Egyetem

Robbantottak és gázokat inhaláltak a Ságvári gimnáziumban + FOTÓK

Robbantottak és gázokat inhaláltak a Ságvári gimnáziumban + FOTÓK

2013. február 13., szerda
Robbantottak és gázokat inhaláltak a Ságvári gimnáziumban + FOTÓK

A természettudományokat népszerűsítő "Meet the scientist" előadássorozat ezúttal a szegedi Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium diákjaihoz látogatott el. A rendezvényt a Csodák Palotájának munkatársai látványos kísérletekkel színesítették, bemutatva a természetben is megtalálható anyagok különös viselkedését.

Már 28 középiskolát járt be a Magyar Innovációs Szövetség, az USA Nagykövetség és a Magyar Fulbright Bizottság "Meet the scientist" (találkozz a tudósokkal) című előadássorozata, melynek célja, hogy a fiatalok között népszerűsítse a műszaki és természettudományi pályát. A tudósok szerda délután az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium diákjaihoz látogattak el, ahol egy veszélytelenebb előadást követően műanyag flakont robbantottak, gázt termeltek, fagyasztottak és szódát is készítettek. A rendezvény elején bemutatták

Papp Gergely

szegedi középiskolás diákot, aki a Magyar Innovációs Szövetség küldöttjeként a 2013 évi amerikai ifjúsági tudományos világversenyen képviseli a magyar ifjúságot. Saját maga által készített Rezonanciális-tölcsérű neodym hangszórójával a diák jóval nagyobb hangnyomást, nagyobb érzékenységet és jobb hangminőséget sikerült elérni a jelenleg piacon lévő szerkezeteknél: a találmányt már most nemzetközi érdeklődés övezi, világmárkák képviselői keresték fel a feltalálót.

Kitaláltak a labirintusból a chipset evő nyálkagombák

A természetben kialakult rendről és rendezetlenségről tartott előadást Bagyinka Csaba, a MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont Biofizikai Intézetének tudományos tanácsadója. Nem csak a rendet, de a rendezetlenséget is le lehet írni matematikailag - mondta az előadó, grafikonon érzékeltetve, hogy a legminimálisabb változtatás is komoly kihatásra lehet a matematikai számítás végeredményére. Ezzel párhuzamban a káoszelmélet egyik ágába tartozó pillangóhatást hozta, mely szerint egy pillangó egyetlen szárnycsapása a Föld egyik oldalán tornádót idézhet elő. Kísérletében - melyen a chipseket faló nyálkagomba útját mutatta be egy labirintusban, amelyből a legrövidebb úton távozott az az ételt követve - az egyensúlyra törekedő természeti törvényeket mutatta be. Az előadást követően Lipták Gábor, a Csodák Palotájának képviselője fordította a feje tetejére a termet. Kísérleteivel mesterséges "szökőkutat" hozott létre fejlődő gázokból, felrobbantott egy műanyag flakont és lefagyasztotta a saját kalapját is. A hélium már jól ismert hangszálakra gyakorolt hatása mellett kén-hexafluoridot is inhalált az előadó, ami az előbbi gázzal ellentétesen mélyíti a fogyasztó hangját. A diákok többek között olyan hasznos információkat is megtudhattak, hogy miért nem lehet nyitott térben "buborékossá" tenni a szódavizet, hogyan kell savanyúságos vödörből füstkarikákat lőni, és hogy miért nem jó ötlet folyékony nitrogént inni, netán mosakodni benne.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.