Bulvár

Két évet kapott a röszkei tömegszerencsétlenséget okozó kamionos

Két évet kapott a röszkei tömegszerencsétlenséget okozó kamionos

2013. február 26., kedd
Két évet kapott a röszkei tömegszerencsétlenséget okozó kamionos

Jogerősen két év fogházbüntetésre ítélte a Szegedi Törvényszék kedden azt a török kamionsofőrt, aki tavaly júniusban egy honfitársa halálát követelő tömegszerencsétlenséget okozott a röszkei határátkelőhelynél.

A baleset előtti napon Regensburgból induló Ali Kayabölen június 30-án hajnali fél ötkor ért a röszkei átkelő közelébe, ahol a Nyugat-Európából a szabadságukra hazatérő vendégmunkások miatt több kilométeres sor torlódott föl. Az utolsó járművek vészvillogót használtak, a kamionsofőr mégis későn vette észre a kocsisort, és bár fékezett, hátulról belerohant a várakozó autókba. Az ütközés láncreakciót váltott ki, és nyolc jármű tört össze. Összesen 38-an ültek a gépkocsikban, valamennyien török nemzetiségűek, sokan közülük gyerekek voltak. A gyúlékony, illetve veszélyes anyagot szállító kamion végül a belső sávban állt meg, a tartályok nem sérültek meg. A balesetben egy férfi meghalt, négyen életveszélyes, négyen súlyos, öten könnyebb sérüléseket szenvedtek. A jelenleg 33 éves, tizenegy esztendeje sofőrként dolgozó vádlott, aki több mint másfél millió kilométert vezetett balesetmentesen, a karambol előtti napon délután három óra körül indult Németországból, de nem érezte magát fáradtnak, a röszkei határátkelő termináljánál akart aludni.

A szakértői vélemény szerint a kamionsofőr a megengedett 80 kilométeres óránkénti sebesség helyett 90-nel hajtott, és vészfékezés esetén is több mint száz méterre lett volna szükség ahhoz, hogy a jármű megálljon. A helyszínen rögzített nyomok szerint a sofőr az utolsó járműtől 60 méterre kezdett fékezni, és az ütközéskor a kamion még 70 kilométeres sebességgel haladt. A férfi a baleset előtt rövid pihenőkkel több mint 12 órát vezetett, ezzel megsértette a nemzetközi fuvarozásra vonatkozó szabályokat. A bíróság halálos tömegszerencsétlenséget eredményező közúti baleset okozásának vétségében mondta ki bűnösnek a férfit. A vádlottat a bíróság nemcsak fogházbüntetésre ítélte, hanem három évre eltiltotta a járművezetéstől is. Kovalcsik Éva tanácsvezető bíró az ítélet indoklása során kifejtette, az elsőfokú bíróság által a törvényi minimumban megszabott büntetés enyhítésére nincs lehetőség. A férfi, akit a baleset után, tavaly júniusban előzetes letartóztatásba helyeztek, kedvezménnyel idén október végén szabadulhat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.