Egyetem

A szuperszámítógépes kutatást segítő program indult három vidéki egyetemen

A szuperszámítógépes kutatást segítő program indult három vidéki egyetemen

2013. március 21., csütörtök
A szuperszámítógépes kutatást segítő program indult három vidéki egyetemen

Uniós támogatással a szuperszámítógépes kutatást segítő program indult a debreceni, a pécsi és a szegedi egyetemen a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet részvételével - közölte Dombi György projektvezető csütörtökön a csongrádi megyeszékhelyen.

A 780 millió forintból megvalósuló, 2014 őszéig tartó projekt célja a szuperszámítógépes kutatások elterjesztése, illetve a nagy vidéki tudományegyetemeken 2011-ben létrehozott informatikai kapacitás optimális kihasználása - mondta a Szegedi Tudományegyetem professzora a programról tartott sajtótájékoztatón. A kiemelkedő számítási kapacitásokkal rendelkező szuperszámítógépeket az informatikai kutatások mellett elsősorban a természettudományok, illetve az élettudományok területén alkalmazzák, felhasználásuk azonban egyre fontosabbá válik a közgazdasági, mérnöki vagy akár a jogi, illetve bölcsészettudományi területen is. A program célja lehetővé tenni e tudományterületek művelői számára a szuperszámítógépek használatát, például a szakterületüket érintő tudásbázis létrehozásával. Az egyetemi tanár tájékoztatása szerint a projekt részeként több informatikai jellegű kutatási program is megvalósul: vizsgálják többek között, hogy a napjainkban létrehozott, digitálisan tárolt adatok, dokumentumok, tervrajzok miként lesznek felhasználhatók néhány év vagy évtized múlva.

Dombi György

elmondta, hogy Magyarország nemzetközi összehasonlításban nem áll rosszul a szuperszámítógépek alkalmazása terén. A berendezések azonban négy-öt év alatt elavulnak, olyan gyorsan növekszik a berendezések számítási teljesítménye, illetve annyit javul a számítógépek energiafelhasználása. A program keretében felmérik a kutatói igényt is, hogy milyen fejlesztésekre lesz szükség az elkövetkező néhány esztendőben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.