Egyház

Nem csak a szex - a test dolgairól keresztény szemmel + FOTÓK

Nem csak a szex - a test dolgairól keresztény szemmel + FOTÓK

2013. február 13., szerda
Nem csak a szex - a test dolgairól keresztény szemmel + FOTÓK

Szokásos éves tematikus „TIK-napját” tartotta meg a Katolikus Egyetemi Lelkészség és a Református Egyetemi Gyülekezet a Házasság Hetéhez kapcsolódva: a test témáját járták körül a fiatalok játékokkal, foglalkozásokkal, előadásokkal.

„Azért is választottuk ezt a témát, mert manapság vagy túl-, vagy nagyon leértékeljük a test szerepét az életünkben” – magyarázta portálunknak

Serfőző Levente

, a Szegedi Katolikus Egyetemi Lelkészség vezetője. Hozzátette: pedig milyen jó látni azt a harmóniát, mikor tudjuk jól értékelni és használni az emberi testet – mint ajándékot. A rendezvény azt a célt is kitűzte maga elé, hogy lebontsa azt az egyházzal kapcsolatos előítéletet, miszerint az egyház bűnösnek tekinti a testet. „Egyáltalán nem így van, sőt, a 'test teológiája' arról beszél, hogy a testnek fontos szerepe van a személyiség, a lélek fejlődésében is. Aki igazán jól értékeli és tudja használni a testét, nem célként, hanem eszközként, az a saját életét is tudja építeni, testi-lelki harmóniában” - összegzett Serfőző Levente. A

II. János Pál

pápa által megfogalmazott

test teológiája

válasz a hatvanas években megindult szexuális forradalomra, amely ma már mindenhol, az élet minden területén jelen van – ezzel szemben kínál egy alternatívát az egyházi tanítás. Az egyetemi lelkész itt is hangsúlyozta, a nemi kapcsolatnak eszköznek kell lennie, és nem célnak; a lényeg, hogy ne pusztán önmaga örömére „használja” két ember egymást, hanem a másik örömét keresve – ezzel a lelkülettel tudja boldoggá tenni társát.

„Alkossunk embert!” - invitálták a lelkészségek fiataljai a TIK aulájában járókat kézműves foglalkozásokra, így például gyurmából lehetett embert formázni, illetve emlék- és ajándéktárgyak is készültek. A „Legyen Ön is milliomos!” mintájára hirdették meg a „Legyél te is antropologosz!” című játékot, melynek keretében a testtel és az egészséggel kapcsolatos kérdésekre kellett válaszolniuk a résztvevőknek, a nyertesek a jutalom mellett pápai áldást is kaphattak. A tematikus napon véradásra is várták a segíteni szándékozókat, valamint a programot tovább gazdagította Oczelláné Kis Márta dietetikus előadása az egészséges táplálkozásról, aki egészségnevelési tanácsokat is adott az érdeklődőknek, a nap betetőzéseként pedig a test teológiájáról szóló előadással érkezett Németh Róbert szombathelyi egyetemi lelkész.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.