Közélet

Szegedi egyetem: kétszáz dolgozót küldhetnek nyugdíjba?

Szegedi egyetem: kétszáz dolgozót küldhetnek nyugdíjba?

2013. február 1., péntek
Szegedi egyetem: kétszáz dolgozót küldhetnek nyugdíjba?

Több száz dolgozót kell elküldeni a legnagyobb budapesti és vidéki egyetemekről az új nyugdíjazási szabályok miatt. A Szegedi Tudományegyetemen körülbelül 200 oktatónak kell választania a bér és a nyugdíj közül - írja az eduline.

Nyugdíj vagy fizetés: az ország összes – nyugdíj mellett dolgozó – egyetemi és főiskolai oktatójának el kell döntenie április 30-ig, a kettő közül melyiket választja. A kormány tavalyi döntése alapján július elsejétől megszűnik a kettős juttatás a közszférában, vagyis azok, akik július után is dolgozni szeretnének, nem kapnak nyugdíjat, míg azok, akik a nyugdíjat választják, nem dolgozhatnak tovább.

Tőrös Szilárd,

a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének elnöke szerint a rendelkezés komoly problémákat okozhat a felsőoktatásban, „ha nyugdíjba mennek azok, akik eddig szakértői voltak egy-egy területnek, bizonyos tantárgyakat egész egyszerűen nem oktatnak majd az egyetemek és főiskolák” – mondta. Nem ez az egyetlen intézkedés, amely fejtörést okoz a rektoroknak. A kényszernyugdíjazás - azoknak a közalkalmazottaknak, akik a 62. évet betöltötték, és a szolgálati időt megszerezték, nyugdíjba kell menniük – az oktatókra ugyan nem vonatkozik, az egyetemek és főiskolák technikai munkatársaira, a tanulmányi hivatalok és tanszéki könyvtárak dolgozóira, valamint az adminisztratív munkát végzőkre igen.

Szegedi Tudományegyetem: 200 oktatónak kell döntenie

A Szegedi Tudományegyetemen körülbelül 200 oktatónak kell választania a bér és a nyugdíj közül. „Már többen jelezték, hogy elmennének” – mondta az eduline-nak

Szabó Gábor

rektor, aki szerint az idősebb oktatók elvesztése nagy problémát jelenthet, bizonyos területeken ugyanis egy teljes korosztály hiányzik – pont azok, akik a nyugdíjas korú tanároktól átvehetnék a feladatokat, sőt idegen nyelvű képzések is megszűnhetnek. „A doktori iskolák vezető professzorainak tapasztalatát, tudását nagyon nehezen lehetne pótolni, ráadásul jóval több feladat hárulna azokra, akik az állásukban maradnak” – tette hozzá. További 200 egyetemi közalkalmazottat a kényszernyugdíjazás érint – őket az új szabályok miatt biztosan el kell küldeni. „Bizonyos területeken ez komoly működési zavarokhoz vezethet, a távozók helyére ugyanis nem vehetünk fel új embert” – mondta Szabó Gábor. A rektor szerint a speciális végzettséget igénylő munkaköröket átszervezéssel sem tudják majd betölteni, így szolgáltatások szűnhetnek meg az intézményben. „Egyedi esetekben lehetőség van rendkívüli elbírálásra, de egyelőre nem tudjuk, hogy a döntést mi alapján hozzák majd meg. Fontos lenne, hogy kellő empátiával bírálják el a kérelmeket” – magyarázta. További részletek a fővárosi intézményekkel kapcsolatban az

eduline oldalán

olvasható!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.