutalmazták. A tárlat április 7-éig tekinthető meg.

A dóm építése miatt lebontott barokk Szent Dömötör templom oltárképeit is festő Stettner Sebestyén alkotásaiból nyílt tárlat a Fekete Házban. A Szabadkáról érkezett impozáns oltárfestmények többek között Szent Györgyöt, Szent Mihályt és Szent Cecíliát ábrázolják. A tárlat különlegessége, hogy Korhecz Papp Zsuzsanna festő-restaurátor művésznek az elmúlt tizenöt évben sikerült beazonosítania a szegedi Dömötör templom főoltárképeinek festőjét, Stettner Sebestyént. Mára tizenkét magyarországi alkotása ismert az alkotónak, akinek művein az itáliai barokk hatásait láthatják az érdeklődők. A tárlaton az egykori Dömötör templom megmaradt díszét, egy nagyméretű Szeged-címert is láthat a közönség.

Víztengerben álló Széchenyi tér, tankok a dóm előterében, villamos a Belvárosi hídon- ezek a pillanatok is Szeged múltjának szerves részét képezik. A város elmúlt 140 évének történetéből szemezget a Móra Ferenc Múzeum új időszaki kiállítása: a „Tornyos Szeged híres város” című tárlat több mint száz fényképen eleveníti meg Szeged történelmének meghatározó momentumait. Látni szeretné hogyan masíroztak a megszálló német katonák a Kelemen utcán? Kikkel nézett futballmeccset Puskás Ferenc az SZVSE-pályán? Ezeket a meghatározó pillanatokat is bemutatja a Móra-múzeum új fotókiállítása: a közel- és a régmúlt Szegedének mindennapjait, kiemelt eseményeit, katasztrófáit, kulcsmomentumait idézik meg a Kultúrpalotában. A látogatók nem csak a város történelmét ismerhetik meg, hanem rokonaikat vagy akár saját magukat is felfedezhetik a képeken. A kiállítás április 7-éig látogatható.

Magyarországon élő madárfajokról készült fotókból nyílt kiállítás a Móra-múzeumban Asztalos Tibor természetes környezetükben örökíti meg a mindannyiunk által ismert és kedvelt fajokat. A természet rejtett csodái című tárlaton a nagyszerű tájképek mellett madárcsicsergés is várja az érdeklődőket.


A Reök-palotába Joan Miró kiállításra invitálják az érdeklődőket. A színek poétájaként aposztrofált Joan Miró hírhedt felkiáltása – „meg akarom gyilkolni a festészetet” – festővásznak égetésében csúcsosodott ki. Törekvését jelentős grafikai munkássága is híven és kézzelfoghatóan tükrözi, melyből 100 alkotást most Szegeden, a REÖK-ben láthatnak a katalán mester művészetének elismerői. Gyermekien játékos, látványosan formabontó művein Miró a szürrealizmus oltárán áldozott. A kiállítás német magángyűjteményből származik. A bambergi Böttingerhaus kollekciója tudatosan tereli a szemlélő figyelmét az irodalmi-lírai Miró munkásságára, amely különleges árnyalatot ad a kiállításnak.

A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az iszeged.hu.

Hírzóna

Szőlészeti tárlat is lesz a Bortéren

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

És folytatódnak az ajándék tárlatvezetések is.

Tovább olvasom

Hírzóna

Filmajánló: Ad Astra – Út a csillagokba

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Brad Pitt Hollywood után a világűrt veszi célba a mozivásznon szeptember 19-től.

Tovább olvasom

Szórakozás

Tömeg várta Nemesi Pált a családi pikniken

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Több, mint 1500 vendég volt Nemesi Pál piknikén, vasárnap.

Tovább olvasom

Aktuál