Közélet

A veszély-elhárítási terv összeállítására készítették fel a katasztrófavédelmet

A veszély-elhárítási terv összeállítására készítették fel a katasztrófavédelmet

2013. március 27., szerda
A veszély-elhárítási terv összeállítására készítették fel a katasztrófavédelmet

A települések új veszély-elhárítási terveinek összeállítására készítették fel szerdán a Szegedi Katasztrófavédelmi Kirendeltségen a hozzá tartozó települések közbiztonsági referenseit. A tervek tartalmazzák az adott település sajátosságait, azoknak az elérhetőségeit, akikre a védekezés során számíthat a közösség, és azoknak az eszközöknek az elérhetőségét is, amelyek segíthetik a tevékenységet – mondta el előadásában Ménesi Zoltán százados, a kirendeltség polgári védelmi felügyelője.

A tervnek melléklete az a táblázat, amelyet most a településeknek adatokkal kell feltölteniük. Ebben rögzítik azon személyek elérhetőségét, akikre a védekezés során számítanak, de a listába kerülnek – címmel, a kapcsolattartó nevével és telefonszámával – az egészségügyi intézmények, gyógyszertárak, a veszélyes anyagokat tartalmazó raktárak mellett az üzemanyagtöltő állomások, a kitelepítések során befogadásra alkalmas intézmények, valamint az állattartó telepek is. Az előadás során elhangzott: rögzíteni kell azon eszközöket is, amelyek élőállatok szállítására alkalmasak, a védekezésbe bevonható munkagépeket, amelyeknél fontos, hogy a lista aktuális legyen: csak a valóban elérhető és megfelelő műszaki állapotban tartott teherautókat, erőgépeket és buszokat szabad a listába felvenni. A táblázatba kerülnek a lakosság ellátásban fontos szerepet betöltő pékségek, továbbá a vízszolgáltatók és szikvíz palackozók is, de a mellékletben nyilván kell tartani a védendő műemlékeket és a tömegtartózkodásra alkalmas klimatizált épületeket is. Az önkormányzatok által összeállított tervet a katasztrófavédelmi kirendeltség saját adatbázisával kiegészíti, amely tartalmazza a veszélyes üzemek adatait is. A táblázat feltöltését időszerű megkezdeni – mutatott rá

Ménesi Zoltán

tű. százados, utalva arra, hogy június végére a veszély-elhárítási terveknek végleges formát kell ölteniük, addig a települések szükség esetén a rendelkezésre álló ideiglenes terv alapján védekezhetnek.

Forrás:

Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.