Kultúra

Kobozzal mesélni akár az örökkévalóságról is - Mentés Másként

Kobozzal mesélni akár az örökkévalóságról is - Mentés Másként

2013. február 13., szerda
Kobozzal mesélni akár az örökkévalóságról is - Mentés Másként

Szerelmes levél címmel a szerelmesek napján, február 14-én koncertet ad az IH-ban a Mentés Másként trió. Fábri Gézát, az együttes vezetőjét, népzene-tanárt a Pipás Pista című nagysikerű színdarabban vállalt szerepéről és a Bálint-napi koncertről faggattuk.

Fábri Géza

elmondta, miként került képbe, pontosabban színpadra, hiszen a darabban elhangzó dalokat nemcsak ő válogatta, hangszerelte, hanem élőben elő is adja a közönségnek. A Pipás Pista szerzője,

Pozsgai Zsolt

eleve kijelölt néhány népdalt, amit szeretett volna viszontlátni/hallani az előadásban. Úgy képzelte el, hogy azok az élethelyzetek, amelyek a műben megjelennek, valamilyen népdalt is indukálhatnak, hiszen a magyar népről köztudott: érzelmeit rögtön énekben, dalban fejezi ki. Erről tanúskodik a hatalmas népzenei anyagunk, népdalkincsünk.

Határtalanul gazdag a magyar népzene

„A rendezővel,

Kovács Frigyessel

az ötlet nyomán kidolgoztuk azokat a részeket, ahol a zene tényleg nemcsak töltelék, nemcsak összeköt két jelenetet, hanem teljesen odaillő elem, amely tulajdonképpen tovalendíti a darabot” – meséli Géza. Nem volt azonban elég megtalálni egy szép dallamot, a szövegnek is arról kellett szólnia, amiről az adott jelenet. Zenei szerkesztőként és zeneszerzőként arra jött rá, mennyire határtalanul gazdag a magyar népzenei kincs, hiszen minden helyzetre megvan az adekvát zenei forma, sőt még a szövegek is néha egészen jól stimmelnek. Amikor mégsem, akkor az ember azt csinálja, mint egy jó kántor vagy rímfaragó: a helyzethez adaptálja a mondanivalót, alkalmazkodik és rögtönöz. A nép is így teszi, hiszen régen sem volt teljesen egymáshoz kapcsolva a népdal és a szöveg. Voltak dallamok, s mindenki megalkotta magának a saját szövegét, vagy használt valami mást, amit szeretett és kiválasztott. A Pipás Pistában ezt az elvet követték. A darabban mintegy 15 betétdal hangzik el. Fábri ezekben egy kicsit énekmondó, egy kicsit tamburás, leginkább ügyes krónikásként mindkettő. Az előadást eddig 12-szer játszották, s a közönség is nagyon szépen fogadta. A Pipás Pista érdekessége, hogy egy-egy helyzetben a szereplők nemcsak eldalolnak valamit, hanem el is táncolják az adott szituációt. „A régi korok stílusára kell gondolni, amikor egy citerával vagy tamburával a tanyákon megoldották a vigasságot: forogtak, énekeltek, doboltak, táncoltak, hihetetlenül szilajul tudott szólni egy-egy ilyen produkció” – összegzi a színházi tapasztalatokat Fábri Géza.

Világzene a javából: másként

A másik újdonság: a szerelmesek napján, február 14-én koncerttel készül a Mentés Másként trió. Szerelmes levél címmel új zenei anyagot adnak elő az IH-ban. „A szerelem mélységei és magasságai foglalkoztatnak bennünket” – meséli Géza. „Azt szeretnénk megmutatni a magyar népzene ritmusának, szövegének és dallamának gazdagságán, sokszínűségén keresztül, hogy az életnek milyen távoli területeit kapcsolja össze, mozgatja, irányítja a szeretet. A népzene hihetetlenül gazdag tárháza arról tanúskodik, hogy a legváltozatosabb élethelyzetekben is el kellett dalban mondanunk a népi ének metaforikus nyelvén, ami bennünket az örökkévalósághoz köt.” A szerelem mindent megmozdít. Dalaikban a játék, a mindent elsöprő szenvedély, az élet katartikus pillanatai elevenednek meg. Elénekelni, eljátszani, a zene eszközeivel leírni számukra könnyebb az ilyen mélységeket. A hang, a szó már szinte érintés. A Mentés Másként trió a moldvai énekelt dallamok ősi lüktetésével, bukovinai táncdallamok sodrásával, a gyimesi és a szlavóniai népdalok végletes őszinteségén keresztül élteti az örök érzést… Világzene ez a javából: másként. A koncert alaphangját a moldvai muzsika határozza meg, de ezúttal a balkáni folklór felé is kitekintenek, sőt lesz egy reneszánszkori angol szám, amellyel már egy kicsit a húsvéti ünnepeket vetíti előre. Az együttest egyre többet hívják külföldre, tudtuk meg a Mentés Másként vezetőjétől. Március 15-én Görögországba utazik a trió, Szalonikiben adnak koncertet, aztán irány Anglia, ahol a magyar zenei kultúrát próbálják megkedveltetni az ottani, hidegnek egyáltalán nem mondható közönséggel. Az angol lantszövetség felfigyelt régi hangszerünkre, a kobozra, s az idén már második alkalommal tart nekik gyorstalpaló kurzust Fábri. Októberben Tallinnba van meghívásuk, nyáron pedig sok ausztriai fellépés vár a trióra. A sógorok nagyon megszerették az együttes muzsikáját, így gyakran hívják őket vendégségbe.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.