Közélet

Vissza a hentesekhez – húsban Szegeden sem ismerünk tréfát + FOTÓK, VIDEÓ, SZAVAZÁS

Vissza a hentesekhez – húsban Szegeden sem ismerünk tréfát + FOTÓK, VIDEÓ, SZAVAZÁS

2013. január 14., hétfő
Vissza a hentesekhez – húsban Szegeden sem ismerünk tréfát + FOTÓK, VIDEÓ, SZAVAZÁS

Adalékmentes, magyar húsok, szójamentes virslik és fűszeres grillkolbászok – csak néhány „apróság”, ami miatt a multikkal szembeni árversenyt felülírja a minőség a hentesboltok javára. Körbejártunk néhány hentest Szegeden, hogy meglessük, hogyan alakult át húsfogyasztásunk.

A hipermarketek elszaporodásával az élelmiszer-fogyasztási szokásaink is jelentősen megváltoztak, az árérzékenységünket nem kímélte az akciózások sora. Az emberek nagy többsége rákapott az olcsó termékekre, a minőség lassan háttérbe szorult. Így volt ez a hústermékekkel kapcsolatban is, azonban mára mintha ez a tendencia lelassult volna, sőt egyes húsboltosok arról beszélnek, hogy egyre tudatosabban fogyaszt a magyar. Utánajártunk néhány helyi hentesüzletnél: valóban tapasztalható-e ez a folyamat, illetve mit keres most a húsevő a pultokon?

Körutunkat a Mars téri piacon kezdtük. „Csakis a 100 százalékig magyar alapanyag az, amit a vásárlóink szeretnének. Mi Ceglédről szállítunk, ahol saját vágóhídon dolgozzák fel a felvásárolt élő állatot. Az emberek lassan ráébrednek, hogy nem az kerül a tányérjukra, amit szeretnének, ha egy-egy multinacionális áruházlánc pultjáról szerzik be a húsárut. Hogyan is lehet 300 forintért akciósan hozzájutni egy kilós virslihez, mikor a bél métere 300 forint? A disznósajt, hurka, kolbász, lapocka, tepertő a legkeresettebb termékek mostanában” – mondta el portálunknak a Mars téri piac népszerű, mórahalmi húsboltjának cégvezetője, Kismárton Attila, aki kiemelte azt is, hogy ebben a kereskedelmi ágazatban a termékek népszerűsége nagyon szezonális, más fogy a karácsonyi ünnepi időszakban, és más például húsvét közeledtével. A piacon a derekegyházi sertésvágó, húsfeldolgozó üzletében a tarja akciósan 1250 forint, a csontos karaj 1280, a sült oldalas 1199 forint. Kovács Sándor, a szegedi üzlet vezetője – ahol mellesleg Erzsébet-utalványt is elfogadnak – arról beszélt, a vevőkör tudja, hogy nincs tartósítószer a termékekben, se szója, ezért nem azt emlegetik vásárláskor, hogy a Lidlben olcsóbb, hanem hogy ez itt sokkal finomabb. Saját vágóhíddal dolgoznak, ahová magyar tenyésztőktől szállítják az állatokat, disznót és birkát dolgoznak fel. A főváros és Szeged mellett Csongrádon, Mindszenten, Szarvason van egy-egy üzletük, és Szentesen kettő. „Nálunk minden házi jellegű, a csülök például 6-8 hétig érik, nem gyorsérleléssel, pácolással. Mostanában a kocsonyafélék a népszerűek, hétvégén a nemesebb húsok mennek” – adott ízelítőt az üzletvezető a kínálatból.

Áfacsökkentés kellene a kolbászok mellé?

Húsos körutunk következő állomása egy „garázshenteshez” vezetett, az ötemeletes panelházak és a városi stadion szomszédságában, Felsővároson. Itt az optimista szavak helyett már komoly rendszerkritika került a pultra a kolbászok mellé. „Jelentősen esett a forgalom, a 2011-es év is már gyengécske volt, de a 2012-es esztendő jelentette a mélypontot” – panaszkodott a neve elhallgatását kérő hentes, aki arról beszélt, hogy előző nap összesen három vevője volt, látogatásunk napján pedig hat. Szerinte egy drasztikus áfacsökkentés (25-ről 5 százalékra) lenne az, ami a termékek árát 200-300 forinttal mérsékelné, és így növekedhetne a hústermékek forgalma is. A vállalkozó elmondta, hogy vágóhídról és háztól is vásárol húst. Petőfitelepen is megnéztünk egy hentest, ott roppanós virsli kilóját 1090, egész csirkét 840, hurkát akciósan 890, marhalábszárat 1590 forintért lehet kapni. „Meg kell találni a megfelelő árakat, a többi bolthoz képest ne legyen se túl drága, se túl olcsó, legyen magyar, és biztos az eredete” – fogalmazta meg a „receptet” portálunknak az üzletvezető, Kocsis Sándor, akinek a boltjában igen nagy volt a választék. A disznó-, marha- és a három különböző szárnyashús mellett még fagyasztott pangaziuszt is lehetett kapni. http://www.youtube.com/watch?v=Ll_Hve2yYF8

Mindent a vevőért – grillkolbász és házhoz szállítás

Utunkat Újszegeden, a Hús Koktél nevű hentesboltban zártuk a Thököly utcában, ahol hasonló attitűd fogadott, mint a Marson: egy termékben sincs adalékanyag. „Gyakoriak az olyan szülők nálunk, akik elkérik az összetételét a húsoknak, nálunk nincs szója a virsliben” – árulta el Papp Péter tulajdonos. A hentes kilenc évekig dolgozott Németországban, elmondása szerint több újdonságot is bevezetett üzletében, nyáron például többféle grillkolbászt készít, és két éve házhoz szállítást is vállal. „Nálunk nagyon fontos a kiszolgálás és az, hogy mindig csak friss áruval dolgozunk, itt nincs hús, ami 10 napja a fagyasztóban pihen. Ha telefonon kapunk egy rendelést, akkor becsomagolva várja a vendéget az áru, amikor étterembe szállítunk, előre kikloffolom a sütni valót. Nagyon sok múlik szerintem ezeken az apróságokon” – tette hozzá a tulajdonos, akinek az üzletében 1350 forintért lehet csontos tarját kapni, egész csirkét 850-ért, a hurka 1200, a kolbász 1400, a disznósajt 1800 forint, és számos fűszeres csodát is be lehet beszerezni Újszegeden.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.