Egyetem

„A tudás neked való” – diáktömeg az SZTE nyílt napján + FOTÓK

„A tudás neked való” – diáktömeg az SZTE nyílt napján + FOTÓK

2013. február 9., szombat
„A tudás neked való” – diáktömeg az SZTE nyílt napján + FOTÓK

A változékony időről tudomást sem véve nagy tömegben középiskolás diákok és szülők „vették birtokukba” a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Rektori Hivatalának auláját szombaton, az SZTE nyílt napján. Felvételi esélylatolgatások, külföldi ösztöndíj-lehetőségek, szakokra, gólyatáborra, lakhatásra és kutatásra vonatkozó kérdések repkedtek a levegőben.

SZTE-s kártyalapot mutatnak fel a diákok egy kivetítő előtt az egyetem központi standjánál, a vetített képen egyiknek a „Jó hely! Siker, buli, csillogás.”, a másik „A tudás neked való!” felirat jelenik meg – ez a rendszer, az SZTE Augmented Reality („kiterjesztett valóság”) is reklámozta az universitast.

Nézd, hova mész

A tizenkét egyetemi kar standjai mellett idén is kitelepültek a fontosabb egyetemi egységek a Kulturális Irodától a Klebelsberg-könyvtárig, a SZTE Nemzetközi Mobilitási Iroda a külföldi ösztöndíj-lehetőségekről tájékoztatta az érdeklődőket. Mint megtudtuk, a legtöbb diák természetesen az Erasmust ismeri, mely ösztöndíj-támogatást és tandíjmentességet biztosít a fogadó külföldi egyetemeken.

Tanács Edit

, Erasmus-referens elmondta, az ösztöndíj mindenekelőtt tandíjmentességet ad a hallgatónak a befogadó egyetemen. Az SZTE Mobilitási Iroda az Erasmus összege mellé további, kiegészítő ösztöndíjat is biztosít a hallgatóknak az SZTE Hallgatói Mobilitási Alapjából (mértéke a költségvetéstől függ, idei tanévben 400 euró körül volt), ezen túl pedig a saját karaikon is igényelhetnek további kiegészítő ösztöndíjtámogatást. Fedor Péter Mózes, az Erasmus Student Network (ESN) irodavezetője elárulta, érdemes jól megválasztani a helyet. Bár legkeresettebbek a mediterrán és a klasszikus nyugat-európai országok, ugyanakkora összegből Franciaországban talán csak a kollégiumot tudjuk kifizetni, míg Bulgáriában viszonylag jól elélhetünk.

Szülők nélkül nem megy

Most csak a felvételire figyeljenek!

Homoki-Nagy Mária oktatási rektorhelyettes „osztályfőnöki órára” várta az érdeklődőket. Portálunknak elmondta, teljesen új az osztatlan tanárképzés, sok kérdésük van a diákoknak, de a többletpontszámítás terén is nem kevés újdonság van. Minden jelentkezőt megnyugtatott, az egyetem pénzügyi helyzetével nem kell foglalkozniuk – annál is inkább, hiszen az SZTE nemrég bejelentett kiemelt kutatóegyetemi státusza vélhetően ellensúlyozza a gazdasági nehézségeket –, ők csak a felvételire koncentráljanak, mert az oktatás működik, bárhogy is alakul az ország gazdasági helyzete. Az egyetemnek 17 ezer fős kapacitása van, azokon a szakokon, ahol magasabb lett a pontszám, érdemes figyelni a többletpontokat, az önköltséges helyre bejutóknak pedig az egyetemi és kari ösztöndíj-lehetőségeket.

Igen, érzékelhetően egyre több a szülő a nyílt napokon – erősítette meg

Juhász Anita

marketing mesterszakos hallgató a Gazdaságtudományi Kar standjánál. Ennek oka, hogy az önköltséges helyek növekedése miatt jobban kell támaszkodniuk a diákoknak a szülők segítségére. Különösen olyan helyeken, amelyekre nagyon nehéz az állami finanszírozású bejutás. A GTK szakjaira immár lesz ugyan állami hely, de 460 ponttal lehet bekerülni – ez sokak számára teljesen irreális. A kar azonban továbbra is segít, a vállalati és a kari ösztöndíjakat már meg is hirdettek az intézmény honlapján. Hasonló a helyzet az Állam- és Jogtudományi Karon is, bár

Karsai Krisztina

közkapcsolati dékánhelyettes reméli, hogy sokan bekerülnek ezzel a megemelt pontszámmal is. Megtudtuk: a kari vezetés jelenlegi tervei szerint továbbra is tíz diákot felvételi pontszámaik alapján, további tízet pedig szociális alapon támogat, számukra visszatérítik az önköltséget (ez jelenleg nappali tagozaton 176 ezer forint per félév). A dékánhelyettes asszony hozzátette: a magas pontszám ugyanis egyben azt is jelenti, hogy az arról kevéssel lemaradók még mindig rendkívüli kiemelkedő tanulmányi eredményű diákok.

Gyógyszerésznek kémia?!

Talán a legnagyobb tolongás a Természettudományi és Informatikai Kar standjánál látszott.

Czobor Krisztina

oktatásszervező tájékoztatása szerint az összes szak népszerű, különösen az informatika- és mérnökszakokat keresik sokan, de a földrajz és a biológia is jól megy. Az érdeklődők tájékozottsága rendkívül változó, a Gyógyszerésztudományi Kar pultjánál álló

Hoffmann Anna

elsőéves GYTK-hallgató már olyannal is találkozott, aki csodálkozott, hogy a gyógyszerész szakhoz kémia is kell… Portálunknak elmondta, meglepően sokan vannak az érdeklődők, több vajdasági magyarral is találkozott, akik többek között arról érdeklődnek, beszámítható-e a hosszú időn át tanult szerb nyelv nyelvvizsgaként. Azt is megtudtuk, a legtöbbeket főleg a kutatás érdekel – ennek talán az is az oka, hogy Magyarországon a patikusokat kicsit „eladóknak” tekintik, pedig anyagilag nagyon megbecsültek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.