Közélet

Elfogadták Szeged 2013-as költségvetését

Elfogadták Szeged 2013-as költségvetését

2013. február 22., péntek
Elfogadták Szeged 2013-as költségvetését

A szegedi közgyűlés 36,5 milliárd forintos főösszeggel elfogadta pénteki ülésén az önkormányzat 2013-as költségvetését.

A rendeletet 26 képviselő támogatta,

Kalmár Ferenc

KDNP-s és

Keresztúri Farkas Csaba

jobbikos képviselő tartózkodott, az LMP-s

Szentistványi István

ellene szavazott.

Botka László

(MSZP) polgármester az előterjesztés vitájában azt mondta, hogy a büdzsé az elmúlt két évtized legrosszabb költségvetése, mert a kormány intézkedéseinek következtében lényegében megtörtént "az önkormányzati rendszer pénzügyi jogfosztása". A 2013-as, 36,5 milliárd forintos főösszegű szegedi önkormányzati költségvetés kétharmadát működésére, egyharmadát fejlesztésre fordítják. A büdzsé nagysága 2010-ben még 72 milliárd forint volt, a csökkenés egyik oka, hogy a város az elmúlt két évben nem nyert jelentős uniós támogatást nagyberuházás megvalósítására - tudatta a politikus. A polgármester hangsúlyozta, 1,6 milliárd forint a különbség az állam által átvállalt feladatok költsége és az önkormányzattól elvont források nagysága között, ezért szinte minden területen takarékossági intézkedéseket kellett bevezetni. A tervezetben a legnagyobb - 22 százalékos - elvonás a polgármesteri hivatal működési költségében jelent meg - közölte Botka László. A Fidesz-KDNP a költségvetés tervezetéhez mintegy ötszázmillió forintot átcsoportosító javaslatcsomagot nyújtott be.

Hüvös László

(Fidesz) kifejtette, a 38 pontból álló módosító indítvánnyal a költségvetési egyensúly megőrzésére, a bürokrácia csökkentésére, a külső városrészek fejlesztésére törekedtek.

Póda Jenő

(Fidesz) elmondta, a költségvetés egyetlen előnye, hogy nem növeli tovább a város hatalmasra, 28 milliárd forintosra duzzadt adósságállományát. Az adósság az oka annak, hogy nem jut pénze a városnak azokra a célokra, amelyekre a képviselők szeretnék - tette hozzá.

Nagy Sándor

(Szabad Város Egyesület) szerint a Fidesz javaslataival minimálisra csökkentette a 2014-2020-as uniós költségvetési időszakában induló fejlesztések előkészítésére fordítható összegeket, ezzel azt kockáztatva, a városnak nem lesznek kész tervei a pályázati források megnyílásakor.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.