Egyetem

A kávéfőző, ha intelligens - Intelligens Mintaotthont adtak át az Agórában + FOTÓK

A kávéfőző, ha intelligens - Intelligens Mintaotthont adtak át az Agórában + FOTÓK

2013. március 28., csütörtök
A kávéfőző, ha intelligens - Intelligens Mintaotthont adtak át az Agórában + FOTÓK

Száz négyzetméteres komplett mintaotthon várja az érdeklődőket, az SZTE Informatórium emeletén a Szent-Györgyi Albert Agórában. Az Intelligens Mintaotthonban (IMO) a legkorszerűbb intelligens otthonmegoldások, távalkalmazások, háztartási berendezések és berendezési tárgyak kaptak helyet.

Intelligens sütő, kávéfőző, mikro, páraelszívó, okostévé vagy nagy teljesítményű porszívó - ilyen és hasonló berendezések, alacsony fogyasztású ("zöld") háztartási kis- és nagygépek láthatók és próbálhatók ki az IMO-ban. Mi teszi intelligenssé a sütőt? Amellett, hogy érintőképernyős beállítási felülettel rendelkezik, és számos üzemmódban, hőfokon képes sütni, például többféleképpen tisztítja is magát - vagy legalábbis segít abban, hogy a makacs szennyeződések is eltávolíthatók legyen. A berendezések jórészt kereskedelmi forgalomban is elérhetők, de az IMO átadóján már nagyobb távlatokról is hallhattak a résztvevők, eljön az idő, mikor a gépeket egymással is összekötik, mi pedig okostelefonunk segítségével bárhol és bármikor ellenőrizhetjük, van-e otthon joghurt a hűtőben...

Csecsemő foggal és körömmel

Az Intelligens Mintaotthon nem csak bemutató, hanem egyúttal kísérleti tér is, ahol az IMO projekt partnerei, résztvevői egy valós környezetben ki is próbálhatják, megmérethetik, tesztelhetik azokat az Informatorium látogatóival, de akár a Szegedi Tudományegyetem hallgatóival, tudományos munkacsoportjaival is. Az IMO jól mutatja, hogyan illeszthető össze az innováció, a menedzsment és a kereskedelmi érdek - fogalmazott köszöntőjében Susányi Tamás, a DEAK Zrt. vezérigazgatója. Z. Karvalics László, a Könyvtár-és Humán Információtudományi Tanszék egyetemi docens többek között a BUS-ról beszélt, ez az informatikai infrastruktúra lehetővé teszi, hogy az információ A pontból B-be eljuthasson - a gyakorlatban úgy tud működni, mint az intelligens háztartás idegrendszere. A docens hozzátette, egy csecsemő IMO-t adtak át most, aminek viszont már "körme és foga van", és most teszi az első lépéseket, a jövő titka, hogy a technológiai fejlesztések miként fognak ebbe beépülni. Egyben az Open Szeged gondolatról is beszélt, vagyis az alap- és alkalmazott kutatások egymásra találása, a nyílt architektúra és a nyílt tudomány hatalmas távlatokat nyithat meg még a Tisza-parti város előtt.

A gyerekeket célozzák

Rózsa Péter, az Informatórium marketing- és kommunikációs menedzsere hozzátette, egyik fő céljuk, hogy a kisiskolások, a gyerekek is ismerkedjenek meg az intelligens technológiákkal, hiszen az újdonságok bevitele egy családba gyakran rajtuk keresztül történik. Az IMO egy olyan intelligens tér, ahol a kiállított, működés közben is használható berendezések és a hozzájuk kapcsolódó információs eszközök (szórólapok, prospektusok, televíziók, monitorok, tablet-ek, demo-filmek, applikációk, internetes felületek) lehetőséget adnak arra, hogy a látogatók reakcióit is rögzíthessék, amelyek a marketing adatbázis bővülésén túl a fejlesztésben, az innovációs aktivitásban is hasznosíthatóak. Ez a közös projekt, mely több hazai vállalkozás és a Szegedi Tudományegyetem közös munkája révén valósul meg, remek példa arra, hogy miként valósulhat meg a gazdasági és a tudományos élet szereplőinek kooperációja a közművelődés platformján úgy, hogy minden szereplő saját, jól működő szinergiáit kapcsolja be egy új dimenzió, egy új érték létrehozása érdekében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.