Írjon nekünk

Kultúra

A bibliofil Lechner és a mesélő orákulum a Somogyiban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

A Somogyi-könyvtárban aulájában március 7-től A bibliofil Lechner címmel nyílik kamaratárlat, amely válogat a városépítő mérnök 1884-ben a Somogyi-könyvtárnak adományozott értékes könyvgyűjteményéből. Mellette Kasza Magdolna szegedi születésű grafikus két kiállítását is megtekinthetjük a könyvtárban.

Lechner Lajos építészmérnök, kora egyik legkiválóbb várostervező mérnöke volt. Valamivel több, mint 30 évesen már az Ondava, Tapoly és Felső-Bodrog vizeinek szabályozását irányította. 1870-ben elnyerte Budapest általános rendezési terveinek előkészítésére kiírt nemzetközi pályázat nagydíját. Lechner Lajos munkájának felhasználásával készült el a főváros rendezési terve is. Az 1878. évi párizsi világkiállításon a magyar kiállítási részleg helyettes kormánybiztosa volt.

A Szeged város árvíz utáni újjáépítési tervének kidolgozása is Lechner Lajos nevéhez fűződik. Tisza Lajos királyi biztostól kapott megbízást a biztosi hivatal műszaki ügyekkel foglalkozó osztályának vezetésére. Személyisége meghatározó volt a város új arculatának kialakításában. Lechner Lajos (1833-1897) széles körű érdeklődését és munkájában végzett céltudatosságát valamint, hogy folyékonyan beszélt minden művelt nemzet nyelvén a korabeli sajtó számos tudósítása kiemeli.

A könyvtárnak adományozott, főként idegen nyelvű kötetek, nem csak a 19. század műszaki, mérnöki, matematikai ismereteit tükrözik – nemegyszer Lechner saját kezű bejegyzéseivel, számításaival -, hanem szépirodalmi kiadványokat, útikönyveket is tartalmaz. A kiállítás megemlékezik Lechner Lajos Szeged városáért tett áldásos munkásságáról, rajzokkal, fotókkal illusztrálva azt. Láthatóak lesznek mérnöki munkájának fontosabb eredményei a modern városrendezés és az egészséges építkezés megalapozásában.

A bibliofil Lechner című kiállítás 2013. március 7-től 19-ig megtekinthető a Somogyi-könyvtár földszinti kiállítótérben.

Mesélő orákulum és kockákba zárt históriák

A Somogyi-könyvtár szervezésében Kasza Magdolna szegedi születésű grafikus két kiállítását is láthatja a nagyérdemű március 7-étől Szegeden.

A Mesél az Orákulum című tárlat a Tarot ihlette képi világba viszi a látogatót. A „civilben” hologram-tervező Kasza Magdolna grafikus munkáiban a fantázia keveredik a mítosszal, és képei egyszerre elvarázsolnak és elgondolkodtatnak. A bibliotéka Internet-terében 2013. április 4-ig láthatóak az álomvilágba repítő képek.

A Kockákba zárt históriák az esztendő egészére tervezet képregény-kiállítássorozat nyitánya az Agóra Gyermekkuckóba betérők számára. A kiállítás-sorozatban bemutatott első képregény témája az 1848-49-es forradalom és szabadságharc és 2013. május 3-ig láthatják az érdeklődők.

Kasza Magdolna grafikus és Magyar Sándor forgatókönyvíró szövegei alapján készített képregények a magyar történelem egy-egy fontosabb időszakát emelik ki ebben a minden korosztály számára könnyen befogadható műfaji formában.
A Szegeden bemutatásra szánt történelmi témájú képregények eredetileg az Amerikai Magyar Cserkészszövetség kiadványaiba készültek, hogy az ottani magyar gyerekek számára is bemutassák a magyar történelem egy-egy emlékezetes eseményét vagy személyét.

Kasza Magdolna 2012-ben a 4. Szegedi Képregényfesztivál meghívott vendége volt a Nőies vonalak című szekcióprogramban. Képregényes szakmai előzményeiről ezt tudhattuk meg tőle:
“Nyertem már több országos versenyen. Részt vettem képregényes témájú többnapos workshopon magyar és belga alkotókkal, ahol összevethettük a két ország tapasztalatait és stílusirányzatait. Pécsett a Kulturális Főváros rendezvénysorozat részeként citylight plakátokon találkozhattak képregényeimmel a járókelők. Több, mint tíz éve folyamatosan rajzolok képregényeket a Glinda című ifjúsági magazinnak. Az eddigi legnagyobb sikeremnek, pedig azt tekintem, hogy honvédelmi témájú képregényemért különdíjat kaptam a Honvédelmi Minisztériumtól.”

A képregényről, valamint a szövegíró és a rajzoló együttműködéséről így vall:
“A képregények előnye, hogy könnyen befogadhatóak, a képek felkeltik a gyerekek figyelmét, miközben tulajdonképpen történelmet tanulnak. Vallom, hogy a képregény nemcsak a gyerekek műfaja, hiszen felnőttként nemcsak készítem a történeteket, hanem alkotótársaim műveit is örömmel olvasom.
Alkotás közben a szövegíró és a rajzoló olyan, mint egy lelki ikerpár. Az agyuknak egy rugóra kell járnia ahhoz, hogy a végső termék, a “kép” és a “regény” egységes egésszé alakuljon. A történet megértéséhez mindkét összetevőnek szervesen kell kapcsolódnia.”

Kasza Magdolna mindkét szegedi kiállításának, a Mesél az Orákulum (Helyszín: Somogyi-könyvtár, Dóm tér 1-4.) és a Kockákba zárt históriák (Helyszín: Agóra Gyermekkuckó, Kálvária sgt. 23) ünnepélyes megnyitója, 2013. március 7-én lesz, amely 16.30-kor a Somogyi-könyvtárban kezdődik, majd 17.30-kor az Agóra Gyermekkuckóban folytatódik.

Kommentek

Hírzóna

Kezdődik a SzegedArt fesztivál

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Több mint két hónapon keresztül kínálnak programokat.

Tovább olvasom

Hírzóna

A Carmina burana ünneplésével zárta az évadot a Szegedi Kortárs Balett

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Mozgalmas volt a társulat 31. szezonja.

Tovább olvasom

Hírzóna

Plusz egy estén láthatjuk a Don Juant

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

A rendkívüli érdeklődésre való tekintettel.

Tovább olvasom

Aktuál