Egyetem

Rekord közelségben húzott el a Föld mellett a 2012 DA 14 aszteroida

Rekord közelségben húzott el a Föld mellett a 2012 DA 14 aszteroida

2013. február 15., péntek
Rekord közelségben húzott el a Föld mellett a 2012 DA 14 aszteroida

A mintegy 45 méter átmérőjű, 130 ezer tonna tömegű égitest közép-európai idő szerint 20.25-kor mintegy 27,6 ezer kilométerre - némely műholdnál is közelebb - suhant el a Föld mellett, anélkül azonban, hogy bolygónkat veszélyeztette volna.

A spanyol csillagászok által egy éve felfedezett aszteroida sebessége a Föld közelében 28 100 kilométer/óra, vagyis másodpercenként 7,82 kilométer volt.

Don Yeomans

, a NASA Föld közeli objektumok után kutató programjának a vezetője előzőleg elmondta, hogy az 1990-es évek óta végzett megfigyelések során még sohasem fedeztek fel semmilyen égitestet ilyen közel a Földhöz. Számításai szerint negyvenévente repül el bolygónk mellett a 2012 DA 14-hez hasonló aszteroida és 1200 évente csapódik egy ilyen a Földbe. Az aszteroida alig néhány órával az után érkezett, hogy az oroszországi Ural hegység felett, Cseljabinszk térségében felrobbant egy sokkal kisebb meteorit, több mint ezer ember sérülését okozva, miután a robbanás lökéshulláma becslések szerint mintegy háromezer épületben törte ki az ablakokat. Csillagászok szerint azonban a két esemény egybeesése teljesen véletlen volt, ráadásul a két űrobjektum ellenkező irányban haladt. A 2012 DA 14-es távcsöves megfigyelésére péntek este a budapesti Polaris Csillagvizsgálóban, Szegeden, Pécsett és Miskolcon is várták a csillagászat iránt érdeklődőket. Érdekesség, hogy péntek hajnalban egy kisebb aszteroida belépett a Föld légkörébe, és

felrobbant az oroszországi Cseljabinszk közelében

, milliárdos károkat okozva, s több mint ezer embert sebesítve meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.