Egyetem

Túléli-e az infarktust a bábu? – új színtér az orvosi készségfejlesztésnek + FOTÓK

Túléli-e az infarktust a bábu? – új színtér az orvosi készségfejlesztésnek + FOTÓK

2013. február 26., kedd
Túléli-e az infarktust a bábu? – új színtér az orvosi készségfejlesztésnek + FOTÓK

Nemcsak izzadnak, epilepsziás rohamot is képesek produkálni azok az úgynevezett teljestest-szimulátorok, melyeken az egykori SZOTE-klub helyén kialakított Orvosi Készségfejlesztési Központban gyakorolhatnak medikusok és rezidensek egyaránt.

Mint korábban megírtuk

, funkciót váltott a SZOTE-klub épülete. Összesen négyszáz négyzetmétert alakíttatott át az orvosi kar, persze a hasznos tér ennél valamivel kisebb. Miokardiális infarktus, epilepszia vagy anafilaxiás sokk – a számítógép vezérelte korszerű műanyag babák húsz kórkép tüneteit és lefolyását képesek szimulálni, de az alapvető életfunkciókat is meggyőzően utánozzák: tudnak pislogni, izzadni, és adott betegség esetén a lábuk is megdagad, vagy éppen a has nehezen betapinthatóvá válik, máskor kiütések jelennek meg a mellkasukon – közölte

Boros Mihály

, az ÁOK Sebészeti Műtéttani Intézetének vezetője, a Skills-központ megbízott vezetője. A szimulátorokon a medikusok az intubálástól a vénázáson és a katéterezésen át a lumbálpunkcióig számos orvosi „fogást” gyakorolhatnak. A bábuk természetesen a beavatkozásokra is reagálnak, például csökken a pupilla tágassága, vagy éppen helyreáll a vérkeringésük. A szimulációs helyiséghez kontrollszoba is tartozik, így egy későbbi oktatási fázisban az oktatók majd innen követhetik majd nyomon a hallgatók beavatkozásait, melyeket objektíven lehet pontozni. A professzor úgy fogalmazott, bizonyos esetekben akár az is lehet a teljesítmény mutatója, hogy életben marad-e a szimulációs baba… – magyarázta Boros Mihály. A professzor portálunknak azt is elmondta, elsősorban a gyermekgyógyászat, az anesztézia és intenzív terápia, a sebészet területén dolgozó, valamint a kardiovaszkuláris (szív- és érrendszeri) kórképekkel foglalkozó belgyógyász kollegák és a súlyos betegségek gyakorlati oktatásában részt vevő bőrgyógyászok veszik majd nagy hasznát az új térnek. A Skills-központban két szemináriumi és három szimulátorterem kapott helyet, az egyik szeminárium kettéosztható, így egyszerre akár három csoportot is foglalkoztathatnak itt. A célszimulátorok mellett egy gyermek- és egy felnőttbábu, azaz teljestest-szimulátor működik. A központ – az építési munkálatokat és az engedélybeszerzéseket is beleértve – körülbelül négy hónap alatt készült el. Mind a graduális hallgatók, mind a rezidensek, szakorvos-jelöltek egyaránt haszonnal látogathatják. Az új Skills-központot február 27-én oktatási program keretében mutatják be a sajtónak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.