Közélet

Maliba készülnek a Bocskai-dandár mesterlövészei

Maliba készülnek a Bocskai-dandár mesterlövészei

2013. február 28., csütörtök
Maliba készülnek a Bocskai-dandár mesterlövészei

Hadszíntéri ismeretek, civil-katonai együttműködés, béketámogató műveletek – többek között ezekben a témákban kaptak felkészítést a Maliba készülők. Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hat katonája utazik márciusban a trópusi országba, hogy ott mesterlövészeket képezzenek.

Jelenleg még nyolcan készülnek a feladatra, de csak hatan utazhatnak majd ki. Sokéves katonai múlttal és missziós tapasztalatokkal rendelkező katonákat választottunk ki a feladatra. Heten a 24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóaljban, egyikük pedig a 3. lövészzászlóaljnál teljesít szolgálatot – mondta el

Enyedi Attila

, a csoport felkészüléséért felelős őrnagy. A nyugat-afrikai országba utazók már túl vannak a kötelező fizikai-pszichológiai és egészségügyi alkalmassági vizsgálatokon, valamint megkapták a szükséges védőoltásokat is. Az egy tisztből, három altisztből és két legénységi állományú katonából álló csoport minden tagja beszéli a francia és/vagy az angol nyelvet, előbbiből szakfelkészítést is kaptak az elmúlt hetekben. A szolnoki MH Béketámogató Kiképző Központban kiképzésben részesültek hadszíntéri és egészségügyi ismeretekből, meg kellett tanulniuk a béketámogató műveletek alapvető jogi sajátosságait, a civil-katonai együttműködés összetevőit, emellett pszichológiai tréningen, műszaki felkészítésen és lőgyakorlatokon vettek részt.

Enyedi Attila őrnagy arról is tájékoztatott, hogy a kiképzés jelenleg a debreceni Kossuth laktanyában és a hajdúhadházi

Vay Ádám

Kiképzőbázison zajlik, ahol a lőelméleti, fegyverzettechnikai foglalkozásokon és a lőgyakorlatokon kiemelt szerepet kap az oktatás módszertan. Enyedi Attila őrnagy végül hozzátette: az Európai Unió kiképzőmissziójának részeként tevékenykedik majd a Bocskai-dandár hat katonája, akik a fél évig tartó külszolgálaton a francia vezetésű, úgynevezett alkalmi-harci kötelék mesterlövész csoportjának kiképzői lesznek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.