Közélet

Szegedi közgyűlés: Herczeg és Gyüdi a befutó, elfogadták a költségvetést + FOTÓK, VIDEÓ (ÉLŐ)

Szegedi közgyűlés: Herczeg és Gyüdi a befutó, elfogadták a költségvetést + FOTÓK, VIDEÓ (ÉLŐ)

2013. február 22., péntek
Szegedi közgyűlés: Herczeg és Gyüdi a befutó, elfogadták a költségvetést + FOTÓK, VIDEÓ (ÉLŐ)

Sikerült megegyezésre jutnia a két legnagyobb frakciónak az idei büdzsét illetően. Az MSZP elfogadta, hogy a polgármesteri hivataltól nem 258, csak 160 millió forintot vonnak el, a Fidesz-KDNP mintegy bő 400 millió forintot csoportosított át. Kitűzték a székely zászlót a díszteremben, s megválasztották a szabadtéri, valamint a színház igazgatóját. Botka László szerint megtörtént Bátyai Edina rehabilitációja.

Bohács: Egyensúlyban a költségvetés

A Fidesz-KDNP frakcióvezetője a közgyűlést követően portálunknak nyilatkozva elmondta, sikerként értékeli, hogy több, a helyi fejlesztéseket lehetővé tevő, a szegediek életminőségét javító alapot tudtak alkotni módosító indítványaikkal. Bohács Zsolt szerint az is bebizonyosodott, hogy Botka Lászlóék mindig túltervezik a polgármesteri hivatal költségvetését. A politikus azt is elmondta, mind a színház, mind a szabadtéri élére olyan személyt választottak, aki korábban már bizonyított.

Bohács Zsolt teljes nyilatkozatát ide kattintva olvashatják el.

Botka: Herczeg megválasztása Bátyai Edina rehabilitálása

16.10:

Botka László bejelenti, nagy többséggel született meg a város idei költségvetése. Ennek egyetlen jó tulajdonsága, hogy van, így a kincstár nem állítja le a város finanszírozását, az önkormányzat ki tudja fizetni a béreket és a számlákat. Ő maga hetek óta a kompromisszum elérésére törekedett, hiszen ebben a közgyűlési összetételben más utat nem tart elképzelhetőnek. Kisvárosi költségvetés szintjére süllyedtünk, ez az utóbbi időszak legrosszabb büdzséje - mondja, hozzátéve: több forrást vontak el, mint feladatot. A Fidesz célja szerinte az volt, hogy megmaradjon a képviselők pénzalapja. Főként a polgármesteri hivatal forrásaiból vontak el, illetve pályázatok előkészítésére szánt pénzekből. Kompromisszum született végül, 100 millióval csökkent a Fidesz által tervezett elvonás, de idén így sem lesznek a hivatal épületeiben felújítások, s valószínűleg nem tudnak időre kiköltözni a Huszár utcából sem. Botka László örömmel jelenti ki: a színház és a szabadtéri élére is a legalkalmasabb pályázókat választotta a testület. Gyüdi Sándor kultúrbékét teremtett Szegeden, változatos, a nézői igényeknek megfelelő, befogadó színházat hozott létre, ezt folytathatja tovább. Herczeg Tamás Bátyai Edina mellett volt igazgatóhelyettes, részt vállalt az elmúlt évek szegedi sikereiből, Gyüdihez hasonlóan igazi lokálpatrióta. Úgy fogalmaz: Bátyai Edina felháborító eltávolítása után most elveszítette a szegedi kulturális élet Kelemen Csabát is. A Fidesz-központ és a kormány is megérthette - véli -, hogy ez a stílus árthat a jobboldal megítélésének, ez az út, ez a kultúrharc közfelháborodáshoz vezet, ezért pacifikációs törekvések jelentek meg Budapestről. Bízik benne, hogy mindenki tanult a Bátyai-ügyből, többet ilyen nem történik Szegeden. Korábbi helyettesének kinevezése bizonyos értelemben Bátyai Edina rehabilitálása is - fogalmaz.

Pezsgővel ünnepelték Botka 40. születésnapját

15.54: Befejeződött az idei év első közgyűlési ülése. Hamarosan Botka László polgármester sajtótájékoztatójáról számolunk be. 15.53: Kozma József köszönti Botka Lászlót negyvenedik születésnapja alkalmából. Pezsgős koccintás következik, valamennyi képviselő gratulál a polgármesternek. Persze akár az elfogadott büdzsére is koccinthatnak... 15.52: Nagy többséggel döntöttek a két utca átnevezéséről is, 26 igennel, 3 tartózkodással. Gyimesi László indítványára Szent-Györgyi-szobrot helyeznek ki a Dugonics térre, 28 igennel, Póda Jenő gépe nem volt bekapcsolva. 15.50: Gyüdi Sándort választották további öt évre a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójának, 28 igennel, Keresztúri Farkas Csaba nem szavazott. 15.45: A közép- és hosszú távú vagyongazdálkodási terv előterjesztése nem kapta meg a szükséges többséget, így majd visszakerül a testület elé. A biztosítási alkusz szolgáltatási szerződés ügyében a jogi bizottság módosítóját leszavazta a testület, illetve az eredeti előterjesztést is, azaz ezt az ügyet is újra tárgyalni fogják. 15.40: Szavazási dömping. Egyhangúlag támogatják az SZMSZ módosítását, illetve egyhangúlag vagy egy tartózkodás mellett a további rendeletmódosításokat is. A költségvetési rendeletnél Botka László a kulturális bizottság, illetve Solymos László módosító indítványát is befogadja. A továbbiakat is, csak Szentistványi Istvánét nem, mely 1 igent kap csak. A 2013-as költségvetés ebben a formában 26 igen, Kalmár Ferenc és Keresztúri Farkas Csaba tartózkodása, Szentistványi István nem szavazata mellett született meg. A végrehajtási rendeletet is elfogadták. 15.20: Technikai szünet a további szavazások előtt.

Herczeg Tamás irányíthatja a szabadtérit

15.18: Nem történt meglepetés: a következő öt évre Herczeg Tamást választották a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatójává 28 igen és 1 tartózkodás mellett. Keresztúri Farkas Csaba jobbikos képviselő portálunknak elmondta: ő tartózkodott, ahogyan Kelemen Csaba, a másik jelölt esetében is tartózkodott volna. Ezzel együtt sok sikert kíván az új direktornak, s reméli, hogy gazdaságilag jobban tudja majd működtetni az önkormányzati céget, mint elődje tette. Nézze meg, hogyan tűzte ki a Fidesz-KDNP a székely zászlót! http://www.youtube.com/watch?v=9EIHpYga3Vs 15.15: Kis szünet és zárt ülés következik, majd a nyílt szavazások. Zárt ajtók mögött választják meg hamarosan a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatóját, majd már a nyilvánosság előtt voksolnak a büdzséről és a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójáról.

