Közélet

Kevés a pszichiáter, és patológusból sincs elég szakember

Kevés a pszichiáter, és patológusból sincs elég szakember

2013. február 12., kedd
Kevés a pszichiáter, és patológusból sincs elég szakember

A közelmúltban hozták nyilvánosságra azt a listát, amely többek között tartalmazza a 2013-ra meghatározott egészségügyi hiányszakmákat valamennyi megyében. A hiányterületek között szerepel a neurológia, a gyermekfogászat és meglepő módon a pszichiátria is - írta a Magyar Hírlap.

A lap keddi számában nyilatkozó

Németh Attilát

, a Nyírő Gyula Kórház főigazgatóját azonban nem lepte meg a pszichiátria szereplése a listán, ugyanis általában a végzett orvosok nem preferálják ezt a szakterületet sem itt, sem máshol. Szerinte a legdivatosabb területek a sebészet, a belgyógyászat és a szülésznőgyógyász pálya. „Számos tényező idézi elő, hogy kevés rezidens dönt végül a pszichiátriai szakvizsga mellett. Ennek egyik oka például az alacsony bérezés, a munkakörülmények sem ideálisak, és az is gondot jelent, hogy az elmeosztályokat általában a kórházak legrosszabb állapotú épületeiben helyezik el” – mondta a főigazgató. A 2013-as hiányszakmák listájában található az aneszteziológia és intenzív terápia, a csecsemő- és gyermekgyógyászat, a gyermekfogászat, a gyermek- és ifjúságpszichiátria, az igazságügyi orvostan, az infektológia, a megelőző orvostan és népegészségtan, a neurológia, a nukleáris medicina, az orvosi laboratóriumi diagnosztika, az orvosi mikrobiológia, az ortopédia-traumatológia, az oxyológia és sürgősségi orvostan, a patológia, pszichiátria, radiológia, sugárterápia, transzfúziológia és a tüdőgyógyászat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.