Közélet

Busók szállták meg Kiszombort + FOTÓK

Busók szállták meg Kiszombort + FOTÓK

2013. február 25., hétfő
Busók szállták meg Kiszombort + FOTÓK

Mohácsról érkeztek busók Csongrád megyébe, hogy Kiszomboron télűző mulatsággal, farsanggal és utcabállal, kereplővel vagy kolomppal a kézben, nagy zajt csapva távozásra bírják a leghidegebb évszakot.

A százötven-kétszáz fős tömeghez igazi mohácsi busók is csatlakoztak, akik a szebbik nemet riogatták, az aprónéppel pedig lelkesen incselkedtek. A vidám csapat körbejárta a falut, sokan az ablakból integettek a díszes menetnek. Visszatérve a Rónay-kúria étterem elé, bemutatkoztak a különböző színes ruhákba öltözött maskarák, akik között volt zombi, szabadságszobor, arab terrorista, erdei mókus, pókember arcú hibrid rénszarvas, királylány, István király, szupermanus, boszorkány, idősebb arab kisasszony, Sherlock Holmes, spanyol amigo és ördög is. Az ötletes jelmezekért mindenkinek ajándék járt. A szép számban összegyűlt helybelieken kívül a vigasságra érkeztek vendégek Szegedről, Székkutasról, Klárafalváról, Makóról és Csanádpalotáról is. Tréfás vetélkedő következett, a kakasütés, csak ezúttal nem igazi állaton próbálták ki a furkósbotot, hanem egy virágcserepet kellett bekötött szemmel a közönség hangos biztatására eltalálni és eltörni. Busójáráskor a rémisztő maszkba bújt emberek elijesztik a telet, a kiszebaba elégetésével pedig el is temetik azt. Kiszomboron sem volt ez másként. Amikor a szalmabábu elégett, a mohácsi Favellás busó hagyományőrző csoport táncra perdült, sokác táncokat, kolót adtak elő, a vígasság pedig 17 órától népzenei táncházzal folytatódott a Rónay-kúria étteremben, ahol a Mustra banda szolgáltatta a talpalávalót. A rendezvény ideje alatt az étterem magyar borokból kóstolóval várták az érdeklődőket.

Badicsné Szikszai Zsuzsannától

és

Endrész Erzsébettől

megtudtuk, harmadszor szerveztek farsangot a faluban, busót pedig másodszor. A vendégek régi ismerősök, nem kellett őket invitálni, egyből jöttek, így a kiszomboriak „originál” mohácsiakkal tudták színesíteni a farsangi kavalkádot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.