Közélet

Flash mob a Lófaránál, menet a belvárosban: Szegeden is demonstrálnak hétfőn + VIDEÓ

Flash mob a Lófaránál, menet a belvárosban: Szegeden is demonstrálnak hétfőn + VIDEÓ

2013. február 9., szombat
Flash mob a Lófaránál, menet a belvárosban: Szegeden is demonstrálnak hétfőn + VIDEÓ

Flash mobbal, "Egyetemes menettel", fórummal és előadásokkal készülnek a felsőoktatásért demonstráló szegedi szervezetek február 11-ére - írja sajtóközleményében a MiértHallgatók csoport.

Február 11-én a szegedi demonstrálók is csatlakoznak az országosan folytatódó hallgatói tiltakozásokhoz: a Szegedi Tudományegyetem Oktatói Hálózata, a szegedi MiértHallgatók csoportja, a Középiskolai Hálózat (KIHA) szegedi tagjai valamint a Hallgatói Hálózat helyi sejtje az alábbi közleményben olvasható programokkal készül hétfő délután:

Folytatódnak a tiltakozások Lejárt az ultimátum!

A finanszírozás és a "kapacitásszámok" kérdéseire nem született válasz, egyre távolabb kerül a felsőoktatás a szakmai reformtól, ráadásul a friss hírek szerint alaptörvénybe foglalják a röghöz kötést és az egyetemi autonómia semmibe vételét. Továbbra is veszélyben vannak az egyetemek, általuk pedig az egyetemi városok, így folytatódnak az országos tiltakozások. Szegeden február 11-én utcára vonul az Oktatói Hálózat helyi tagsága, a MiértHallgatók csoportja és a Hallgatói Hálózat sejtje is. Szeged is csatlakozik a február 11-én folytatódó hallgatói tiltakozásokhoz, hiszen december óta nem történt érdembeli előrelépés a felsőoktatás szakmai reformjával kapcsolatban. Az év végi tiltakozások során megfogalmazott hat pont nem teljesült: az ígéretekkel ellentétben a forráskivonások kompenzálására nem született megoldás, a kapacitásszámoknak keresztelt keretszámok körül azóta is óriási a bizonytalanság. A problémák bizonyos területeken pedig súlyosbodtak: a friss hírek szerint alaptörvénybe foglalnák az Európai Uniós alapelvekkel ütköző hallgatói szerződést, valamint az egyetem önrendelkezését, azaz az egyetemi autonómiát súlyosan sértő intézkedéseket. Továbbá a szakmai reformok sem teljesültek, mivel a döntési mechanizmusokba a valóban hozzáértők és érintettek nem kerültek bele, tapasztalataikat és javaslataikat a mai napig nem vették figyelembe. Ezért a Szegedi Tudományegyetem Oktatói Hálózata, a szegedi MiértHallgatók csoportja, a Középiskolai Hálózat (KIHA) szegedi tagjai valamint a Hallgatói Hálózat helyi sejtje további megmozdulásokat szervez. Február 11-én az országos demonstrációkhoz csatlakozva több rendezvényt tartanak ezek a szervezetek a felsőoktatás védelmében, amelyre az egyetemi polgárok, középiskolás diákok és szüleik mellett egész Szeged lakosságára is számítanak, hiszen az SZTE és Szeged sorsa közös: az intézmény a város legnagyobb munkáltatójaként, kulturális és tudományos központjaként, valamint a helyi szolgáltatási szektor motorjaként továbbra is nehéz helyzetben van.

A hétfői tiltakozások részletes "Menet"-rendje:

16:00

A MiértHallgatók délután 4 órakor flshmobot szerveznek "Jössz egy körre?" címmel, ahol "Egyetemes pályára" szeretnék állítani a résztvevőket, akik a jogi kar előtt a Lófaránál gyülekeznek.

Facebook-esemény itt!

16:30

"Egyetemes menetre" hívja a várost az Oktatói Hálózat, a Hallgatói Hálózat, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének szegedi csoportja és a MiértHallgatók. A program keretében 17 órakor az Oktatói Hálózat petíciót ad át a polgármester képviselőjének, majd

17:30-kor

elindul a menet a Széchenyi térről a bölcsészkarra. (Az "Egyetemes menet" útvonala: Széchenyi tér - Kárász utca - Kölcsey utca - Tisza Lajos körút - Petőfi Sándor sugárút)

Facebook-esemény itt!

18:30

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán (SZTE BTK), a VII. teremben fórumot tart a Hallgatói Hálózat szegedi sejtje a MiértHallgatókkal és az Oktatói Hálózattal közösen, ahol a felsőoktatás helyzete áll majd a középpontban - a középiskolások problémáira is kitérve. A fórum után előadások lesznek a hatalom, az oktatás és a diákmozgalmak témakörében. Az előadások után filmvetítést is tartanak.

Facebook-esemény itt!

Az alábbi linken elérhető videó a tiltakozások hátterét és a hat pont jelentőségét is bemutatja: http://www.youtube.com/watch?v=mBMujGOWef8&feature

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.