Szent-Györgyi jön, József Attila marad

15.08: Botka László szerint valóban meg kell jelölni a forrást, alapvetően nemes kezdeményezésnek tartja a közadakozást. Gyimesi László közben jelzi, nem kívánja áthelyezni a József Attila-szobrot, ez érdekes felvetés az LMP részéről... Kijelenti: a pályázat kiírható, a szobor forrásait pedig a következő hónapokban valóban meg kell találni. 15.07: Szentistványi István azt mondja, önmagában támogatható ez a szoborállítás, József Attila és a Nobel-díjas professzor kettőse nagyszerűen szimbolizálja majd az egyetem egységét. Reméli, nem igaz egyébként, hogy a József Attila-szobrot áthelyeznék... Egyébként magánpartnerek bevonását javasolja, szerinte közadakozásból is össze lehetne hozni a szükséges 7 millió forintot, s nem kellene erre költeni a költségvetési pénzt. 15.05: Gyimesi László Szent-Györgyi Albert-szobrot helyezne ki a Dugonics térre, Botka László is kéri ehhez a közgyűlés támogatását.

Kutyabarát önkormányzat

15.01: Kötelező önkormányzati feladattá vált az ebösszeírás a hivatal számára - jelenti be a polgármester, kérve a képviselők segítségét. Bejelenti, ebadót nem akar kivetni a város, mert ahol ez megtörtént, több lett a kóbor kutya. 15.00: A közterületek elnevezését, átnevezését érintő napirendi ponthoz Kozma József (MSZP) szól hozzá. Ahogy már megírtuk: a Pécsi utcát március 1-jei hatállyal Szőkefalvi-Nagy Béla utcára nevezhetik át, míg az Engels utca elnevezése Ezüstfa utcára változhat. A szocialista frakcióvezető Szőkefalvi-Nagy Béla matematikusprofesszor munkássága, személye előtt tiszteleg. Mint mondja, méltó módon emlékezik rá a város idén, születésének századik évfordulóján. 14.58: A közfoglalkoztatás területén negatív folyamatokat lát és sorol Ménesi Imre az MSZP részéről. 14.55: További előterjesztések hozzászólás nélkül. Gyorsan haladunk. A színház főigazgatói pályázatával kapcsolatban sincs most vélemény. Botka László szerint Gyüdi Sándor békét és nyugalmat teremtett a szegedi kulturális életben. 14.51: Közben helycsere a pulpituson. Mózes Ervin pedig törvényességi észrevételeket sorol (7 oldalt tesz ki az anyag) a biztosítási alkusz szolgáltatási szerződés ügyében. A jogi bizottság módosító javaslata szerint önkormányzati érdeksérelemhez vezet.

Botka már előre küldte Solymost?

14.50: A biztosítási alkusz szolgáltatási szerződés a képviselők előtt. Botka László közben beült az MSZP-s padsorba, éppen Tóth Károly mellé, vele beszélget. (Előttem az utódom? Sokaknak feltűnik a helyzet komikuma, nem kis derültséggel fogadják ezt egyes fideszes képviselők, de maga a polgármester is jót nevet.) 14.49: Ingatlanok közgyűlési döntést igénylő kérdései, nincs hozzászólás. 14.46: Póda Jenő megismétli: vissza kell hozni ezt a dokumentumot több kiegészítéssel, változtatással. 14.43: Szentgyörgyi Pál az ingatlanok értékesítéséről és hasznosításáról értekezik. A hasznosítás forrásai biztosítják az önkormányzat szociális bérlakásainak fenntartását, az esetleges ingatlaneladások kiürítik ezt a kasszát. Utalást tesz rá: korrupciógyanús, ha ismerősnek adnak el helyiségeket... Az ülést közben - a költségvetési napirendi pont zárulta óta - Solymos László vezeti. 14.40: A közép- és hosszú távú vagyongazdálkodási tervvel haladunk tovább. Póda Jenő javasolja, erről ma ne döntsenek, átdolgozva kerüljön vissza az anyag a testület elé. Érdekes közjáték: a vitában több szocialista politikus is bejelentkezett, szót kért, majd a polgármester "leintette" őket, így végül visszavonták a jelentkezést...14.36: Botka László lefújja ezt a napirendi pontot, a vártnál jóval kisebb volt a szópárbaj. 14.35: Kalmár Ferenc elemzi a szegedi számokat. Kijelenti, az 1,6 milliárdos lyuk fantazmagória, körülbelül 307 millió forint különbség lehet az állam által átvett feladatok és források között. Ugyanakkor ennek is megvan a fedezete a büdzsében. 14.33: Botka László: a Fidesz-kormány egy dologtól menti meg Szegedet, a bevételeitől...

Botka a legnagyobb adóssághalmozó polgármester

14.30: Póda Jenő (Fidesz-KDNP) az adósság kérdésköréről értekezik. Fontosnak tartja, hogy ez a büdzsé végre nem növeli a hiányt, és a kormány segítsége révén hosszú idő után megállhat Szeged kötelezettségvállalás-, adósságnövekedése. Botka László szerinte a legnagyobb adóssághalmozó polgármesterként vonul majd be Szeged történetébe. A céges és intézményi szférát is beleszámítva 5-6 milliárdról 40 milliárd közelébe tornázta a város adósságállománya. Emiatt nincs pénz olyan dolgokra, melyekre amúgy fordítani kellene. 14.26: Szentistványi István (LMP) kiemeli, mindenkinek megvannak a helyei, ahová elrejti a számára fontos forrásokat, melyeken keresztül erősíteni szándékozik "hatalmát". Az a baj viszont, hogy a senkinek nem jelentős területek áldozatul esnek ennek a harcnak. Tavaly a közoktatás volt a nagy vesztes, most a például a szociális szféra. Kéri az átmeneti segélyből elvont 21 millió forint visszapótlását. 14.25: Nagy Sándor (Szabad Város Frakció) nehezményezi, hogy fejlesztések tervezésére nemigen hagynak forrást a jobboldali javaslatok, ami bizonyos mértékben a jövő felélését jelenti. Mikor megnyílnak az uniós pénzek, az önkormányzat nem tud majd milyen pályázatokat beadni. Szerinte a Fidesz nem gondolta végig ennek következményeit.

