Gazdaság

A magyar munkavállalók hazaviszik a céges adatokat

A magyar munkavállalók hazaviszik a céges adatokat

2013. február 2., szombat
A magyar munkavállalók hazaviszik a céges adatokat

A magyar munkavállalók tömegével viszik haza USB meghajtókon, papíron, vagy küldik haza e-mailben maguknak a céges dokumentumokat - derül ki a G Data vírusirtó cég felméréséből, amelynek eredményét csütörtökön közölte az MTI-vel.

A ezer fős kutatás alapján a vírusirtó cég arra következtetésre jutott, hogy Magyarországon több mint 1,2 millió munkavállaló szokta hazavinni a munkahelyi dokumentumokat. Ez nemcsak azt jelenti, hogy sokan otthon is túlóráznak, de jelzi, hogy rengeteg bizalmas adat kerül ki a vállalatok felügyelete alól. A felmérésből az is kiderült, hogy a munkavállalók nemcsak visznek, hanem hoznak is adatokat, közel felük ugyanis több-kevesebb rendszerességgel privát dokumentumokat is nyomtat munkahelyén. A céges dokumentumok közel egyforma arányban hagyják el papíron, USB adathordozókon és e-mailben a vállalatok épületeit. Míg a papíron való szállítás jellemzőbb a középkorú vidéki munkavállalókra, az elektronikus formákat főként a felsőfokú végzettséggel rendelkező fővárosiak kedvelik. A G Data szerint az általánosan elterjedt gyakorlat jelentős veszélyeket rejt. A vállalatból kikerülő adatok az ellenőrizhetetlen otthoni körülmények között a legtöbbször nincsenek biztonságban, és így könnyebben kerülhetnek illetéktelen kezekbe. Érdemes tehát szabályozni, hogy az egyes munkavállalók vagy részlegek hogyan használhatják a külső adathordozókat. Ha ezek nem szükségesek a munkavégzéshez, akkor érdemes letiltani őket, amihez akár a korszerű vállalati vírusirtó rendszerekbe épített szabálymenedzser funkció is segítséget nyújthat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.