Közélet

Áder János fogadta az indonéz elnököt

Áder János fogadta az indonéz elnököt

2013. március 6., szerda
Áder János fogadta az indonéz elnököt

Az infrastruktúra-fejlesztés és a vízgazdálkodás jó lehetőségeket kínál Magyarország és Indonézia kapcsolatainak szorosabbra fűzésére - mondta Áder János köztársasági elnök szerdán Budapesten, miután fogadta indonéz kollégáját, Susilo Bambang Yudhoyonót.

A tárgyalásuk utáni közös sajtótájékoztatón

Áder János

kiemelte, hogy Magyarország szívesen adná át tapasztalatait a vízgazdálkodással kapcsolatban. Ennek első állomása lehet egy hamarosan megkötendő kétoldalú megállapodás arról, hogy Indonézia több településén magyar víztisztító műveket helyeznek üzembe. Indonézia is tisztában van azzal, hogy a vízkérdés jelenti a jövő egyik legfontosabb kihívását, az árvizek elleni védekezés, a víztisztítás és az ivóvízbázisok védelme minden országnak egyre fontosabb - mutatott rá a magyar köztársasági elnök. Az indonéz államfő azt mondta, az élelmiszer-, az energia- és vízellátás egyre jelentősebb kérdés. A vízminőség javítása, az ivóvízellátás Indonéziának is fontos feladat, megoldásához hozzájárulhat az együttműködés Magyarországgal - tette hozzá. Áder János kiemelte, egyetértettek abban, hogy növelni kell a két ország kereskedelemi forgalmát, ösztönözni kell a magyar befektetőket indonéziai beruházásokra, és fordítva. Indonézia rengeteget fejlődött az elmúlt években: míg a világ sok országa a gazdasági válsággal küszködött, az ázsiai országban 6-7 százalékos volt a növekedés - emlékeztetett. Hozzátette, Indonézia komoly fejlesztési elképzeléseket fogalmazott meg egyebek mellett az infrastruktúra területén, és ez Magyarországnak is lehetőséget jelent a kapcsolatok további építésére.

Susilo Bambang Yudhoyono

hangsúlyozta, a két ország közötti kereskedelmi forgalom értéke 2010-ben 200 millió dollár volt és 2011-ben megduplázódott. Ez is azt mutatja, hogy van lehetőség a növekedésre - mondta. Kifejtette, át kellene térni a közvetlen kereskedelemre, mert sok indonéz termék csak más országok közvetítésével jut el Magyarországra. Meglátása szerint Magyarország kinyithatja a kaput a térségben az indonéz termékek előtt. Az indonéz elnök megjegyezte, ösztönözni kell a kapcsolatépítést a két ország üzleti szektorai között, mert ez is segíti a kereskedelem bővítését. Áder János az oktatási kérdésekkel kapcsolatban arról beszélt: nagy hagyománya van annak, hogy magyar diákok Indonéziába látogatnak, és indonéz diákok érkeznek Magyarországra. A kulturális kérdéseket illetően kiemelte, remélhetőleg 2015-ben indonéz kulturális évadot rendeznek Magyarországon, ami jó lehetőség lenne arra, hogy bemutassák ennek a távoli országnak a gazdag kulturális hagyományait. Susilo Bambang Yudhoyono a hét elején Németországban tett hivatalos látogatást, ezt követően érkezett Budapestre. Az indonéz államfő a tervek szerint magyar befektetőkkel is találkozik, hogy megismertesse őket az indonéziai beruházási lehetőségekkel, továbbá csütörtökön koszorút helyez el a Hősök Emlékkövénél a Hősök terén. Magyar köztársasági elnök utoljára 2008 májusában tett állami látogatást Indonéziában, Sólyom László megbeszélést folytatott Susilo Bambang Yudhoyonóval és Agung Laksonóval, a képviselőház elnökével. Magyarországi hivatalos látogatáson 2002 szeptemberében járt Megawati Sukarnoputri indonéz államfő; Mádl Ferenc államfővel, Medgyessy Péter kormányfővel és Demszky Gáborral, Budapest főpolgármesterével tárgyalt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.