Solymos módosítójának elfogadása lehet a kulcs

14.20: Botka László reakciója: a Fidesz módosítói alapján nem fogják tudni végrehajtani a kormányhivatallal kötött megállapodást. A polgármester a választókörzeti kerettel kapcsolatban azt kifogásolja, hogy megemelték 30 százalékkal a szabadon felhasználható részt. Ennek ellenére az alpolgármesteri módosítás elfogadása esetén a büdzsé nem törvénytelen és végrehajthatatlan. 14.17: Hüvös László tanácsnok reagál a Fidesz-KDNP részéről. Kiemeli, a legnagyobb gondot nyolc év elhibázott szocialista kormányzása okozza. A jelenlegi kormány felelős gazdaságpolitikát folytat. Szeged hitelállománya megötszöröződött Botka László vezetése alatt. Ami az idei büdzsét illeti, a jobboldali frakció fontosnak tartotta, hogy módosítsa a polgármester előterjesztését. Céljuk, hogy a külső városrészekben is történjenek fejlesztések, ne csak a belvárosban. 38 pontjukból hármat érint az alpolgármester említett javaslata. Hüvös hangsúlyozza: álláspontjuk szerint az ő csomagjuk nem rosszabbá, hanem éppen jobbá teszi a büdzsét. A helyi fejlesztésekről, helyi pénzekről például helyben, a választók bevonásával lehet leghatékonyabban dönteni. Csökkenteni akarják a bürokráciát, s fontosabb területekre csoportosítanának át. Biztosítják a külső városrészek fejlesztését, rekonstrukciós munkáit. A közös felelősség tudatában kéri indítványuk elfogadását. 14.11: Szentgyörgyi Pál, az MSZP vezérszónoka arról beszél, hogy az önkormányzatok totális jogfosztása zajlik a totális államhatalom kiépülésének árnyékában. 1,6 milliárd forint költségnövekedést jelent Szegednek az államosítás. Az adósságkonszolidációból idén 485 millió forint realizálódhat. Az önkormányzat vagyonát jelentős mértékben elvonták. A kiadáscsökkentés minden területet érint, mindenki vesztese lesz az idei költségvetésnek. A cégek támogatását a 2010-es szintre kívánják visszaállítani, hiszen bebizonyosodott, ennél jóval nagyobb a tartalékjuk. Különösen súlyosan érintette a központi elvonás a szociális ellátórendszert, de a civil szféra, a sport és a kultúra támogatását is vissza kell fogni. Nem pozitív az a módosítás, mely egyéni érdekeket helyez a városi érdekek elő, a város vagyongyarapítása helyett osztogatásra alkalmas alapokat irányoz elő - utal a jobboldal csomagjára.

Kompromisszum készül?

14.05: Botka elmondja, a Fidesz csomagja csak az önkormányzati képviselők rendelkezésére álló alapok visszapótlására vonatkozik, inkább birkapörkölt lesz ezekből a forrásokból, mint lakossági fejlesztések. Nem lepte meg a polgármestert, hogy a hivataltól akar elsősorban elvonni a jobboldal. Azonban kiemeli, már saját előterjesztésében is igen kemény vágás érte a szervezetet, melynek feladata, hogy a város lakosságának ügyeit intézzék. "Ennek a költségvetésnek egyetlen jó tulajdonsága legyen, hogy legyen" - fogalmaz. Solymos László alpolgármester módosítaná a Fidesz módosítóját: 100 millió forintot pótolna vissza a polgármesteri hivatalnak. Ehhez is új megállapodást kellene kötni a járási kormányhivatallal. Ha a Fidesz elfogadja az alpolgármester javaslatait, akkor nem törvénytelen a költségvetés, 1 százalékát átcsoportosították, amivel csak rosszabbá tették ugyan, de ez esetben elfogadja, kihirdeti a büdzsét - jelenti be, utalva egyfajta kompromisszumos lehetőségre. 14.00: Úgy folytatja, az önkormányzatok többsége kommunális vagy ingatlanadót vetett ki, Szeged nem akarta újabb adóval terhelni lakosságát. Iparűzési és építményadóból viszont jóval több bevételt akarnak idén, mint korábban. Több mint 10 milliárd forint saját adóbevételt tervez az önkormányzat, bíznak a talpon maradt szegedi cégekben. 1,6 milliárd mínusz jelentkezik az állam által elvont feladatok és források között, ekkora lyukat kell tehát betömni.

A büdzséről vitatkoznak

13.56: Botka László ismerteti előterjesztését. Az utóbbi két évtized legrosszabb büdzséjének nevezi, nem is kötné saját magához, tulajdonképpen a költségvetési törvényből, az önkormányzati szféra pénzügyi jogfosztásából vezeti le. Február 15-éig kellett benyújtani, március 15-éig kell a hivatalnak elküldenie az elfogadott költségvetést. Ha ez nem történik meg, a kincstár mérlegelés nélkül felfüggeszti az önkormányzat finanszírozását. A büdzsé főösszege alig több 36 milliárdnál, miközben 2010-ben még 72 milliárd volt. Ennek egyik ok, hogy a város nem nyert újabb nagyberuházást, kifutó projekteket visz csak. 24 milliárd a működési, 12 a fejlesztési-beruházási büdzsé. Külön kellett választani minden soron a kötelező és nem kötelező feladatokat. Működési hiány nem terhelhető, s először a kötelező feladatok ellátását kell biztosítani - mutatja be a jogszabályi hátteret. 13.52: Megérkeztünk a 2013. évi költségvetéshez. Városrészi kormányablakok nyitásával kapcsolatos sürgősségi javaslat is érkezett. 13.50: A helyi jelentőségű természeti területek és emlékek védelméről szóló rendeletet módosítják. Szentistványi István (LMP) az első felszólaló. Az utóbbi hónapokban széles körű egyeztetés történt, példaértékű, hogy civileket és szakmai szervezeteket is bevontak a munkába - ismerteti. A városkép- és környezetvédelmi bizottságnak egy pontosító módosítója van. 13.45: Visszatértek a politikusok, folytatódhat a közgyűlés. Hamarosan rátérünk a költségvetési vitára. 13.45-kor folytatódik a közgyűlés ülése.12.35: A vita után szavazás következik. Kozma József módosító indítványát (mely alapján a kormányhoz fordulna a közgyűlés) 14 igennel, 15 tartózkodás mellett utasítják el. Gyimesi László eredeti előterjesztése (tanulmány készítéséről) 16 igen és 13 tartózkodás mellett többséget kap, így kezdődhet a munka. 12.30: Mózes Ervin megismétli: a közgyűlésnek nincs jogi lehetősége a beépítettségi szint növelésére. Gyimesi László javaslata egyébként is csak egy tíz hónapos tanulmány megrendelését jelenti, az idő alatt pedig semmi nem történne, a folyamatban lévő eljárások véget is érnének, azok (végrehajtási szakról lévén szó) nem függeszthetők föl. 12.28: Hüvös Lászlóé az utolsó hozzászólás. Kiemeli, itt nem költségvetési számokról, hanem emberi életekről vitatkoznak. Szerinte a közgyűlésnek igenis van mozgástere és döntési lehetősége azok védelmében, akiknek ingatlanját akár buldózerek fenyegetik. Valótlanság azt állítani - folytatja -, hogy önmagában a beépíthetőségi szint 3-ról 10 százalékra emelése bármilyen infrastruktúra-fejlesztést vonna maga után, azaz pénzébe kerülne a városnak. Nagy tapsot kap a karzatról! 12.25: Nagy Sándor szerint a Fidesz úgy tesz, mintha a beépíthetőség növelése nem kerülne pénzbe. Pedig a csapadék- és szennyvízelvezetés megoldására a magyar kormánynak nem lesz pénze, az uniós termőföldvédelmi előírások miatt pedig EU-s forrás sem nyílik meg.

