Bulvár

A cégvezetők egyharmada nő

A cégvezetők egyharmada nő

2013. március 8., péntek
A cégvezetők egyharmada nő

A vezető beosztású nők aránya a cégekben évek óta 33 százalék körüli, és az arány csak minimálisan változott az elmúlt öt évben - közölte a Bisnode csoporthoz tartozó PartnerControl céginformációs szolgáltató nőnapi elemzésében pénteken.

A Bisnode a cégbíróságon bejegyzett cégvezetők és cégtulajdonosok nemét vizsgálta az elmúlt öt év időszakában. A nők aránya a cégvezetésben 33 százaléknál kicsivel kevesebb volt 2008 márciusában, és mostanra csupán fél százalékpontot nőtt, így a közlemény szerint a férfiak dominanciája az évek során a bejegyzett vezetők körében nem változott. Jobb a helyzet a cégtulajdonosok körében, itt a nők aránya eléri a 39 százalékot. Ez a szám sem sokat változott azonban az elmúlt évek során, öt évvel ezelőtt is 39-61 százalék volt a nők és férfiak aránya a cégtulajdonosok között. Megyék szerinti bontásban a fővárosi cégeknél a legmagasabb a női vezetők aránya, csaknem 33,5 százalék. Vas megyében van a legkevesebb cégbíróságon jegyzett női top-menedzser, kevesebb mint 29,5 százalékuk van magas pozícióban. A legtöbb női cégtulajdonos, 40,3 százalék Hajdú-Bihar megyében, a legkevesebb, 37,9 százalék pedig Győr-Moson-Sopron megyében van. A fővárosban az átlagnál kisebb a női cégtulajdonosok száma, valószínűleg itt a magasabb foglalkoztatás miatt többen az alkalmazotti létet választották. Az elemzés szerint minél nagyobb egy cég, annál kisebb arányban vesznek részt a nők a vezetésben. Míg az alkalmazott nélküli - vagy ismeretlen létszámú – cégek esetén 34,1 százalék a női vezetők aránya, addig a húsz fő feletti cégeknél már kevesebb mint 22 százalék. Az 50-250 embert foglalkoztató vállalatoknál 21, a 250 munkavállalónál többet alkalmazóknál viszont 22,8 százalék a női vezetők aránya. A cégtulajdonosok körében is jelentős csökkenés figyelhető meg a cégmérettel fordított arányban. A kisvállalatoknál majdnem 40 százalék a női tulajdonosok aránya, a tíz fő feletti cégek esetén ez az érték viszont csak 30 százalék körül van. A közlemény szerint a nők száma a felsővezetésben jellemzően egész Európában alulreprezentált, annak ellenére, hogy a kontinensen az egyetemi diplomások 60 százaléka nő. Az Európai Bizottság tavaly novemberben döntött arról, hogy 2020-ra a tőzsdén jegyzett cégek vezetői körében – az ügyvezetői pozíciót kivéve – a nők arányának el kell érnie a 40 százalékot. A testület megállapította, hogy a Budapesti Értéktőzsde BUX indexében szereplő cégek felügyelőbizottságaiban 5,3 százalék a részesedésük, ami elmarad az unió egészének 13,7 százalékos átlagától. Ráadásul a tavaly novemberi adatok alapján a felügyelőbizottsági elnökök és vezérigazgatók között egyetlen nő sincs Magyarországon – áll a közleményben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.