Közélet

Gyurcsány felelősségre vonását követeli a Jobbik

Gyurcsány felelősségre vonását követeli a Jobbik

2013. február 14., csütörtök
Gyurcsány felelősségre vonását követeli a Jobbik

A Jobbik a 2006. őszi budapesti események miatt követeli a terrorcselekmény miatti gyanúsítást, majd a vádemelést is Gyurcsány Ferenc és "társaival" szemben.

Morvai Krisztina

európai parlamenti képviselő és

Gaudi-Nagy Tamás

országgyűlési képviselő közös, az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleménye felidézi, hogy múlt pénteken nyújtotta be az ügyészség a vádiratot a 2006. őszi budapesti eseményekkel összefüggésben 14 volt, illetve jelenlegi rendőrtiszttel szemben. A vádlottak között van többek között

Gergényi Péter

akkor budapesti,

Bene László

akkori országos rendőrfőkapitány és

Dobozi József

, a Rendészeti Biztonsági Szolgálat akkori parancsnoka. A Jobbik szerint üdvözlendő a felelősségre vonás, "de még mindig kevés". Ráadásul a volt rendőrparancsnok vádlottak ellen - például Bene László - döntően a felelősségre vonás elmulasztása miatt emeltek vádat, különös hangsúllyal a MTV-székházostromra. A Gergényi Péter elleni vádemelés nem terjed ki a 2006. október 23-i véres rendőri akciók miatti felelősségre, annak ellenére, hogy ezen a napon a fővárosi rendőri erők műveleteit szintén ő irányította. A közvélemény elvárja a bíróság gyors, nyilvánosság számára átlátható és pártatlan eljárását a mielőbbi érdemi határozathozatal érdekében, miután már így is megengedhetetlenül sok idő telt el a véres események óta - hangsúlyozza a két politikus. Kiemelik, "a legnagyobb baj", hogy nincs a vádlottak között egyetlen akkori politikai vezető, így

Gyurcsány Ferenc

sem, őt még ki sem hallgatták. A számos rendelkezésre álló bizonyíték és jelentés ellenére a terrorcselekmény miatti felelősségre vonás még várat magára, de a felelőssége szóba jöhet katonai bűncselekmények felbujtójaként is, akkori megnyilatkozásai és szerepvállalása alapján - ismertetik. A terrorcselekményt a törvény tíztől húsz évig terjedő vagy életfogytig tartó szabadságvesztéssel bünteti. Ezzel kapcsolatban több feljelentést is benyújtottak - ismerteti a közlemény. Ezáltal mindenki, aki részt vett a tömeges rendőri jogsértésekben, akár felhívást adott rá, terrorcselekmény miatt vonható felelősségre. Követeljük tehát a terrorcselekmény miatt gyanúsítást, majd vádemelést is Gyurcsány Ferenc és társaival szemben, illetve az összes felelős volt rendőrparancsnok elleni vádemelést is - írják a jobbikos politikusok.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.