Egyetem

Húszéves a szegedi kommunikáció szakos képzés + FOTÓK

Húszéves a szegedi kommunikáció szakos képzés + FOTÓK

2013. február 16., szombat
Húszéves a szegedi kommunikáció szakos képzés + FOTÓK

Húszéves a szegedi kommunikációszakos képzés, s az elmúlt két évtized tapasztalata azt mutatja, az itt végzett hallgatók széles körben hasznosítható tudást szereznek - jelentette ki Szajbély Mihály professzor, a Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék vezetője pénteken a jubileum alkalmából rendezett sajtótájékoztatón a csongrádi megyeszékhelyen.

A jelenlegi felsőoktatási politika szereti megkérdőjelezni a képzés létjogosultságát és munkaerő-piaci hatékonyságát, a tapasztalat azonban azt mutatja, a Szegeden diplomát szerző hallgatók jól konvertálható, széles körben hasznosítható tudást szereznek - mondta a tanszékvezető, aki igazságtalannal tartja, hogy azoknak, akik most jelentkeznek erre a szakra, mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk a diploma megszerzéséért.

Veiszer Alinda

televíziós műsorvezető - aki az első évfolyamok egyikén végzett - úgy látja, a Szegeden tanuló diákok közelkerülhetnek a médiában dolgozó szakemberekhez, s tőlük kaphatnak alapos gyakorlati képzést. A kulturális újságíró ugyanakkor fontosnak tartja az oktatás szerves részét jelentő szakmai alapozó tantárgyakat is.

Rózsa Péter

szerkesztő-műsorvezető - aki oktatóként követte végig a képzés szinte teljes történetét - elmondta, az egykori diákokat számba véve látszik, hogy a Szegeden végzettek közül sokan sikeres pályát futottak be a médiában és más kommunikációs szakterületeken, s ez komoly referenciát jelent.

A sajtótájékoztató után a Szent-Györgyi Albert Agóra Informatóriumban folytatódott tovább a jubileumi program. "Ma már könnyen mondhatjuk, hogy a vak is láthatja, hogy világunk a kommunikációról, a médiáról és a vizualitásról szól, húsz évvel ezelőtt azonban ez még nem, illetve nem mindenki számára volt ilyen egyértelmű. Olyan programot indítottak el akkor a kollégák Szegeden és Pesten is, mely iránt az érdeklődés töretlen, s mely fokozatosan belépett a nagy alapozó bölcsészstúdiumok közé. A tanszék a divat csábításai közepette sem vesztette el a minőség iránti igényt" - idézte fel Csernus Sándor bölcsészkari dékán. "A kommunikáció szak - amellett, hogy önértékén működik -, abból profitálhat, hogy a szegedi egyetem nyújtotta nagy szellemi környezetben képzi a hallgatókat" - fogalmazta meg a szegedi kommunikációképzés egyik nagy előnyét Szabó Gábor, az SZTE rektora. Hozzátette ugyanakkor, hogy európai deficit például a megfelelő természettudományos ismeretterjesztés hiánya, vagyis a tudománynak nagy baja az, hogy a médiában nem reprezentálódik professzionális módon - ezen is fordíthatnak a helyi képzésről kikerülő szakemberek. A köszöntők után a szak egykori, sikeres szakmai és/vagy tudományos pályát befutott hallgatóival rendeztek kétkörös pódiumbeszélgetést, így hallhatták az érdeklődők például többek között Balogh Csabát, a HVG rovatvezetőjét, Göbl Vilmost, a hódmezővásárhelyi önkormányzat sajtóreferensét, R. Tóth Gábort, a Délmagyarország főszerkesztőjét, vagy Dunai Tamást, a Debreceni Egyetem tanársegédjét is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.