Közélet

Rendőrkutyákkal és GPS-szel védekeznek a hazai sasok mérgezése ellen + VIDEÓK

Rendőrkutyákkal és GPS-szel védekeznek a hazai sasok mérgezése ellen + VIDEÓK

2013. január 13., vasárnap
Rendőrkutyákkal és GPS-szel védekeznek a hazai sasok mérgezése ellen + VIDEÓK

Évről évre nagyobb számban pusztulnak el mérgezéstől a parlagi sasok hazánkban. A nagyrészt Kárpát-medencében fészkelő, fokozottan védett madár megmentésére négyéves projekt indult: a mérgek felkutatására kutyákat képeznek ki, az elkövetőkkel szemben pedig a Nemzeti Nyomozóirodával karöltve lépnek fel. Egymillió forintot és öt év börtönt "ér" egy madár.

Az elmúlt években ismét veszélybe került a Magyarországon fokozottan védett parlagi sasok populációja. A természetes élőhelyük drasztikus lecsökkenése mellett évek óta tömeges mérgezés is tizedeli az állományt - a folyamat megállítására négyéves projekt indult 2012-ben, melynek segítségével országszerte védelembe veszik az állatot.

Sokszor nem a madár a célpont

A projekt részleteit decemberben ismertették Szegeden, a Százszorszép Gyermekházban, ahol felhívták a figyelmet: a mérgezések célpontjai sokszor nem is a sasok, hanem más, legálisan is gyéríthető állatok, mint például a rókák és varjúfélék. "Nem csak az apróvadakban, háziállatokban vagy halakban kárt okozó ragadozók lehetnek áldozatai ezeknek a kitett mérgeknek, de a védett állatokon túl még a gyerekek is veszélybe kerülhetnek miattuk" - magyarázta portálunknak a Magyar Madártani Egyesület fajvédelmi csoportvezetője,

Horváth Márton

.

Az ornitológus ismertette: a évek kitartó munkájával sikerült a kihalás széléről visszahozni a madarak állományát, hiszen a '70-es évek végén még alig 20-25 pár élt csak az országban. Európában szinte csak a Kárpát-medence területén fészkel a parlagi sas, a legutolsó számítások alapján a populáció 70 százaléka, 140-150 pár tartózkodik állandó jelleggel hazánkban. A sebezhető (Vulnerable) természetvédelmi státuszba sorolt állat eszmei értéke egymillió forint, az instabil állományban okozott kár azonban felbecsülhetetlen. A 2016-ig tartó projekt célja, hogy a madár védelme mellett tájékoztassa a potenciális elkövetőket, és vizsgálatot kezdeményezzen a mérgezések ügyében. Ez utóbbiban a Nemzeti Nyomozóirodával is együttműködve derítenék fel a bűneseteket, melyből - szigorított természetvédelmi törvények ide vagy oda - egyelőre nem sok bírósági ügy született. "Közel kétszáz mérgezésről tudunk, ennél persze jóval több ilyen eset történt. Ebből csupán egyetlen alkalommal szabtak ki felfüggesztett szabadságvesztést egy vadőr, egy vadászmester és két társuk ellen szándékos mérgezés miatt, amit végül egészségügyi okok miatt ejtettek" - magyarázta Horváth Márton. A külföldi példa alapján kutyákat képeznek majd ki kimondottan a madarak elleni méreg felkutatására - ezeknek a vegyi anyagoknak a birtoklása önmagában is bűncselekmény, a parlagi sas mérgezésével emellett a természetkárosítást és az állatkínzást is magával hozza, így összességében akár öt év börtönbüntetést is jelenthet egy parlagi sas elpusztítása.

Műholddal is követhetőek

Egy műholdas, GPS-alapú megfigyelőrendszert is létrehoztak, ahol az ornitológusok mellett bárki figyelemmel kísérheti a gyűrűzött madarak útját, és a jelenlegi tartózkodási helyét is. A

satellitetracking.eu

oldalon például megtudhatjuk, hogy

Dani

, a parlagi sas (akit Gyurta Dániel sportolóról neveztek el gyűrűzői) egy korábbi, Romániába tett kiruccanása után

jelenleg

a Körös-Maros Nemzeti Park közelében tartózkodik. A sasok mellett gólyák, kerecsensólymok vagy vércsék útjait is megtekinthetjük a folyamatosan frissülő oldalon.

Egy Mezőkövesden megmentett sas történetét is megismerheti az alábbi videóban!

http://www.youtube.com/watch?v=BRzY1DMvbHY

A sasok védelméről szóló projektet az alábbi videóban ismertetik:

http://www.youtube.com/watch?v=m0dPrgfctG4&list=UUglUqbm11OIOiVI5z713DLQ&index=1

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.