Közélet

Fidesz: fair a hallgatói szerződés

Fidesz: fair a hallgatói szerződés

2013. február 9., szombat
Fidesz: fair a hallgatói szerződés

A felsőoktatást finanszírozó adófizetők és a hallgatók közötti fair megállapodásnak tartja a Fidesz a hallgatói szerződést - közölte Pósán László, a parlament oktatási bizottságának kormánypárti alelnöke szombaton az MTI-vel.

A Fidesz-KDNP az Országgyűlésnek pénteken benyújtott alaptörvény-módosításában tett javaslatot arra, hogy az alkotmány rögzítse a hallgatói szerződés lehetőségét.

Pósán László

szerint a hallgatói szerződés garancia arra, hogy "a magyar emberek kemény munkájából képzett magyar fiatalok" tanulmányaik után egy bizonyos ideig tudásukat a magyar társadalom javára fordítsák. Miután az Alkotmánybíróság tavaly júliusban kimondta, hogy mindezt nem elég rendeletben szabályozni, hanem törvényi szinten szükséges, az alkotmánymódosítás ennek megfelelően ezt az elvet rögzíti - írta közleményében a kormánypárti politikus. Több nyugat-európai országban is van példa hasonló szabályozásra, "s ott ezt minden politikai párt teljesen normális alapelvnek, a közpénzekkel történő felelős gazdálkodás természetes velejárójának tartja" - tette hozzá, megjegyezve, hogy egyedül a magyar baloldal törekszik ezúttal is csak politikai haszonszerzésre. Pósán László úgy vélekedett, hogy a magyar adófizető családok semmibe vétele és értelmetlen luxus lenne, "hogy a nálunk jóval gazdagabb országok számára képezzünk orvosokat, ápolókat, mérnököket".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.