Közélet

Munkáért külföldre költöznének a magyarok

Munkáért külföldre költöznének a magyarok

2013. február 19., kedd
Munkáért külföldre költöznének a magyarok

Mobilitás tekintetében ellentmondásos volt a munkaerőpiac tavaly a Jobinfo.hu állásszemléző oldal adatai alapján. Míg belföldön egy új álláslehetőség kapcsán nem szívesen költöznek a magyarok, egyre népszerűbbek voltak - különösen 2012 első felében - a külföldi munkát kínáló ajánlatok.

A Jobinfo.hu az MTI-hez eljuttatott elemzésében rámutat: a legjobb helyzetben tavaly is a műszaki értelmiségi álláskeresők voltak, míg a legtöbb lehetőség Pest és Győr-Moson-Sopron megyékben várta az új állásra vadászókat. Az öt legtöbb lehetőséget kínáló fő álláskategória 2012-ben a fizikai és szakmunka, a mérnöki, informatikai, értékesítési, valamint adminisztrációs és ügyfélszolgálati terület volt a Jobinfo.hu friss elemzése szerint. Ha azonban a kereslet és kínálat viszonyát állítjuk szembe, akkor némiképp más a helyzet: a legnagyobb hiány továbbra is a mérnöki és informatikai területen tapasztalható. "Az elmúlt évek adatai alapján úgy tűnik, hogy az álláspiac szinte korlátlan számú műszaki értelmiségit lenne képes befogadni. Ez a tendencia a 2012-ben bejelentett új, a mérnököknek, illetve informatikusoknak kedvező felsőoktatási keretszámok hatására legjobb esetben is csak 4-6 év múlva változhat meg, amikor már a piacon is érzékelhetővé válik a keretszámok mögötti szándék megtestesülése" idézi az elemzés

Kristók Balázst

, a Jobinfo.hu vezetőjét. Tavaly az azt megelőző évhez képest mintegy 70 százalékkal nőtt a Jobinfo.hu oldalán az álláslehetőségek iránt érdeklődők száma. A legnagyobb "sorban állás" a távmunkát hirdető pályázatoknál tapasztalható, a lehetőségekhez képest ugyanis itt a legnagyobb az érdeklődők száma. Az összegzés szerint nagy a "tülekedés" az adminisztrációs, illetve ügyfélszolgálati munkák esetében. "Utóbbiak kapcsán elmondható, hogy ezek a területek egyfajta belépési pontot képeznek a cégekhez úgy, hogy speciális szakértelemre jellemzően nincs szükség. Inkább - különösen az ügyfélszolgálati feladatok esetében - a magabiztos nyelvtudás nevezhető alapvető elvárásnak. Mindez annak is köszönhető, hogy tavaly is nőtt Magyarországon a regionális ügyfélszolgálatok, illetve a már szaktudást is igénylő szolgáltató központok száma" - mondta Kristók Balázs. A Jobinfo.hu oldalán az elmúlt évben megduplázódott a külföldi munkalehetőséget hirdető ajánlatok száma. Az érdeklődés azonban még ezt figyelembe véve is mintegy háromszoros volt 2011-hez képest az elmúlt év első felében. A külföldi állások iránti rendkívül nagy kereslet a nyár közeledtével fokozatosan csökkent, majd őszre a 2011-es szintre állt be. "A statisztikákból jól látható, hogy az elmúlt év első felében sokan vették fontolóra a külföldi munkavállalást, tapasztalataink szerint ez a lehetőség elsősorban a tartósan munkanélküliek, illetve a pályakezdők körében volt reális alternatíva" - mondta Kristók Balázs. Tavaly nem volt komolyabb átrendeződés a megyék szerinti álláskínálatban. A Jobinfo.hu adatai szerint a prímet továbbra is Pest megye, illetve Budapest viszi, a tavaly meghirdetett pozíciók közel 50 százaléka a fővárosba és az agglomerációba tartozó helyekre invitálta a dolgozni vágyókat. Az abszolút elsőt a listán Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, illetve Fejér megye követi. Álláskínálat tekintetében a sereghajtók közé tartozik Békés, Nógrád, valamint Tolna megye, a teljes kínálathoz viszonyítva itt volt a legkevesebb álláslehetőség. A szakember rámutatott: az elmúlt év nem hozott komoly változást 2011-hez képest, vagyis a hazai munkaerőpiac továbbra sem mobil, legalábbis akkor, ha az új hely betöltéséhez belföldön kell lakhelyet váltani.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.