Közélet

Századvég: a Fidesz kismértékben növelte előnyét

Századvég: a Fidesz kismértékben növelte előnyét

2013. február 18., hétfő
Századvég: a Fidesz kismértékben növelte előnyét

A Századvég Alapítvány februárban készített közvélemény-kutatása szerint a Fidesz kismértékben növelte előnyét mind a teljes népesség, mind a biztos szavazók körében, Bajnai Gordon mint lehetséges kormányfőjelölt pozíciója pedig gyengült.

A Fidesz támogatottsága a teljes népesség körében kismértékben nőtt januárhoz képest: 21-ről 23 százalékra. A legnagyobb ellenzéki erő, az MSZP a januári 13 százalék után jelenleg 14 százalékon áll. A Jobbik támogatottsága ebben a közegben 9 százalékos, az LMP-é 3 százalékos - olvasható a felmérés eredményeiről szóló összegzésben, amelyet a honlapján tett közzé hétfőn az alapítvány. A közvélemény-kutatás szerint a Demokratikus Koalícióra (DK) a lakosság 1 százaléka adná a szavazatát. Az Együtt 2014 a vizsgált hónapban a választók 5 százalékára számíthat. Az egyéb, nem parlamenti pártok támogatottsága jelenleg 1 százalékos a teljes népesség körében. A biztos szavazó pártválasztók között a Fidesz jelenleg 42 százalékon áll (januárban 40 százalékon volt), az MSZP támogatottsága változatlanul 29 százalékos. A Jobbikra a válaszadók 17, az LMP-re pedig 4 százaléka adná a voksát. A DK-t, illetve egyéb pártokat 1-1 százalék juttatná be a parlamentbe. Az Együtt 2014-re a biztos szavazók 6 százaléka voksolna - írták. A Századvég a miniszterelnöki preferenciákat is vizsgálta: a megkérdezettek 35 százaléka

Orbán Viktort

, 18 százaléka

Bajnai Gordont

, 7 százalék

Mesterházy Attilát

, ugyancsak 7 százalék

Vona Gábort

, míg 2 százalék

Gyurcsány Ferencet

látná szívesen a kormányfői székben. Az Orbán Viktor és Bajnai Gordon támogatottsága közötti különbség 2012 novembere óta határozott mértékben nőtt: akkor Orbánt 32, Bajnait pedig 19 százalék látta volna szívesen miniszterelnökként. Ha csak Orbán Viktor és Bajnai Gordon közül választhatnának a megkérdezettek, 2013 februárjában 43 százalék szavazna a jelenlegi kormányfőre és 34 Bajnai Gordonra - olvasható az összegzésben. A februári felméréskor a választókorúak 48 százaléka nyilatkozott úgy, hogy biztosan részt venne egy most vasárnap tartandó parlamenti voksoláson, így a választási aktivitás január óta lényegében nem változott, továbbra is alacsonynak mondható. A pártszimpátiájukban bizonytalanok arányában sem tapasztaltak jelentős elmozdulást, jelenleg a megkérdezettek 44 százaléka tartozik ebbe a körbe. A Századvég a telefonos kérdőíves közvélemény-kutatását február 12. és 15. között végezte, annak során ezer, véletlenszerűen kiválasztott felnőttet kérdezett meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.