Nem kell hülyíteni az embereket

12.20: Botka László: a legfontosabb, hogy nem kell hülyíteni az embereket. A külterületi közműfejlesztések költségeire például nincs uniós pályázat, a terheket az ott élőknek kell vállalniuk, ez alapvető szempont. 12.19: Kosik Dénes Pál (Fidesz-KDNP) vitatja a szocialisták szociális érzékenységét. Érdeklődik, 2003 és 2010 között hogyan kísérelték meg az általuk ismert problémák rendezését. Visszautasítja a polgármester állítását, miszerint ők hergelték volna a lakosokat; az emberek kérték őket gondjaik megoldására. 12.16: Juhász Gyula is szót kér a Fidesz-KDNP részéről. Mint mondja, készüljön tanulmány, hogy kiderüljön, hol van lehetőség beavatkozni, de elismeri, szigorodott a szabályozás 2008 óta. 12.10: Mózes Ervin felhívja a figyelmet, végrehajtási eljárásban nincs helye felfüggesztésnek. Az építési hatóság munkájába nem avatkozhat be a közgyűlés. Ezt mindenkinek el kell fogadnia. Csak a kormány enyhíthet a vonatkozó szabályozási rendeleten. 12.09: Keresztúri Farkas Csaba (Jobbik) úgy véli, a Fidesz cirkuszt csinál az ügyből. Ígéri, ennek ellenére is megszavazza a Fidesz kezdeményezését a kiskertesek érdekében, azzal együtt, hogy az nem feltétlenül oldja meg a problémáikat, valamint előrevetíti, hogy sok milliárd forintba kerülhet majd a közművesítés. 12.06: Botka László szerint a Fidesz-KDNP attól fél, hogy ha a közgyűlés a kormányhoz fordulna hivatalos úton, annak vissza is kellene válaszolnia... Mózes Ervin pedig azt mondja, nem törvénytelen újabb tanulmányt készíteni, de butaság és értelmetlen.

Orrba vágott kiskertesek?

12.03: "A szocialisták és a volt szabad demokraták orrba akarják vágni a kiskerteseket, s még azt is elvárják tőlük, hogy azt higgyék, együttéreznek velük" - így Hüvös László, aki furcsállja, hogy korábbi, hasonló tartalmú előterjesztésére nem érkezett jegyzői törvényességi észrevétel, ráadásul a polgármester meg is szavazta anno azt a kezdeményezést. Kijelenti: a Fidesz-KDNP határozottan kiáll kezdeményezése mellett.

Képpel, hanggal

A Városi Televízió Szeged is élőben közvetíti a közgyűlés ülését és a közmeghallgatást, ami online portálján (http://vtvszeged.hu/) is követhető.
12.00: Az LMP-s Szentistványi István azt mondja, a hatósági eljárásokkal sújtott lakosok korrekt párbeszédet kezdeményeztek. Társadalmi szempontokat kell most mérlegelni. Sokan túlépítették a területet, de a legtöbben csak egy százalékkal, így konstruktívan kellene hozzáállni problémájukhoz. Meg kell akadályozni a bontást, ha lehet. 11.56: Botka László is szeretné megoldani az ügyet, de nem tartja megoldásnak, hogy Gyimesi László indítványára újabb tanulmány készüljön, mely feltárná, hogy a városnak nincsenek jogi lehetőségei a változtatásra. Éppen ezért jogszabály-változtatást kell kezdeményezni a kormánynál, nem pedig politikai balhét kirobbantani egyéni érdekekből. 11.54: "Itt emberek életéről van szó!" - hívja föl a figyelmet Kalmár Ferenc, hivatkozva lakossági fórumokra, illetve vehemensen meginduló hatósági eljárásokra. Voltak bár bontási, visszabontási eljárások az utóbbi években, ugyanakkor mintha ez a folyamat most felgyorsult volna, ezért kell az önkormányzatnak a lakosok segítségére sietnie. Kéri Botkát: "ne csináljunk ebből a kérdésből politikai cirkuszt".

Nyúl- és tyúkszobából gyerekszoba?

