Egyetem

Újrahangolt közoktatás a szegedi gyakorlatban

Újrahangolt közoktatás a szegedi gyakorlatban

2013. január 3., csütörtök
Újrahangolt közoktatás a szegedi gyakorlatban

Január elsejétől állami fenntartásba kerültek az eddig önkormányzati köznevelési intézmények, így immár a Klebelsberg Intézményfenntartó Központhoz tartoznak. Hogy néz ki a váltás a szegedi iskolák gyakorlatában? – ennek jártunk utána a téli szünet végeztével.

Husztáné Gyursánszki Erzsébet

, a Bonifert Domonkos Általános Iskola igazgatója portálunknak elmondta, az üzemeltetéssel, működésükkel kapcsolatos kérdésekben Szegeden továbbra is a Nevelési-Oktatási Intézmények Gazdasági Szolgálatához (NGSZ) fordulhatnak. Mint fogalmazott, a szervezet nagyon korrektül elkészített mindent, hogy az élet változatlanul menjen tovább. Az üzemeltetéssel, működtetéssel így előreláthatólag nem lesz problémájuk. A szakmai oldalon pedig a tankerület igazgatójának segítségét kérhetik bármilyen kérdésben, ehhez egy e-mail cím is rendelkezésre áll. Az igazgató asszony hozzátette: az Oktatási Hivatal tájékoztatást küldött az iskoláknak, mely egy felsorolást is tartalmaz arról, hogy milyen problémával kihez lehet fordulni.

Gál Béla

, a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium igazgatója elmondta, a működéssel kapcsolatos részletes tájékoztatást rögtön a téli szünet utánra (tehát a január 3-át követő időszakra) ígértek az intézményvezetőknek.

Az NGSZ működtet

Költségérzékenység

Kardos Kálmán rámutatott egy lehetséges problémaforrásra is. Eddig az iskolaigazgatók költségérzékenyek voltak – saját költségvetésükből gazdálkodtak, így pontosan tudták azt, mire van keret, és mire nincs, illetve döntéseikkel tudták befolyásolni a megvalósítandó célokat. Az igényt most is az igazgatók fogalmazzák majd meg, de már nem költségérzékenyek, mert egy másik büdzséből jön a forrás. Kardos Kálmán úgy összegzett, hogy olyan rendszert kell kialakítaniuk, hogy az igazgatók azt érezzék, hogy a szükségleteiket kiszolgálják, viszont az NGSZ-nek azt is éreztetnie kell, hogy takarékosan, gazdaságosan működik.

Továbbra is az NGSZ-hez tartoznak az általános iskolák, a gimnáziumok és a kollégiumok, valamint a volt kistérségi szegedi iskolák. A szakképző iskolák (szakközépiskolák és szakmunkásképzők) működtetője viszont a Szegedi Tankerület lesz az egész megyében – sorolta

Kardos Kálmán

, az NGSZ igazgatója. Hozzátette: kívülről nézve nagy vonalakban ugyanazt a feladatot látják el, mint eddig, de valójában lényegesen kibővül a tevékenységi körük. Az iskolák technikai személyzete (gazdasági ügyintéző, portás, gondnok, udvaros, kazánfűtő, karbantartó) munkajogilag immár az NGSZ állományába került, ez több mint kétszáz embert jelent. Másik változás, hogy eddig az NGSZ az iskoláknak csak a nagy pénzkiadást jelentő (50 ezer forintot meghaladó) beszerzéseit, műszaki munkáit látta el, ezen összeghatár alá eső ügyeket az intézmények eddig önállóan bonyolították. Innentől azonban az 50 ezer forint alatti, kis értékű beszerzések is az NGSZ-hez kerülnek, vagyis az iskola működtetését száz százalékig ennek a szervezetnek kell ellátnia.

A szakma a Klebelsberg-központnál

Kardos Kálmán elmondta, már többször találkozott

Plesovszkiné Ujfaluczki Judittal

, a szegedi tankerület igazgató asszonyával, és megkezdték az egyeztetéseket arról, hogy amit eddig egységesen kellett ellátni, hogyan tudják szétválasztani. A törvény szerint az oktatási-szakmai irányítást a tankerület, azaz az állam gyakorolja; a vagyon-, illetve iskolaműködtetéssel kapcsolatos feladatokat pedig az önkormányzat, azon belül az NGSZ. Az igazgató hangsúlyozta, a gyakorlatban ez egy széles mezsgye! Egyértelmű például, hogy egy kazán az iskolaműködtetéshez tartozik, ha viszont egy számítógép meghibásodik, már nem ilyen világos a helyzet. Ha oktatási célokat szolgál, akkor a javíttatása szakmai kiadás lesz, de ha gazdasági funkciót töltött be – például a könyvelésben alkalmazták –, akkor viszont az iskolaműködtetéshez tartozik. A szakmai kiadásokat az állam biztosítja a Klebelsberg Intézményfenntartó Központon keresztül. A vagyon-, illetve iskolaműködtetéssel kapcsolatos pénzeket pedig a szegedi önkormányzatnak kell fedeznie. A két külön forrás miatt ki kell tapasztalni annak az útját, hogy a vitatott esetekben hova sorolják a költségeket – magyarázta Kardos Kálmán. Hozzátette, a tankerületi igazgató asszonnyal abban állapodtak meg, hogy a tanév második félévét az együttműködés rendjének kialakítására használják fel. „Mindkét oldalnak az a célja, hogy segítse az iskolák működését” – szögezte le az NGSZ-igazgató.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.