Közélet

Szijjártó: Katar a magyar energiabiztonság egyik fontos szereplője lehet

Szijjártó: Katar a magyar energiabiztonság egyik fontos szereplője lehet

2013. január 28., hétfő
Szijjártó: Katar a magyar energiabiztonság egyik fontos szereplője lehet

Katar lehet a magyar energiabiztonság egyik fontos szereplője a jövőben - mondta Szijjártó Péter hétfőn az MTI-nek, összegezve a közel-keleti országban folytatott tárgyalásait.

A harmadik legnagyobb földgázkészlettel rendelkező Katar a cseppfolyósított földgáz (angol rövidítéssel LNG) első számú exportőre a világon, az ország GDP-jének több mint fele az energiahordozók szektorából származik - mondta a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára a katari fővárosból telefonon az MTI-nek. Közölte: hétfőn Dohában a katari energiaügyi és ipari miniszterrel aláírta a két ország közötti energiaügyi együttműködési szándéknyilatkozatot. Ez a dokumentum keretet ad azokhoz a jövőbeni a megbeszélésekhez, amelyek arról szólnak majd, hogy Magyarország - sikeres tárgyalások esetén - miként juthat cseppfolyósított katari gázhoz. Az egyeztetéseknek témája lesz az is, hogyan tudnak magyar cégek részt venni a közel-keleti állam villamosenergia-infrastruktúrájának modernizálásában, valamint a Mol és a Qatar Petroleum közötti kapcsolatok szorosabbra fűzése - sorolta. Az államtitkár elmondta, egy év alatt 40-ről 60 millió dollárra növekedett a kereskedelmi forgalom a két ország között, de még így is bőven van kihasználatlan kapacitás a gazdasági kapcsolatokban. Ehhez jó alapot adhat a 2016-ig mintegy 60 milliárd dolláros költségvetésű katari nemzeti fejlesztési stratégia, amelyben a magyar cégeknek elsősorban az információs és kommunikációs technológia, az egészségügyi ipar, valamint az út- és vasútépítések területén nyílnak jó esélyeik - tette hozzá. A vasúttal kapcsolatban megjegyezte, hogy mivel a katari vasút 35 milliárd dolláros fejlesztése éppen most kezdődik, erőteljes szándék mutatkozik a közel-keleti ország részéről magyar felsőoktatási intézményekkel való együttműködésre a vasútműszaki képzésben. A katari kereskedelmi és üzleti ügyek miniszterével Szijjártó Péter abban egyezett meg, hogy hamarosan aláírják a gazdasági együttműködési megállapodást, amelynek nyomán a két kormány gazdasági vegyes bizottságot hoz létre. Katar emellett együttműködne Magyarországgal agrárügyekben is, így például közös mezőgazdasági vállalatok megalakításában a baromfi-, bárány- és szarvasmarha-tenyésztés, valamint a búzatermesztés területén - ismertette a külgazdasági államtitkár. A két ország arról is tárgyal - folytatta -, hogy a magyar vállalatok be tudnak-e kapcsolódni, és ha igen, hogyan, a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokság előkészületi munkálataiba.

Szijjártó Péter

tárgyalt Dohában a külügyi államtitkárral is, akivel megállapodtak: Magyarország szívesen játszik szerepet abban, hogy Katar és az Európai Unió kapcsolatai még szorosabbak legyenek, és támogatja, hogy az EU hozzon létre egy állandó képviseletet a közel-keleti állam fővárosában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.