Közélet

Pár tucat demonstráló kísérte utolsó útjára a közoktatást Szegeden + FOTÓK

Pár tucat demonstráló kísérte utolsó útjára a közoktatást Szegeden + FOTÓK

2013. február 15., péntek
Pár tucat demonstráló kísérte utolsó útjára a közoktatást Szegeden + FOTÓK

Jelképes temetéssel vett végső búcsút a közoktatástól péntek este néhány tucat demonstráló. A tüntetők egy fekete koporsót kísértek a belvároson keresztül a Megyeháza elé, ahol búcsút intettek a "bukásra ítélt" Hoffmann-korszaknak.

18.10:

Az esemény egyperces gyászszünettel ért véget, s a tömeg szétoszlott.

18.00:

A menet megérkezett a Megyeháza elé, ahol a szervezők jelképes temetési ceremóniába kezdtek. "Azt az alig két hónapot megélt rendszert temetjük itt el, amely az iskolákat államosítva kiforgatta azokat vagyonukból, a tanárokat megfélemlítette, az intézményvezetőket pártkatonákra cserélte, a diákokat lúdtalpas, hájas gyerekeknek nevezte. Ezek a diákok azonban tanultak a múltból, tudják, hogy ez a rendszer bukásra van ítélve" - hangzott el a gyászbeszédben. A menet során a demonstrálóknak gyertyákat osztogattak, melyeket a koporsó körül meggyújtottak. A felnyitott koporsóba oktatáshoz kapcsolódó emléktárgyakat dobáltak be az összegyűltek: füzetet, szövegkiemelőt, tollat, történelemkönyvet, de még egy kokárdát is láttunk a temetendő ereklyék között.

17.40:

Temetéshez méltó módon csendben, rendezetten, rigmusok skandálása nélkül halad a menet a koporsóvivők mögött. Az egyetlen atrocitás egy nagy fekete kutya részéről érte csak a Széchenyi téren elhaladó tömeget: az eb vagy a felsőoktatásért tüntetők nézeteivel nem tudott azonosulni, vagy a menettel pórázon haladó vizsla nem volt neki szimpatikus. Gazdája mindenesetre lecsitította, mielőtt mérges ugatása tettlegességig fajult volna.

17.25:

A csúszás miatt a félórás beszédek helyett csak egyetlen középiskolás diák felszólalását hallgathatjuk meg. Kerekes Péter, a Deák Ferenc Gimnázium tanulója egy rendszerváltás előtti demonstráló történetét idézte fel, aki általános szabadságjogokat követelt, de csak börtönbüntetést kapott és kicsapták az iskolából is. A fiú 27 évesen öngyilkosságot követett el - mondta a diák, aki megfogalmazta saját, 6+1 pontját is: a felsőoktatás megóvása mellett az általános sajtószabadságot és a kultúra támogatását is célul tűzte ki. A részt vevők a beszédet követően nem sokkal elindultak a Vár utca irányába a Széchenyi tér felé. Innen a Kárász utca - Tisza Lajos körút útvonalon mennek a Megyeházához, ahol jelképesen eltemetik a közoktatást. A "temetési menetet" erős rendőri jelenlét biztosítja.

17.10:

A Móra Ferenc Múzeum előtti téren körülbelül 40 fő gyűlt össze. A szervezők magukkal hoztak egy feketére festett, kartonból összeállított koporsót is, melyre a "Közoktatás: élt a 2012/2013-as tanévig" feliratot helyezték el. A rendezvény várhatóan csúszni fog egy kicsit, a demonstrálók még várnak egymásra.

Korábban írtuk:

A szervezők azt írják felhívásukban: „a diákok követelései nem teljesültek. A kormány nem képes kompromisszumokra se a köz-, se a felsőoktatást érintő reformok ügyében, ráadásul jogsértő módon akarja bebetonozni rossz változtatásait az ország Alaptörvényébe. Az iskolák államosítását körülvevő zűrzavar egyre csak növekszik. Egyes intézményekben az önnön jogaikért kiálló diákokat párthű tanáraik fenyegetik, alázzák nap, mint nap. A végzős gimnazisták egyre kilátástalanabbul rohannak a március 1-jei felsőoktatási jelentkezési határidő felé, a kormányzat nem meri kiadni a felvételi tájékoztatót a bizonytalanság jegyében, így is nehezítve az amúgy sem könnyű döntést.” A KiHa szerint a Hoffmann-Balog-rendszer összeomlott, ezért végső búcsút vesznek tőle február 15-én este. „Fekete ruhában gyertek a temetésre és hozzatok magatokkal egy tárgyat, ami számotokra az oktatást jelképezi (kréta, füzet, toll stb.)” – írták közleményükben. A tervezett program: 17.00-17.15: Gyülekező a Móra Ferenc Múzeum előtti téren 17.15-17.50: Beszédek 17.50-18.30: Kellemes "séta" a kormányhivatal elé (Az útvonalt ide kattintva tekinthetitek meg) 18.30-19.00: Eltemeti a közoktatást. A kihelyezett közoktatás sírjába mindenki beleteheti azt, ami számára az oktatást jelentette.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.