Közélet

Szmogriadó több településen, Szeged kék színnel jelölve

Szmogriadó több településen, Szeged kék színnel jelölve

2013. január 29., kedd
Szmogriadó több településen, Szeged kék színnel jelölve

A szálló por magas koncentrációja miatt három településen veszélyesnek, hat településen egészségtelennek minősítette a levegőt az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) kedden.

Az OKI térképén piros színnel jelölték Sopront, Putnokot és Sajószentpétert, ahol veszélyes minőségű a levegő. Itt a szálló por (PM10) köbméterenkénti koncentrációja 100 mikrogramm feletti. Narancssárga színnel jelölték, vagyis a levegő minősége egészségtelennek számít Tatabányán, Várpalotán, Pécsen, Salgótarjánban, Miskolcon és Szolnokon. Itt a szálló por köbméterenkénti koncentrációja 75-100 mikrogramm. Kifogásolt a levegő minősége, ezért az OKI térképén zöld színnel szerepel tizenegy település, köztük Budapest is, míg az elfogadható levegőminőséget jelző kék színnel öt települést jelöltek. Ezek: Vác, Szeged, Kazincbarcika, Hernádszurdok és Oszlár. A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. Az OKI táblázata a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.