Közélet

Megjelentek a külhoni magyarságnak szóló pályázatok

Megjelentek a külhoni magyarságnak szóló pályázatok

2013. február 9., szombat
Megjelentek a külhoni magyarságnak szóló pályázatok

Megjelentek a külhoni magyarságnak szóló pályázati felhívások a Bethlen Gábor Alapkezelő honlapján - tájékoztatta a nemzetpolitikai államtitkárság szombaton az MTI-t.

A közleményben kiemelték, hogy a nemzetpolitikai államtitkárság és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. évről évre kiemelt hangsúlyt fektet arra, hogy a külhoni magyarság számára elérhető pályázati források minél hamarabb elérhetők legyenek. A magyar kultúráért és oktatásért pályázatok keretében a magyar közösség céljait szolgáló kulturális és oktatási programokat támogatnak. Ezek közé tartozik a magyar történelmi és kulturális örökség ápolása, kulturális, ifjúsági és hagyományőrző programok, különös tekintettel a szórványprogramokra; kulturális, hitéleti és szociális tevékenységek; valamint magyar nyelvű közoktatási programok, kiemelten az általános iskolák alsó tagozatainak programjaira. Segítség kérhető magyar nyelvű szakképzési, felnőttképzési, felsőoktatási programok, tudományos kutatások, konferenciák; tanulmányi versenyek és szaktáborok megvalósítására; iskolabusz-üzemeltetésre; amatőr és hivatásos színházi produkciókhoz. Támogatás igényelhető továbbá a magyar közösség céljait szolgáló írott és elektronikus médiára, könyvkiadásra, a magyar közösség céljait szolgáló fejlesztésekre és ingatlanberuházásokra. A Szülőföldön magyarul program keretében nevelési, oktatási, valamint tankönyv- és taneszköz-támogatás igényelhető. A 2013 a külhoni magyar kisiskolások éve program részeként közösségépítési továbbképzésre, a Ringató program módszertani továbbképzésre és pedagógiai módszertani együttműködésre várja a jelentkezéseket. A Határtalanul! program keretében magyarországi köznevelési intézmények pályázhatnak külhoni tanulmányi kirándulás, együttműködés megvalósítására a 2013/14-es tanévben. Három felhívás részeként általános iskolás, gimnazista, valamint szakképző iskolás diákok juthatnak el Erdély, Felvidék, Vajdaság, Kárpátalja, Horvátország, Muravidék magyarlakta területeire. A hetedikes diákok tanulmányi kirándulások keretében utazhatnak a határon túlra. A gimnáziumokban, illetve a szakképző iskolákban tanuló 9-12. évfolyamos diákok számára külhoni partneriskolák magyar diákjaival közösen megvalósított együttműködésre, kölcsönös látogatásokra nyílik lehetőség. A pályázati kiírások, a benyújtás részletes szabályai, valamint a felhívásokkal kapcsolatos egyéb információk szombattól elérhetők a www.bgazrt.hu megújult honlapján - írták a közleményben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.