11.50: Gila Ferenc (MSZP) hangsúlyozza, ezeket a területeket mezőgazdasági területként kapták az emberek, akik később valóban ki is költöztek. Nyilvánvaló, hogy egyre több is lett az igényük, az önkormányzat pedig megpróbált ehhez igazodni, amennyire lehetett. Nem javasolja a felmérést, mert akkor a hatóság kénytelen lesz eljárni, észrevenni például, ha "a nyúl- vagy a tyúkszobában már gyerekszoba van". 11.48: Újra Gyimesi László: a Fidesz-KDNP meg kívánja oldali a problémát határozati javaslatával. Azt várják a főépítésztől, vizsgálja meg, egyes területeken mennyiben maximalizálható a beépítettség. Bordányban például már sikerült növelni, Szeged is követhetné ezt az utat - jelenti ki. 11.45: Mózes Ervin cáfolja a tanácsnok szavait. Mint mondja, több felmérés volt már Szegeden, de mind úgy zárult, nincs jogi lehetőség a beépítettségi szint növelésére. Megengedő módosítás csak 17 feltétel együttes teljesülése esetén lenne elképzelhető, de Szegeden nem áll fenn ez a helyzet. Botka László megismétli: csak a kormányrendelet módosítása jelenthet megoldást. 11.43: Hüvös László (Fidesz-KDNP) szerint az MSZP-s és volt SZDSZ-es képviselő áll szemben a subasai, tompaszigeti, gyálaréti lakosokkal. Hol a szociális érzékenység, mikor emberek házait kell lebontani? - kérdezi. Hozzáfűzi: a Fidesz-KDNP kezdeményezésére harmadik éve működik kiskertes útkeret Szegeden. Úgy véli, a jogszabályi lehetőség igenis megvan a beépítettségi szint helyi emelésére. 11.41: Tóth Károly (MSZP) szerint országos problémáról van szó, kormányzati, parlamenti intézkedés jelentene tehát valódi megoldást. A szocialisták együttéreznek azokkal, akik hosszú évek megtakarításával hoztak létre akár lakóhelyeket, túllépve a megengedett beépítettségi szintet. Elismeri, mérlegelni kell ezt a szociális szempontot. Úgy véli, az ügyben mindenképpen a kormányzathoz kellene fordulni, az ő segítségüket kérni, nemcsak Szeged, de más települések kiskerttulajdonosainak az érdekében is. Jó lenne azt is elérni, hogy országos pályázat jelenjen meg az ilyen típusú településrészek közműfejlesztésére. 11.35: Nagy Sándor (Szabad Város Frakció) kijelenti, Gyimesi László a magyar kormánnyal vitázik ebben a kérdésben. A tendencia éppen a beépítettségi szintek korlátozása, a termőföldek védelme, a mezőgazdasági kiskertek kivonása a lakóövezetekből. A megyei önkormányzat is hasonló döntéseket hozott. Ráadásul az érintett részek nem homogének, hiszen sokan valóban kiskertként használják ingatlanjukat, nem kívánnák a további urbanizációt, nem fizetnék például ki a közművesítés költségeit. 11.30: Botka László is állítja, központi jogszabályok tiltják a beépíthetőség emelését. Erről kellene a helyi képviselőknek tájékoztatniuk a lakosságot, a választókat. Kozma József javaslatát támogatja: a kormányzattól kellene kérni enyhébb szabályozást.

Fókuszban a kiskertes övezetek

11.25: Mózes Ervin címzetes főjegyző törvényességi észrevételét hallgathatjuk meg. Elmondja, az utóbbi években több felmérés is történt. A közgyűlésnek nincs viszont jogi eszköze a probléma megoldására, így a Gyimesi-féle tanulmány csak arra lenne jó, hogy a már ismert problémákat tárja föl. A bontási eljárások felfüggesztésének jogi feltételei sem állnak fenn - állítja a szakember. Tíz év alatt egyébként tizennyolc ilyen jellegű ügyről volt csak szó a városban a jegyző szerint. Úgy összegez: Gyimesi László javaslatának elfogadása csak felesleges költségekbe verné a várost, az egyetlen lehetőség, hogy a jogszabály módosítását kérik a kormányzattól. 11.20: Az előterjesztő részletesen ismerteti javaslatát. Mint mondja, fontos lenne az érintett területek funkcionális felmérését: szét kellene választani a mezőgazdasági jellegű, illetve az urbanizációs, lakóövezeti jellegű kerteket. Utóbbi esetben a beépítettség jelentős mértékben meghaladja már a maximálisan előírt 3 százalékot. Ettől persze el lehet térni, ha a kialakult helyzet indokolja, s Gyimesi szerint Szegedre ez érvényes. Ezért emelni kell a beépítettségi szint maximumát, tanulmányt készíteni, addig is felfüggeszteni az esetleges bontási eljárásokat. 5-6 ezer szegedi él ilyen területeken, a város nem rázhatja le magáról ezt a problémát, az urbanizált övezetben élőket hagyni kellene élni - szögezi le. 11.15: Gyimesi László indítványozta, készüljön tanulmány a kiskertes övezetek beépíthetőségének növeléséről, maximalizálásáról. Addig felfüggesztené a bontási határozatokat. Ez kerül most terítékre. 10.55: Húszperces szünet következik bizottsági ülésekkel, majd a kiskertes övezeti témával folytatják. 10.54: Solymos Lászlóé a zárszó: a kormány újabb adósságokba verte Magyarországot, hogy a régieket ki tudja fizetni. 10.50: Szentistványi István szerint felelőtlenség 32 millió forintot fordítani a Széchenyi tér fejlesztésével kapcsolatos tervezésre, miközben a szociális segélyezéstől 21 milliót vonnának el, kilátástalan helyzetbe sodorva helyi családokat. 10.48: Botka László szerint az állam 1,6 milliárd forinttal vesz el több forrást a várostól, mint amennyi feladatot. Az adósságátvállalás is csak 500 milliós segítséget jelenthet idén. Ezek a keretek.

Lehet Ész Nélkül Politizálni?

10.42: A polgármester ismerteti, a város 102 millióval támogatja a katolikus egyházat a Dömötör-torony felújítása kapcsán. Ennyiért vette meg a tornyot az egyház, megteremtve a beruházáshoz szükséges jogi környezetet, beemelve azt a Dóm tér felújításába, hiszen ajándékozásra már nem nyílik lehetőség. Az önkormányzat most a felújításra visszaadná az összeget. Ebből a forrásból vonna el az LMP. Botka László úgy fogalmaz: a pártot nevezzék át LÉSZ-nek (Lehet Ész Nélkül Politizálni). 10.41: Szentistványi István elmondja, a rászorulókat nem érdeklik más városok számai, statisztikái. Ők segítséget várnak az önkormányzattól, hiszen adott esetben ez a néhány ezer forint az egyetlen bevételük. A 21 milliós tétel elvonása Botka László lelkén szárad - hangsúlyozza, kérve, módosítsák a polgármester előterjesztését. 10.38: Botka László: a valódi állásban lévők száma 50 százalékkal csökkent, az emberek 85 százalékának kisebb lett a reálbére, tehát Haág Zalán nem mondott igazat. 10.37: Haág Zalán (Fidesz-KDNP) cáfolja Botkát: a GDP-arányos államadósság csökkent, a munkavállalók száma jelentősen nőtt az elmúlt időszakban. Támadja a polgármestert amiatt, hogy elengedett lehetséges beruházásokat, aki szerinte nem tud elszámolni azzal, mit tett a munkahelyteremtés terén az utóbbi tíz évben. 10.33: Botka László válasza: a Fidesz maga se hiszi már el, amit mond. Három éve kormányoznak, és minden gazdasági mutató rosszabb, mint 2010 előtt, 500 ezer magyar hagyta el az országot, 3 millió embernek tűnt el a nyugdíja. Szeged költségvetése megfeleződött, de a város így is erőn felül igyekszik törődni a szociális szférával. 10.31: Póda Jenő (Fidesz-KDNP) gazdasági tanácsnok azt mondja, a szegénység örök, igazán jó megoldás még nem sikerült a leküzdésére. Érthetetlennek tartja ugyanakkor Botka László cinikus másra mutogatását, miközben 20 milliárd euró, a szocialisták által felvett hitelt kell most az országnak példátlanul gyorsan, öt év alatt visszafizetni. Az MSZP úgy vette föl 2008-ban ezt a hitelt - emlékeztet -, hogy már tudta, elveszíti a 2010-es választásokat. Sajnos az erőltetett adósság-visszafizetés most minden erőforrást elszív a magyar gazdaságból. 10.28: Ménesi Imre (MSZP) szerint a szociális szféra az orbáni kormányzati politika legnagyobb vesztese, csak sajnos ezt az LMP nem érti meg. A miniszterelnök - mondja - arra törekszik, hogy minél több kiszolgáltatott ember legyen Magyarországon, mert őket könnyű vezetni. Számokat sorol ezt követően: Szeged többet fordít átmeneti segélyezésre, mint más városok. Hogy lehetne még többet költeni? - kérdezi, miközben elismeri, az évi 25 ezer forint valóban nagyon csekély. 10.24: Botka László beszámol a Pintér Sándor miniszterrel az adósságkonszolidáció ügyében folytatott tárgyalásairól. Morbidnak tartja, hogy a rossz kormányzás miatt visszafelé mutogatnak a jobboldali képviselők. Kiemeli, miközben a Fidesz agóniáról szónokol, Szeged lakossága 5 ezerrel nőtt az elmúlt évek során.

