Közélet

Startra kész az Orvosi Készségfejlesztési Központ + FOTÓK

Startra kész az Orvosi Készségfejlesztési Központ + FOTÓK

2013. február 27., szerda
Startra kész az Orvosi Készségfejlesztési Központ + FOTÓK

Az országban egyedülálló berendezésekkel is felszerelt szimulációs laborban tanulhatnak a szegedi orvostanhallgatók. A SZOTE Klub helyén kialakított központban teljestest-szimulátorokon gyakorolhatnak olyan speciális babákon, melyek pislognak, görcsölnek, továbbá epilepsziás rohamot is produkálnak.

Ahogy megírtuk,

Orvosi Készségfejlesztési Központban gyakorolhatnak medikusok és rezidensek a volt SZOTE Klub helyén. „Ez a központ azt teszi lehetővé, hogy a betegek életének és testi épségének veszélyeztetése nélkül az orvostanhallgatók meg tudják szerezni azt a szükséges tapasztalatot, ami azokhoz a beavatkozásokhoz szükséges, amelyek minden hallgató számára kötelezően ismertnek kell, hogy legyenek. Ezeken a szimulátorokon keresztül olyan életveszélyes állapotokat tudunk bemutatni és megoldani, amihez eddig csak rendkívül korlátozott számban férhettek hozzá a hallgatók” – tájékoztatott a Skills-központ sajtóbejárásán

Boros Mihály

, az ÁOK Sebészeti Műtéttani Intézetének vezetője. A központ megbízott vezetőjétől megtudtuk, hasonló szimulációs központok több hazai egyetemen is működnek, a Szegedi Tudományegyetem tekintetében az az egyedi, hogy úgynevezett endoszkópos, vagyis tükrözéses vizsgálatokat lehetővé tevő szimulátorrendszer is helyet kapott. Ez a légzésfunkciók feltérképezését és gyógyítását is lehetővé tevő eszközrendszerrel is ki van egészítve. Már most látszik, teljes kihasználtsággal fog működni a központ, a szeptemberben kezdődő szemesztertől tanrendbe illesztett módon fogják oktatni az eseteket. „A jelenlegi gyakorlat az, hogy az oktatót és a beteget körülállja körülbelül tizenhét hallgató. Ez szűnik meg, először a szimuláción keresztül ismerik meg például a betegek vizsgálatát. Az óraszám nem változik, de csak akkortól fognak a betegágyak mellett gyakorolni az egyetemisták, amikor már mindent elsajátítottak a szimulátorokon” – részletezte Boros Mihály.

Mint megtudtuk, úgynevezett magas hűségű szimulátorok vannak az új központban, amelyek erő-visszacsatolásos rendszerrel vannak felszerelve. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a hallgató anatómiai környezetben halad előre például az endoszkóppal, ugyanolyan mozdulatokat kell végrehajtania és ugyanolyan erővel, mint a való életben. A program ki is értékeli a beavatkozássorozatot, így az esetleges hibákat is láthatják a hallgatók. Ha pedig a program szerint a páciens torka és gégéje bedagad, akkor nehezebb az intubálása is. A bábuk többféle betegséget képesek „produkálni”, de arra is lehetőség van, hogy az oktatók egyéni programokat szerkesszenek. Az egyedülálló központban három szimulációs- és két oktatóterem kapott helyet közel 400 négyzetméteren. A sajtóbejáráson elhangzott, az épület átalakítását és berendezéseit az ÁOK saját forrásaiból fedezte, erre közel 90 millió forintot költöttek. Ezen felül TIOP forrásból 140 millió forintot fordítottak a szimulátorok és a szoftverek beszerzésére. Boros Mihály elmondta, a működéshez szükséges engedélyeket már beszerezték, így hivatalosan jövő hét közepén nyitja meg kapuit a Skills-központ.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.