Közélet

Elhunyt Novák István építész

Elhunyt Novák István építész

2013. február 4., hétfő
Elhunyt Novák István építész

Elhunyt Novák István építész, Szeged díszpolgára, a csongrádi megyeszékhely korábbi főépítésze – tájékoztatta az önkormányzat hétfőn az MTI-t.

Az Ybl-díjjal és Príma Primissima Díjjal kitüntetett művész január 16-án ünnepelte 75. születésnapját.

Novák István

számos középületet, iskolát tervezett, és elképzelései alapján épült templom a felvidéki Ajnácskőn, valamint Brassóban. A szakember által megálmodott második világháborús emlékművek az egész ország területén megtalálhatók, legnagyobb hatású munkái azonban a közterületek, városközpontok rehabilitációs tervei voltak. „Személyében nemcsak az építész szakma, az építőművészet kiválóságát, számos szakmai díj, elismerés birtokosát, de olyan embert veszítettünk, aki minden munkájában a közösség érdekeit tartotta szem előtt. Büszke volt rá, hogy épületei – legyenek bár iskolák, templomok vagy akár üzletházak – soha nem csak elsődleges funkciójuknak felelnek meg, hanem valódi közösségi, sőt közösségformáló terekké válnak, olyan helyekké, ahol az emberek egymásra találnak, beszélgetnek, ahol megfogan a gondolat, otthonra talál a művészet, a kultúra és közösségi élménnyé válik a szórakozás” – fogalmazott

Botka László

, Szeged polgármestere a közleményben. Mint írják, a város számára megnyugtató, hogy azt a történelmi belvárost, amit Novák István Szeged "szalonjának" nevezett, és amelyet külsőségeiben is annak szeretett volna látni, még életében régi pompájában sikerült helyreállítani. Keze nyomát őrzi többek között Békés, Gyula, Mórahalom, Makó, Szarvas és szeretett városa, Szeged központja. Ez utóbbi munkáját 2004-ben Europa Nostra Díjjal ismerték el. A szakember az elmúlt években sem pihent, fiával közös tervezőirodájának irányítása mellett Makó, Orosháza és Szarvas főépítészeként dolgozott. Novák Istvánt Szeged város saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkedik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.