Egyetem

Új ökumenikus „gyakorlóterep” lehet a kötelező hittan és etika + VIDEÓ, FOTÓK

Új ökumenikus „gyakorlóterep” lehet a kötelező hittan és etika + VIDEÓ, FOTÓK

2013. január 25., péntek
Új ökumenikus „gyakorlóterep” lehet a kötelező hittan és etika + VIDEÓ, FOTÓK

Idén január 20. és 27. között rendezik meg Szegeden az egyetemes imahetet. A keddi istentiszteletre a szegedi dómba érkezett Gáncs Péter evangélikus püspök portálunknak arról is beszélt, a hittan-, illetve etikaoktatás egy új területet jelent az ökumenikus együttműködéseknek.

Január 20-án

Gyulay Endre

nyugalmazott szeged-csanádi megyés püspök nyitotta meg az idei ökumenikus imahetet. A hét minden napjára jutott és jut istentisztelet, kedden

Gáncs Péter

evangélikus, csütörtökön este pedig

Bölcskei Gusztáv

református püspök tartott prédikációt Szegeden a fogadalmi templomban. A korábbi évek hagyományainak megfelelően az egyes keresztény felekezetek képviselői meglátogatják egymás templomait, és más-más felekezetű lelkipásztor hirdet igét.

Jézus mellénk szegődik

Gáncs Péter evangélikus püspök a keresztény egyházak úton levéséről szólva felidézte az emmausi tanítványok esetét (ld. Lukács evangéliuma 24,13kk.) Ahogyan ők is, a különböző felekezetek tagjai,

Jézus

tanítványai is megosztják egymással tapasztalataikat, kétségeiket, és remélik, a Mester melléjük szegődik. „Jézus a fény, mi pedig annak a színei” – summázta a püspök egy képi hasonlat az ökumené lényegét.

Még egy hét: ökoteológia

Az imahét hátralevő alkalmai

Január 25. péntek este 6 óra, Baptista imaház (Hétvezér u. 5.). Igét hirdet: Gazdag Zsuzsanna evangélikus lelkipásztor Január 26. szombat este 6 óra, Újszegedi katolikus templom (Torontál tér). Igét hirdet: Czagány Gábor református lelkipásztor Január 27. vasárnap este 6 óra, Honvéd téri református templom. Igét hirdet: Balogh József római katolikus plébános

A püspök portálunknak arról is beszélt, az ökumenikus együttműködésekben látható a fejlődés. Korábban csak januárban volt egy hét, mikor programszerűen találkoztak a felekezetek, most pedig 2009 óta meghirdetnek egy őszi egyhetes rendezvénysorozatot is, a Teremtés Hetét – ez szintén ökumenikus előkészítéssel működik, evangélikusok, katolikusok és az Ökumenikus Tanács tagegyházainak részvételével. Ökoteológiai kérdéseket vesznek elő, vagyis a teremtett világ védelme ügyében szervezik a hetet, mely egy imanyolcadhoz hasonlóan szeptember utolsó vasárnapjától október első vasárnapjáig tart. „Így az ’ora et labora’ (’imádkozz és dolgozz’) jelenik meg az ökumenikus közös rendezvényekben: van egy év eleji közös indulás, erőgyűjtés, mikor egymás templomait meglátogatva egymás spirituális értékeivel gazdagodunk, és tartunk egy őszi hetet, mikor próbálunk valamit tenni. Nagy szükség van azokra az emberekre, akik úgy tekintenek a teremtett világra, mint felelős megőrzésre kapott ajándékra. Ezt konkrét gyümölcsnek látom, ami az imahétből nőtt ki” – magyarázta Gáncs Péter.

Nem csak egy hét

Természetesen az ökumené korántsem korlátozódik csupán egy-egy hétre, tudunk olyan gyülekezetről is, ahol pünkösdkor is összegyűlnek a különböző felekezetűek – hiszen pünkösd is egy ilyen közösségi és az egységet munkáló ünnep – folytatta a püspök. Vannak olyan települések, mint Szeged is, ahol rendszeresen, például havonta összejárnak a lelkipásztorok. „Fontosnak tartom azt is, hogy ne egyszerűen egyházvezetői szinten történjen meg a találkozás, hanem az a jó, hogy elindulnak a különböző gyülekezetek egymás templomai felé, így fedezzük föl egymás kincseit és értékeit” – hangsúlyozta Gáncs Péter.

Ökumenikus gyakorlóterepek

A püspök kérdésünkre arra is kitért, megosztott társadalomban élünk, ahol egy jel, ha a keresztény egyházak a különbözőségeik ellenére megtalálják azt, ami összeköti őket. Mint elmondta, izgalmas és új terület számukra az egyházi oktatási-nevelési intézmények növekvő száma, ami szintén „ökumenikus gyakorló terepnek” számít, ahogy az is, hogy egy evangélikus, katolikus, református iskolában hogyan tudják egymás értékeit integrálni és kiegészíteni. „Készülünk a nagy kihívásra, a hittan- és etikaoktatás általánossá válására. Az ökumenikus együttmunkálkodásnak számos hétköznapi feladata van, ilyennek látom a közös fellépést óvodákban, iskolákban és kollégiumokban. Nem egyszerűen a templomokban, hanem az oktatási intézményekben is meg kell találnunk egymást” – véli Gáncs Péter. Hozzátette: tanulniuk kell, mit jelent, hogy „felekezeti iskola”. Ha egy történelmi egyház a fenntartó, nyilvánvalóan a saját értékeit szeretné homloktérbe helyezni, de úgy, hogy a többieknek ez nem mehet a rovására. Több éve született egy három történelmi egyház által jegyzett közös nyilatkozat, amelyben rögzítették, hogy hogyan fogadják el egymás értékeit, és hogyan kell egy felekezeti iskolának is nyitottnak lennie a többi keresztény egyház számára, biztosítani a hitoktatást, illetve ha valaki ilyenben nem kíván részesülni, számára az etika áll rendelkezésre. „Nyilvánvalóan nem szabad semmit erőltetni ezen a területen, viszont a keresztyén értékeinket bátran fel kell kínálni, azokat ugyanis azért kaptuk, hogy megosszuk” – zárta gondolatait a püspök. http://www.youtube.com/watch?v=UcMZ0TuAwsA&feature=youtu.be

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.