Közélet

MSZP: csökkentek a reálkeresetek, nőtt az adósságállomány

MSZP: csökkentek a reálkeresetek, nőtt az adósságállomány

2013. február 23., szombat
MSZP: csökkentek a reálkeresetek, nőtt az adósságállomány

A szocialista Gúr Nándor szerint a kormányfő állításával szemben a reálkeresetek csökkentek Magyarországon, nőtt az ország adósságállománya, és a devizahitelesek közül nem a ténylegesen nehéz helyzetbe kerülteket segítették meg.

Erről az ellenzéki politikus szombati budapesti sajtótájékoztatóján beszélt. Utalva Orbán Viktor kormányfő előző napi évértékelése kiemelte: 850 milliárd forintos megszorítást hoztak Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter intézkedései tavaly, ami egy lakosra vetítve mintegy 85 ezer forint terhet jelent. Kritizálva a kabinet gazdaságpolitikáját kiemelte, hogy 1200 milliárddal csökkent a devizatartalék, nőtt az ország adósságállománya, és kitért a magán-nyugdíjpénztári megtakarítások "elkobzására" is, amely számításai szerint mintegy 3000 milliárd forintot tettek ki. Hozzátette: a devizahitelesek közül nem azokat segítették meg, akik ténylegesen rászorulnak, és olyan ötven négyzetméteres lakásokat építettek Ócsán 25-30 millió forintért, amiért Budán gázzal ellátott, összkomfortos lakásokat lehetett volna vásárolni. Kitért arra: több százezerrel kevesebben dolgoznak az országban, mint a kormányváltáskor, 500 ezer ember határon kívül végez tevékenységet. Bár 60-70 ezerrel nőtt a 4-6 órában foglalkoztatottak száma, eközben ugyanakkor a nyolcórás munkaidejű dolgozók aránya nem emelkedett. A kormányfő állításával szemben a reálkereset csökken, a minimálbér vásárlóereje is 8-10 ezer forinttal kevesebb, az egykulcsos személyi jövedelemadó a tehetőseknek hozott - sorolta, hozzátéve: a fogyasztás 2-4 százalékkal csökkent az elmúlt három évben, és a beruházások szintén csökkenő tendenciát mutatnak. Gúr Nándor szerint a közfoglalkoztatottak, ha három gyermeket nevelnek, 12 ezer forintot tudnak adókedvezményként érvényesíteni, miközben Orbán Viktor a közfoglalkoztatotti havi bér kétszeresét. Ez az "orbáni szolidaritás" - fogalmazott. Bírálta a kormány felzárkóztatási politikáját is, mint mondta, pont ott, ahol a legnagyobb a baj, egyik évről a másikra több tízezerrel nőtt a munkanélküliek száma, és ugyanilyen arányban csökkent a foglalkoztatottaké.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.