Közélet

Közös szerb-magyar határ menti járőrözésről írtak alá jegyzőkönyvet Belgrádban

Közös szerb-magyar határ menti járőrözésről írtak alá jegyzőkönyvet Belgrádban

2013. február 27., szerda
Közös szerb-magyar határ menti járőrözésről írtak alá jegyzőkönyvet Belgrádban

Közös szerb-magyar határ menti közös járőrözésről írt alá jegyzőkönyvet szerdán Belgrádban Pintér Sándor magyar belügyminiszter és Ivica Dacic szerb miniszterelnök, aki a belügyi tárcát is vezeti - jelentette a Tanjug szerb hírügynökség.

A jegyzőkönyv aláírása előtt hármas, szerb-osztrák-magyar találkozót tartottak a három ország belügyi vezetői, és a belügyi szervek együttműködéséről írtak alá egyetértési nyilatkozatot.

Ivica Dacic

szerint a dokumentum aláírása újabb lépés az uniós integráció előmozdításában. Azt hangoztatta, hogy a három ország kiválóan együttműködik az illegális bevándorlás megakadályozását célzó rendszer kiépítésében, és elkötelezett a határ menti együttműködés iránt. Különösen fontosnak nevezte a bel- és a határbiztonság, az illegális bevándorlás és a menedékjogkérés kérdését, mert szerinte ezektől függ Szerbia helyzete a nemzetközi közösségen belül, és ezek adott esetben megkérdőjelezhetik a vízumliberalizáció létjogosultságát. "Jó határellenőrzésre van szükség, ami lehetetlen az elektronikus figyelés nélkül" - mondta Dacic. A magyar belügyminiszter - írta a Tanjug - arról beszélt, hogy mindhárom ország polgárainak joguk van ahhoz, hogy biztonságos környezetben éljenek. Hangsúlyozta az aláírt memorandum stratégiai jelentőségét. Szerinte mindhárom ország azt akarja, hogy az EU műszakilag és pénzügyileg is támogassa erőfeszítéseiket. A belgrádi megbeszélésen az egészségügyi panaszok miatt távolmaradó osztrák belügyminiszter helyett Konrad Kogler belügyminisztériumi vezérigazgató vett részt. Kogler is a háromoldalú rendőri együttműködés és az információcsere fontosságát hangsúlyozta. Nagy problémát jelentenek szerinte a "hamis menedékkérők", akiknek a száma az elmúlt időszakban nőtt Ausztriában. Hangsúlyozta, hogy országa kész technikailag és pénzügyileg is segítséget nyújtani Szerbiának az európai integrációhoz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.