Közélet

Tárki: az MSZP támogatottsága nőtt, az Együtt 2014 mozgalomé csökkent

Tárki: az MSZP támogatottsága nőtt, az Együtt 2014 mozgalomé csökkent

2013. január 30., szerda
Tárki: az MSZP támogatottsága nőtt, az Együtt 2014 mozgalomé csökkent

Nőtt az MSZP támogatottsága, míg az Együtt 2014 mozgalomé csökkent, ezzel párhuzamosan a Jobbik népszerűsége is csökkent, a Fidesz-KDNP stabilan őrzi vezető helyét - derült ki a Tárki havi rendszeres pártpreferencia-kutatásából.

A Fidesz-KDNP a teljes népességen belül a decemberi 19 százalék után januárban 20 százalékon áll, míg az MSZP szavazótábora 12 százalékról 14 százalékra nőtt. A pártválasztók között a Fidesz-KDNP támogatottsága a decemberi 39 százalék után januárra 40 százalékra, az MSZP-é pedig 24 százalékról 28 százalékra emelkedett - olvasható a Tárki által az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében. A kutatás szerint a teljes népesség körében a Jobbik népszerűsége 9 százalékról 8 százalékra módosult, a pártválasztók körében azonban már számottevő mértékben, 3 százalékponttal csökkent a táboruk: a decemberi 19 százalékról 16 százalékra. A Jobbik esetében az elmúlt bő másfél év legalacsonyabb támogatottságát mérték januárban. A teljes népességen belül az LMP változatlanul 3 százalékon, a Demokratikus Koalíció pedig 1 százalékon áll, míg a pártválasztók körében az LMP a decemberi 5 százalékot követően januárban 6 százalékot szerezne, a Demokratikus Koalíció pedig hónapok óta nem mozdul el 2 százalékos szintről. Az Együtt 2014 mozgalom támogatottságát három hónapja méri a Tárki, és - mint írták - ez idő alatt folyamatos csökkenést tapasztalnak: a teljes népesség körében a decemberi 5 százalékot követően januárban 3 százalékos szavazótábort tudhat maga mögött, míg a pártválasztók körében 10 százalék után 7 százaléknyian szavaznának rájuk januárban. A kutatás szerint a választók fele változatlanul (decemberben 50, januárban 49 százalék) nem tudja vagy nem mondja meg, hogy kire szavazna. Lakóhelyi bontásban nézve a legkevésbé a fővárosiak bizonytalanok, életkor szerint vizsgálva pedig a leginkább a fiatalokra jellemző a választói passzivitás vagy elbizonytalanodás. A Tárki a 18 éves és idősebb lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentáló kutatása január 17. és 22. között 1000 ember megkérdezésével készült.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.