IMF-hitelek tömték be a szociális lyukakat

10.20: Kalmár Ferenc grafikonokat mutat be. Emlékeztet, az MSZP-s kormányok eladósították az országot súlyos IMF-hitelekkel, ezekkel a pénzekkel tömték be a szociális háló lyukait, most pedig már vissza kell fizetni a kölcsönöket, ami nem kis nehézséget okoz. A munkahelyteremtés és -megtartás fontosságáról beszél, ezzel kapcsolatos tízmilliárdos kormányzati pályázatokat ismertet. Úgy fogalmaz: az Orbán-kormánynak köszönhető, hogy az ország egyáltalán talpon tudott maradni. 10.18: Szentgyörgyi Pál (MSZP) is a kormányzati elvonásokat ostorozza. 10.16: Botka László ellentmond: Szeged évről évre növelte saját hozzájárulását a szociális területen, miközben a kormány megfelezte ezt a támogatást. "Nem véletlen, hogy önök a Fidesz szatellitszervezeteként működnek, s ehhez nem kapnak választói hátteret" - veti oda Szentistványinak.

"Van bőr a képén"

10.13: Szentistványi István arcátlannak találja a botkai retorikát: "van bőr a képén, hogy ilyen szavakkal védje ezt a 21 milliós húzást". Az LMP-s politikus elképesztőnek tartja, hogy évi 25 ezer forintra szorítsák le az átmeneti segélyt 35 ezerről, csak azért, hogy 21 milliót spóroljon az önkormányzat. Szerinte a városnak legalább az eddigi "elképesztően szerény" szinten tartania kellene, miközben el is ismerik, hogy évről évre nő a kérelmezők száma. 10.10: Solymos László adatokat említ. A fideszes vezetésű Hódmezővásárhely, Miskolc, Debrecen és Kaposvár összesen harmadát fordították tavaly átmeneti segélyezésre, mint Szeged. Ráadásul mindenhol magasabb a munkanélküliség, mint a csongrádi megyeszékhelyen. 10.05: A szocialista Kozma József leszögezi, a képviselőkön múlik, Szeged bevételeiből milyen közösségi célokra mennyit fordít. Az már viszont nem az ő mozgásterük, hogy csaknem 50 százalékkal vágták vissza központilag a szegedi szociális kasszát három esztendő alatt. Céljuk így is a "hatalmas szociális gödör" valamilyen feltöltése. Döntés kérdése, tart-e fönn Szeged olyan szociális ellátási formákat, melyekről más városok már lemondtak. A szegedi családok legnagyobb problémája szerint az, hogy nincs munkájuk, ezen kellene segíteni. Katasztrofális helyzetbe kerültek a szegedi családok is, valóban mérsékelni kell problémáikat. Olyan helyzetbe kell őket hozni, hogy legyen esélyük kilábalni: az oktatás, az egészségügyi ellátórendszer és a közösségi szolgáltatások révén. A helyi közösségnek emellett szolidárisnak kell lennie azokkal, akik nem tudják magukat fenntartani. Az első számú szempont, hogy Szegeden ne éhezzen gyermek, s mindenki tanulhasson. 10.02: Botka László is megdöbbent, szerinte Szentistványi nem mond igazat, miközben személyesen tájékoztatta arról, hogy a kormányzati elvonások miatt kényszerült Szeged lehetetlen helyzetbe. Szeged az utolsó magyar önkormányzat, amely még nem kötelező szociális ellátási formát működtet, több mint 20 millió forintot fordítva erre - állítja a polgármester. 900 millióról 450 millióra csökkent három év alatt a központi támogatás a kormány tisztességtelen politikája miatt - teszi hozzá.

Szentistványi a szocialisták barbarizmusáról

10.00: Az LMP-s képviselő azonban még nehezményezi, barbarizmusnak minősíti, hogy az MSZP-s városvezetés 21 millió forintot akar spórolni az átmeneti segélyen. Teljességgel felháborítónak tartja Botka Lászlóék ezen lépését. Szentistványi István szerint rengeteg embernek ez az egyetlen bevételi forrása, bűn lenne ezt megvonni tőlük. Szintén bűn tavalyhoz képest 150 millióval kurtítani a szociális területet. 09.58: Kalmár Ferenc ügyrendi indítványa: érdeklődő szegediek jelenléte miatt hozzák előre a kiskertes övezetek beépíthetőségére vonatkozó napirendi pontot. Botka László támogatja, a rendeletalkotásokat követően azonnal ez a téma következik majd. 09.55: A közgyűlés SZMSZ-ének módosítása kapcsán Szentistványi István kér szót. Maga is terjesztett elő változtatási javaslatot. Szorosabbra kívánja fűzni a bizottsági és a közgyűlési munkát, nagyobb hangsúlyt adna a bizottsági véleményeknek, azok közgyűlési megismertetésének. 09.53: Rendeletalkotással folytatják a munkát. Ezek közül az elsők központi jogszabályváltozásokból erednek, azok átvezetései. Ilyen például az SZMSZ, valamint a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások helyi szabályairól szóló önkormányzati rendelet módosítása.

