Közélet

Balog: a diákok tudása a nemzeti erőforrás meghatározó része

Balog: a diákok tudása a nemzeti erőforrás meghatározó része

2013. március 28., csütörtök
Balog: a diákok tudása a nemzeti erőforrás meghatározó része

A tudás a jövőbe fektetett tőke, és a diákok alkotóteljesítménye a nemzeti erőforrás meghatározó része - mondta Balog Zoltán, amikor csütörtökön a Parlamentben a 2012-es nemzetközi diákolimpián kiemelkedő teljesítményt nyújtó magyar diákoknak és felkészítő tanáraiknak adott át miniszterelnöki elismeréseket.

Az emberi erőforrások minisztere kiemelte: akiket most díjaznak, már elindultak egyfajta tudományos pályán, még ha annak az elején is állnak.

Balog Zoltán

- aki köszönetet mondott a pedagógusoknak és a szülőknek is az elvégzett munkáért, a diákok támogatásáért - hozzátette: azt kívánják, és azért dolgoznak, hogy a feltételek folyamatosan javuljanak és a munkájukat a jövőben még inkább segíteni tudják. A tárcavezető szerint ez az ország felemelkedésének egyik záloga. Mint mondta, bízik benne, hogy szövetségesek, hiszen ez nem párt- vagy oktatáspolitikai, hanem nemzetstratégiai kérdés. Balog Zoltán úgy fogalmazott: Magyarország megújítása nemzetstratégiai kérdés, és a siker zálogai, legfőbb reménységei azok a magyar fiatalok, tehetségek, akik tudják mit jelent felkészülni egy komoly megmérettetésre, ismerik a tanulással, munkával és szorgalommal kiérdemelt siker ízét. Ezek a fiatalok a jövő zálogai, akik a "megtestesült tehetséget jelentik", és egyben "Magyarország megtestesült reménységét" - mutatott rá a miniszter. A miniszter kiemelte: a diákok eredménye mögött valóságos teljesítmény áll, és az ország csak valóságos teljesítményekből épülhet. Beszélt arról is, hogy nem szeretné, ha görcsös döntés lenne, hogy a diákok itthon maradnak, vagy kipróbálják a külföldi munkavállalást, tanulást. Szeretné, ha ez is az élet természetes része lenne, ahhoz hasonlóan, hogy "idetartozunk, itt vagyunk egy közösség, ez a hazánk". Bízom abban, hogy számíthatunk egymásra - fogalmazott végül a miniszter. A nemzetközi diákolimpián tavaly a magyar diákok egy arany, 11 ezüst és 10 bronzérmet szereztek. A legkiemelkedőbb teljesítményt elérő huszonkét diák egyéves miniszterelnöki ösztöndíjban részesül. A szaktárca háttéranyaga szerint nyolc év után magyar diák nyerte meg a fizikai diákolimpiát, és a legjobb európainak járó különdíjat is megszerző Szabó Attila csapattársai három ezüst- és egy bronzéremmel járultak hozzá a magyar sikerekhez. A biológiai diákolimpián egy ezüst és három bronz, a csillagászati és asztrofizikai diákolimpián két bronzérmet, a földrajzi olimpián egy bronz, az informatikai diákolimpián egy ezüst és két bronzérmet szereztek a magyarok. A kémiai diákolimpián négy ezüst, a matematikai diákolimpián két ezüst és egy bronzérem volt a magyar termés. A csapatok felkészítésében résztvevő csapatvezetők, tanárok, egyetemi hallgatók és oktatók elismerésben és pénzjutalomban részesültek. A rendezvényen jelen volt Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkár is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.