Kultúra

Újabb Pipás-közönségtalálkozó – megkezdődött a visszaszámlálás

Újabb Pipás-közönségtalálkozó – megkezdődött a visszaszámlálás

2013. január 17., csütörtök
Újabb Pipás-közönségtalálkozó – megkezdődött a visszaszámlálás

Jövőhéten folytatódnak a „Pipás”-események, a Szegedi Nemzeti Színház január 25-i Pipás Pista tanyawestern ősbemutatójára hangolva január 22-én 16.30-tól a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóirat-olvasójában újabb közönségtalálkozót rendeznek, ezúttal a darab alkotóival.

Az

első közönségtalálkozón

a darab írója,

Pozsgai Zsolt

volt a színház és a könyvtár által rendezett est vendége, most pedig

Kovács Frigyes

Jászai Mari-díjas vajdasági rendezővel, a Pipás Pistát alakító

Szabó Gabi

színművésznővel, valamint

Borsos Beáta

színművésznővel és

Barnák László

színművésszel találkozhatnak az ősbemutató előtt három nappal az érdeklődők. A beszélgetést a színház főrendezője,

Bodolay Géza

vezeti.

Kovács Frigyes színész-rendező, tanár, több délvidéki színház megalapítója először rendez Szegeden. Így vall erről a feladatról a Magyar Szó internetes oldalnak: „Nagy megtiszteltetés, hogy épp engem kért fel a Szegedi Nemzeti Színház az ősbemutató színpadra állítására. Pipás Pista megfordult Kishomokon, Kispiacon, Királyhalmán, szabadkai kötődései is voltak, hiszem azt, részint ezért esett a választás egy vajdasági rendezőre. Ezt a darabot nagyon sokféleképp el lehet játszani, mert még zene is van benne. A mi előadásunkban is megjelenik a zene: olyan erős indulatok dúlnak ezekben az emberekben, hogy időről időre dalra fakadnak, sokszor sírva, őrjöngve. Ezek nem betétdalok, hanem ahogy a cselekmény megy előre és egyre inkább fakadnak fel új érzelmi rétegek, új indulati impulzusok, akkor a sírva vigadó magyar lélek úgy tudja megemészteni ezeket az élethelyzeteket, ha énekel és táncol hozzá.”

A közönségtalálkozón való részvétel ingyenes, mindenkit szeretettel vár a Szegedi Nemzeti Színház és a Somogyi-könyvtár.

Megismétlik a Pipás-dokumentumfilmet!

A vidám, zenés darab a Szeged környéki tanyavilág híres-hírhedt alakjának történetét dolgozza fel. Szegeden az elmúlt napokban több helyszínen programok sora idézte meg Pipás Pista rettegett és legendás alakját. A

Szegedi Nemzeti Színház honlapján

közzétették annak a tizenöt képregény-alkotónak a rajzát, akik 2012 novemberében a Somogyi-könyvtár által rendezett 4. Szegedi Képregényfesztiválon, a színház felkérésére a képregény műfajának eszközeivel alkották meg az átokházi tanyavilág különös figuráját (a fotókból néhányat mi is közreadunk,

Molnár Gábor, Erhardt Domonkos, Nógrádi Claudia, Sárdi Katalin, Süli Andrea

és

Váradi Gábor

alkotásait). A Somogyi-könyvtárban találkozhatott a könyvtár és színház iránt érdeklődő nagyérdemű a Pipás Pista című tanyawestern írójával, Pozsgai Zsolttal. Ugyancsak a könyvtárban vetítették a MTV Szegedi Stúdiójának archívumából

Bubryák István

válogatásában a „Pipás Pista és társai” címmel a szegedi tanyavilág gyilkos asszonyának dokumentumfilmjét, amelyet a nagy érdeklődésre való tekintettel február 11-én (hétfő) 17 órától a Somogyi-könyvtár alagsori klubjában megismételnek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.