Gyimesi és Póda kitűzték a székely lobogót

09.40: Gyimesi László és Póda Jenő elhelyezik a székely zászlót díszteremben. Kis szünet következik ezt követően. 09.38: Az MSZP képviselőit a gépek kikapcsolására kéri Botka László, szerinte európai szinten nincs szükség közgyűlési döntésre, a Fidesz tűzze ki nyugodtan a zászlót. 17 igent kap a Gyimesi-féle javaslat, az MSZP-sek gépe nem volt bekapcsolva. Az Fidesz-KDNP, a Jobbik, az LMP voksai mellett még született tehát egy igen az MSZP vagy a Szabad Város politikusai részéről... A hírek szerint Szondi Ildikó (MSZP) a "kakukktojás", aki véletlenül nyomott igent. 09.37: Gyimesi László kéri Kozmát, ne mutogassanak másra, itt a teremben hozzák meg a szimbolikus döntést, vállaljanak szolidaritást a székelyföldiekkel. Botka László kapcsolódik hozzá: egységes szavazást kér ő is, de megjegyzi, senkinek sem érdeke, hogy feszültséget keltsenek Románia és Magyarország között. Az is káros, hogy a Jobbik és a Fidesz zászlóversenyt rendezzen a városháza valamennyi szegletéért.

Kozma és a magyarságverseny

09.35: Az MSZP részéről Kozma József frakcióvezető reagál. Elmondja, érdekes, hogy 2013 elején szimbolikus magyarságverseny bontakozik ki a jobboldalon, miközben az lenne a fontos, hogy a nemzetegyesítésben akár határokon belül is ténylegesen megtörténhessen. A szimbolikus tettek egysége szerinte nem elég. Arra is szükség van, hogy a Fidesz ne ossza meg a magyarságot se a határokon belül, se azokon kívül. 09.33: Póda Jenő (Fidesz-KDNP) a szimbolikus ügyben együttszavazást kér a közgyűlésben részt vevő politikai erőktől. Kéri, tegyenek hitet európaiságuk és nemzeti elkötelezettségük e két, egymást erősítő érték mellett. 09.31: Kalmár Ferenc (Fidesz-KDNP) kiemeli, nem nemzeti kérdésről, hanem európai jogról van szó. Az autonómia elfogadott dolog, a szimbólumok használata magától értetődő a kontinensen. Az európai jogvédelem a székelyeket is megilleti. 09.29: Keresztúri Farkas Csaba (Jobbik) méltányolja, hogy Botka László engedélyezte, a városházára kikerüljön a székely lobogó. De egyetért Gyimesivel, egységesen kellene kifejeznie a közgyűlésnek a szolidaritást.

Fókuszban a székely zászló

09.25: Gyimesi László előterjesztőként ismerteti székely zászlós indítványát. Románia állami szintű jogsértéseit ismerteti, melyeket a székelyföldi magyarokkal szemben követnek el. Hangsúlyozza: felelősek vagyunk határon túli nemzettársainkért, elő kell segíteni közösségeik fennmaradását, egyéni és közösségi jogaik érvényesülését. Jelen helyzetben is szolidaritást kell vállalnunk a 700 ezer székelyföldi magyarért. Javaslata, hogy mivel a Jobbik már a városházára kitűzte a székely zászlót, most - Nagy Sándor és Solymos László mosolygása ellenére - szimbolikusan a díszterembe is helyezzék el most a lobogót, közgyűlési döntéssel, szolidaritást vállalva a székelyföldi magyarokkal a helyzetük megnyugtató rendezéséig. 09.22: A polgármester arról beszél, hogy központi jogszabályok miatt nem lehet emelni a kiskertes övezetek beépítettségi szintjét, maximum felterjesztéssel élhet a város a kormányzat felé. Tárgyalni fognak erről, 29 igennel döntenek így. A napirendet is 29 igennel támogatják. 09.20: Gyimesi László (Fidesz-KDNP) tanácsnok a székely zászlós indítványát első napirendi pontként kívánja tárgyalni. Botka László azt mondja: nem kell közgyűlési döntés, ha a Fidesz akarja, kihelyezheti a díszteremben a székely zászlót, habár a maga részéről feleslegesnek tartja az ezzel kapcsolatos "cirkuszt". 15 igen és 14 tartózkodás mellett tűzik napirendre az indítványt. 09.18: Visszavonják a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtal az iskolaátvételekről kötendő szerződés ügyét, mivel - így Botka László és Solymos László - egyelőre nincs megegyezés, a tankerület vezetése nem tud érdemben reagálni az önkormányzat felvetéseire. Akár hosszú hónapokig is eltarthat az egyeztetés - véli az alpolgármester. 09.15: A napirend megállapítása következik. 09.13: Szentistványi István (LMP) szervezetének sorsát elemzi. Visszatekint: többéves civil előzmények vezettek az LMP megszületéséhez, egészen más alapra akarták helyezni a politizálást, mint ami a rendszerváltás óta történik, beleértve a 2010 óta tartó időszakot is. Ez nem jelentheti azonban azt, hogy az Orbán-éra után Bajnai-féle irányítással egyfajta váltólogikára álljunk vissza. A szegedi és megyei LMP megmaradt a pártnál, kitart eredeti alapelvei, értékei mellett. 09.11: Botka László kiegészíti, komoly verseny folyik az uniós forrásokért, de a Fidesz szűkíti az előkészítési lehetőségeket. Szeged tartani akarja kiemelkedő helyét, kéri, tekintsék közös városi érdekben a beruházásokat. 09.09: Nagy Sándor (Szabad Város Frakció) a jövőről szeretne szólni, a 2014-20-as uniós finanszírozási időszakra történő felkészülésről. Az utóbbi években jó célokra fordították Szegeden az uniós forrásokat, de úgy tűnik, a jelenlegi kormányzat nem segíti Szeged pályázatait, nem folynak konkrét tervezési munkák pénz hiányában. Másrészt - nehezményezi - nem létezik olyan országos keretrendszer sem, melyhez a város saját kiemelt projektjeivel igazodni tudna.

Rosszabbul vagy jobban élünk?

