Gazdaság

Megnyugtatták a "kiskerteseket": egy hektár alatt nem kell fizetni (FRISSÍTVE)

Megnyugtatták a "kiskerteseket": egy hektár alatt nem kell fizetni (FRISSÍTVE)

2013. február 6., szerda
Megnyugtatták a "kiskerteseket": egy hektár alatt nem kell fizetni (FRISSÍTVE)

A Vidékfejlesztési Minisztérium törvénymódosítást nyújt be annak érdekében, hogy a mezőgazdasági területek használatának bejelentése illeték- és díjmentes legyen - olvasható a Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodájának közleményében.

"A belterületi fekvésű, 1 hektár alatti területekre – amit sokan tévesen „kiskerteknek” neveznek - ez a jogszabály eddig sem vonatkozott, s ezután sem fog, tehát nem kell utánuk 6000 forintos regisztrációs díjat fizetni. Ajánljuk, hogy akik politikai haszonlesésből és hangulatkeltés céljából szakmaiatlanul fogalmakat kevernek össze, tanulmányozzák az egyes ingatlanok közti különbségről szóló szakirodalmat. Az erdő művelési ágú területek kivételével minden földterület használatát be kell jelenteni, ha a földterület az ingatlan-nyilvántartásban szántó, szőlő, gyümölcsös, kert, rét, legelő (gyep), nádas, fásított terület művelési ágban vagy halastóként van nyilvántartva. A bejelentési kötelezettség kiterjesztésének célja, hogy a földhasználati viszonyok átláthatóak legyenek" - olvasható a közleményben.

Szabó Csaba

földügyekért felelős miniszteri biztos szerdán sajtótájékoztatón elmondta, hogy a zártkertekben földdel rendelkezőknek március 31-ig kell bejelenteniük a földhasználatot. A bejelentés azért szükséges, mert az állam megújítaná a háztáji gazdálkodás rendszerét, amelyhez támogatást is kapcsol majd. A miniszteri biztos utalt arra, hogy a 6 ezer forintos regisztrációs díjat valószínűleg eltörli a jogalkotó, mivel egy állami adatbázisba szolgáltatott adatért "nem illik" pénzt kérni. A tárca csütörtöki közleménye kiemeli: a Vidékfejlesztési Minisztérium törvénymódosítást nyújt be, hogy a mezőgazdasági területek használatának bejelentése illeték- és díjmentes legyen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.