Bulvár

Mínuszokban pompázik Szegeden a téltemető virág + FOTÓK

Mínuszokban pompázik Szegeden a téltemető virág + FOTÓK

2013. február 11., hétfő
Mínuszokban pompázik Szegeden a téltemető virág + FOTÓK

Visszatértek a mínuszok, Szegeden azonban kinyílt a téltemető virág, melyre a természetben főleg a Dunántúlon lehet rálelni vagy a szegedi füvészkertben. Látványa a mostani hidegben lélekmelengető, élénksárga virága a szélben suttogva jelzi, hamarosan itt a tavasz.

A téltemető (Eranthis hyemalis) eredetileg védett vadnövény, melynek eszmei értéke ötezer forint. Az utóbbi évtizedekben a kertekben is fellelhető. A virágot azért is kedvelik, mert a díszkertnek ez az első szabadban nyíló virága. A természetben ritkább, ennek egyik oka az élőhelyek visszaszorulása. A képeken látható szépségeket a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjében kaptuk lencsevégre, ahol zöld levélgallérkáikkal nyújtóztak az ég felé, keresve a napot, hiszen elméletileg vége a télnek.

A hangyák segítik a téltemető szaporodását

"A téltemető virág a legkorábban virágzó növényfajtánk egyike. Mediterrán eredetű, de Közép-Európa gyertyános tölgyeseiben, ligeterdőiben is meghonosodott, bár állománya nem túl nagy. Sokszor kertekben is találkozhatunk vele. A téltemető gumós növény, melynek tőlevelei szálasak, sallangosak, s egyetlen szép sárga virágot képeznek. Az igen korai virágzást követően tüszőtermések fejlődnek, melyek apró magjait majd a hangyák terjeszthetik. Az elvirágzás követően a sárga virágok megzöldülnek, visszafejlődnek, s a növény a gumóba visszahúzódva marad a következő év tavaszáig. A téltemető ma hazánk védett növényei közé tartozik, a természetes élőhelyek visszaszorulásával egyre ritkábban találkozhatunk vele. Élettani hatása kedvezőtlen, mérgező anyagokat tartalmaz, ezért nem érdemes sem főzetet, sem salátát készíteni belőle. Magyarország területén főként a Dunántúl gyertyános-tölgyeseiben illetve az ezek helyén létesített egyéb erdőkben él. A hazai flórában való megtelepedését csak találgatják botanikusaink, egyesek szerint a középkorban vadulhatott ki egykori kolostorkertekből, kastélykertekből. Eszmei értéke ötezer forint" - tudtuk meg

Németh Anikó

botanikustól, a szegedi füvészkert igazgatóhelyettesétől.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.