09.06: Bohács Zsolt (Fidesz-KDNP) frakcióvezető ellentmond ennek: szerinte a szocialista városvezetés bizonyította be, hogy alkalmatlan a feladatra. Szeged adósságállomány 30 milliárdosra duzzadt, most a kormány mentőövet nyújthat a konszolidációs programmal. Mindemellett miközben a Gyurcsány- és Bajnai-kormányok idején az egekbe szöktek a rezsiköltségek, most a Fidesz csökkentette az emberek terheit, s továbbra is ilyen lépésekre készül. 09.03: Napirend előtt Solymos László az első felszólaló. Azt elemzi, hogyan hatnak Szegedre a kormány intézkedései, gazdaságpolitikai lépései. Mint mondja, az elrugaszkodás helyett a lecsúszás éve lett 2012, majd idén tovább fog csökkenni az emberek átlagkeresete, a gazdaság tovább stagnál. Nő a munkanélküliség is, a lakosság rosszabbul él, mint Orbán Viktor hatalomra kerülése előtt - fogalmaz, kitérve arra is, hogy a felsőoktatástól elvett pénzt stadionépítésre költik. Az idei év maximum a Fidesz-közeli vállalkozások számára hozhat gyarapodást - véli az alpolgármester. 09.00: Novák Istvánra, Szeged nemrég elhunyt díszpolgárára emlékeznek néma felállással. 08.58: Botka László is befutott, hamarosan kezdünk.

A díszteremben is lesz székely zászló

08.55: A Fidesz-KDNP arra készül - Gyimesi László és Póda Jenő előterjesztése alapján -, hogy kitűzi a székely zászlót a díszteremben. 08.30: Lassan gyülekeznek a politikusok, a büfé már megkezdte működését a folyosón, kávéban tehát már senki sem szenved hiányt. 07.50: Köszöntünk mindenkit a díszteremből, ahol már javában zajlanak a technikai előkészületek. Mihálffy Béla (Fidesz-KDNP) az első képviselő, aki megérkezett, s beüzemelte a gépét. Első rendes ülését tartja 2013-ban Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlése. A testület több igen fontos kérdésről is tárgyal pénteken, ám borítékolható, hogy miként az előző években, úgy ezúttal is a költségvetésről szóló napirendi pont robbantja majd ki a legkeményebb szópárbajokat. A 2010-es önkormányzati választásokat követően kiformálódott sajátos és összetett szegedi közgyűlési matematika miatt nehéz megjósolni, dűlőre jutnak-e ma egymással a felek. Ahogy arról korábban beszámoltunk, Botka László (MSZP) polgármester előterjesztése mind a kiadási, mind a bevételi oldalon 36,5 milliárd forint főösszeggel számol. A városvezető a nehéz helyzetre való hivatkozással több keret (választókörzeti, településrészi, kulturális, egyházi, sport) jelentős visszavágását, akár megszüntetését indítványozta, valamint az önkormányzati cégek támogatásának 800 millió forinttal történő csökkentését.

Számháborúra várva

A közgyűlés legnagyobb frakciója, a Fidesz-KDNP szerdán 38 pontból álló módosítócsomagot terjesztett elő, átcsoportosításaik a büdzsé körülbelül 1,6 százalékát érintenék, azaz körülbelül 550 millió forintot. A jobboldal jelentős mértékben (258 millió forintot) vonna el a polgármesteri hivataltól, s az így felszabadult forrásokat a Botka László által megnyirbálni szándékozott területekre irányítaná vissza, azaz helyi fejlesztésekre, közterület-fenntartásra, közművelődésre, sportra fordítana többet. Mózes Ervin címzetes főjegyző irreálisnak és törvénysértőnek minősítette a Fidesz-KDNP indítványát. A közgyűlés pártjai eltérően reagáltak. Megírtuk: a Jobbik elfogadhatatlannak látja a Botka László-féle költségvetési előterjesztést, s bár üdvözli a Fidesz-KDNP módosító elképzeléseit, úgy véli, nem születik majd döntés pénteken a büdzsét illetően. Az LMP is már a "második körre" készül, ennek ellenére most is jegyez korrekciós indítványokat: egyebek mellett a roma tanoda működtetésére, segélyezésre és a díjhátralékosok megsegítésére csoportosítana át. A Fidesz-KDNP jó tárgyalási alapnak tartja javaslatcsomagját, s bízik a megegyezésben, míg az MSZP szerint az a kérdés, hogy a frakciók a választások jegyében mennyire akarnak tetszelegni a szavazók előtt, ahelyett, hogy megértenék: együttműködésre ítéltettek. Nagy kérdés, átvágja-e a gordiuszi csomót Solymos László (MSZP) alpolgármester csütörtöki előterjesztése, mely a Fidesz-KDNP-s kulturális bizottsági módosítót módosítaná: a kötelezően ellátandó feladatok biztonságos ellátására és az állami adók befizetésének teljesíthetőségére hivatkozva a polgármesteri hivatal működési célú forrásaihoz visszaadna mintegy 98,5 millió forintot, miközben a Szint Kft.-től elvonná a jobboldal által visszapótolni szándékozott 40 milliót...

Gyüdi és Herczeg lesz a befutó?

Némiképp talán a büdzsé körüli csatározások árnyékában két nagy presztízsű kulturális intézmény vezetői pályázatát illetően is dönthetnek a képviselők. Közöltük: a kulturális bizottság szerdán azt a határozatot hozta, hogy a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatói székére két pályázatot javasol megfontolásra a közgyűlés számára, az első helyen Herczeg Tamásét, a másodikon pedig Kelemen Csabáét. A Szegedi Nemzeti Színház igazgatói székéért indulók közül az eddigi direktor, Gyüdi Sándor pályázatát támogatják. Az ülésen mindezek mellett terítékre kerül például a pénzbeni és természetbeni szociális ellátások helyi szabályairól, valamint a fizető parkolási rendszerről szóló önkormányzati rendelet módosításáról (a Dugonics tér és környéke átépítése miatt 106 darab „zöld zóna” besorolású fizető parkolóhely szűnt meg, a Pécsi utcában 19, Glattfelder téren 7 darab „sárga zóna” besorolású fizető parkolóhely jönne létre). A Pécsi utca egyébként más napirendi pontnál is "érintett": március 1-jei hatállyal Szőkefalvi-Nagy Béla utcára nevezhetik át, míg az Engels utca elnevezése Ezüstfa utcára változhat. Szó lesz a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtal az állami fenntartásba vett szegedi oktatási intézményekről kötendő vagyonhasználati és -kezelési szerződésről is. Ha pedig elfogadják Gyimesi László (Fidesz-KDNP) tanácsnok előterjesztését, akkor idén szeptember 16-án Szent-Györgyi Albert egész alakos szobrát is felavathatják a felújított Dugonics téren.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.