Kultúra

Bokor Balázs a „magyar Hollywoodról”

Bokor Balázs a „magyar Hollywoodról”

2013. március 23., szombat
Bokor Balázs a „magyar Hollywoodról”

Az én Hollywoodom című könyvének bemutatójára érkezett Szegedre, a Somogyi-könyvtárba Bokor Balázs nagykövet pénteken. Főkonzulként öt évet töltött Kaliforniában, és részben munkája, részben érdeklődése révén olyan nagy nevekkel került kapcsolatba, mint Arnold Schwarzenegger vagy Antal Nimród.

Kvízkérdés is lehetne – azon kívül, hogy ismert sztárok, mi a közös a következő nevekben:

Paul Newman, Adrien Brody, Rachel Weisz, William Fox, George Cukor, Goldie Hawn, Johnny Weismüller

és

Drew Barrymore

? Hát az, hogy mindannyian magyar származásúak. Sok más mellett ez is kiderül

Bokor Balázs

könyvből – a szerzővel személyes élményeiről is beszélgettünk.

– Öt évet töltött el főkonzulként Kaliforniában, könyvében erősen fókuszál a magyar származású filmcsillagokra, illetve arra, mit adtak hozzá a magyarok Hollywoodhoz. Volt ennek egyfajta kulturális missziós szándéka is?

– Teljesen természetes, hogy munkámban a normál feladatok közé tartozik a kulturális diplomácia is. Ehhez hozzáadódott még a személyes érdeklődésem a film iránt, harmadrészt pedig a munka során annyi emberrel és történettel találkoztam, hogy úgy gondoltam, hogy ezt érdemes összefoglalni. Itt jön be az alapmisszió: a kultúra mellett a magyarság fenntartása. Kaliforniában közel 200 ezer magyar származású amerikai él, egész Amerikában pedig másfél millió, ezek között nagyon sok olyan ember van, aki a tudomány, a művészet, a kultúra, vagy az üzlet terén kiemelkedőt nyújtott.

– A diplomácia nyilván segítségére volt abban, hogy számos híres filmest személyesen is megismerhessen.

– A diplomácia egyik alapvető eszköze a kapcsolatteremtés és –tartás, mindenhol ott van az ember, ahol a saját országát képviselve valamit el tud érni. Hollywood, illetve Los Angeles önmagában a szórakoztatóipar, a filmipar központja, rendkívül sok társasági eseményt, hivatalos rendezvényt tartanak – filmbemutatók, kitüntetések stb. –, ahova a társadalom különböző rétegeiből és természetesen a diplomáciai életből is meghívnak vendégeket, nagyköveteket, főkonzulokat. Így egyrészről automatikusan is részt vesz az ember az ottani dolgokban, másrészt pedig személyfüggő, hogy ki mennyire tud, képes és akar még további kapcsolatokat kialakítani. Én egy barátkozó típus vagyok, a sok rendezvényen könnyű volt széles kapcsolatrendszert kialakítani.

„Ragadozó” magyarok

– Említene néhány példát, kik azok, akikkel sokszor találkozott, vagy aktívabb kapcsolatot tartott fent?

– Jó személyes kapcsolatba kerültem például

Arnold Schwarzeneggerrel

, sokat találkoztunk. De említhetem

Zsigmond Vilmos

Oscar-díjas operatőrt,

Mickey

és

Mariska Hargitayt, Andy Vajnát, Antal Nimród

rendezőt vagy

Csupó Gábort

, a Simpson család kitalálóját és rajzolóját.

Tarantino

is járt nálam különböző rendezvényeken. Magától értetődik, hogy a magyar származású szakemberekkel jó kapcsolatom volt, hiszen a magyarság különösen is összetartott minket.

– Átvitt és szószerinti értelemben is bepillanthatott a „kulisszák” mögé?

– Részt vettem például az Antal Nimród rendezte Ragadozók forgatásán, ahol Adrien Brody volt a főszereplő – az édesanyja neki is magyar. Antal Nimród ugyan Los Angelesben született, de Magyarországon tanult a Színház- és Filmművészetin, majd visszatért a tengerentúlra. A film operatőre egyébként

Pados Gyula

volt– tulajdonképpen ez az amerikai film akár magyar film is lehetett volna….

Filmes olvasztótégely

– Gondolom nem figyelhető meg rendszer a gyökerekhez való viszonyulásban, azaz a magyar származású alkotók eltérően viszonyulnak magyarságukhoz.

– Valóban nem lehet azt mondani, hogy volna valamiféle rendezőelv. Vannak, akik egyáltalán nem foglalkoznak azzal, hogy hol van a gyökerük, hanem amerikainak tartják magukat – ez is természetes, hiszen sokuk családja már többedik generáció óta él az USA-ban. Megint mások csak részben, az egyik felmenő oldalán magyarok. Van olyan is, aki nagyon büszke rá, például Antal Nimród. Azok, akik Magyarországon születtek, mint Zsigmond Vilmos, megint más kategóriát képviselnek – mindegyiknél jelen van a magyar elem valamilyen módon.

– A könyvének címe: Az én Hollywoodom. Ha pár mondatban kellene megfogalmaznia, milyennek ismerte meg ezt a világot?

– Hollywood rendkívül átfogó, az elitistától a legegyszerűbb, népszerű színvonalig minden megtalálható benne. Hollywood olyan, mint Amerika, multikulturális olvasztótégely, az „én Hollywoodom” pedig elsősorban két elemből áll: amit én tapasztaltam és a magyar vonatkozású Hollywoodból.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.