Egyetem

Nyolc kínai hallgató kapott diplomát a szegedi egyetemen + FOTÓK

Nyolc kínai hallgató kapott diplomát a szegedi egyetemen + FOTÓK

2013. január 14., hétfő
Nyolc kínai hallgató kapott diplomát a szegedi egyetemen + FOTÓK

A KAPU együttműködési és csereprogram keretében nyolc sanghaji fiatal vett részt féléves képzésben a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán. Tavasztól még többen érkezhetnek a Tisza partjára.

Ünnepélyes keretek között vette át jogi oklevelét a Sanghaji Politikatudományi és Jogi Egyetem nyolc diákja, akik az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar féléves angol nyelvű képzési programját zárták le sikeresen. A végzetteket

Szabó Imre

, a fakultás dékánja és

Li Xinhua

, Kína magyarországi nagykövetségének oktatási tanácsosa köszöntötte. A fiatalok nevében

Kang Meng

mondott beszédet. Mint az eseményen megtudtuk: a kínai fiatalok európai és magyar perspektívából tekintették át a jogtudomány, a nemzetközi tanulmányok, a politikatudomány és a munkaügyi kapcsolatok aktuális kérdéseit. Az elméleti órák mellett az angol nyelvi és kommunikációs készségeiket fejlesztő kurzusokon is részt vettek, s a heti tantermi foglalkozásokat kiegészítendő rendszeres időközönként előadásokat hallgathattak szegedi és vendégelőadóktól olyan izgalmas témákról, mint a magyar külpolitikai prioritásai, az alkotmánybíráskodás jövője vagy éppen a kriminálpolitika kihívásai. A házigazdák ezenkívül tanulmányi kirándulásokon mutatták be a sanghaji diákoknak Magyarország természeti, történelmi és kulturális örökségét. Ellátogattak a legfőbb igazságügyi és igazságszolgáltatási szervekhez, s jártak Pécsett, Egerben, Ópusztaszeren és a Balatonnál is.

A csereprogram egyébként annak a tágabb intézményközi együttműködésnek a szerves részét képezi, amely a felek reményei szerint hozzájárul majd a rendszeres hallgatói és oktatói mobilitás kialakulásához, közös kutatási és oktatási projektek fejlesztéséhez. Li Xinhua elmondta: tavasztól még az e félévinél is több sanghaji diák érkezik majd Szegedre. Jelenleg egyébként több mint 400 kínai fiatal tanul Magyarországon. Ami a másik oldalt illeti, Kína 80 ösztöndíjas helyet kínál egyetemein a magyar tanulóknak, mely számot a közeljövőben jelentősen megnövelik, ugyanakkor hozzátette: önköltséges alapon is rengeteg hazánkfia tanul náluk. Az országban most csaknem 300 ezer külföldi végez felsőfokú tanulmányokat, ezt a számot szeretnék 2020-ra 500 ezerig emelni, minek révén Ázsiában vezető szerepre tennének szert ezen a területen. Fontos partnernek tekintik Magyarországot, hiszen - fogalmazott - a közepes nagyságú kínai városnyi lélekszámú európai állam példamutató eredményeket ért és ér el egyebek között a kultúrában, a művészetekben, a sportban és a kutatásban is. A fiatalok áramlása ugyan még csak egyoldalú, de Szabó Imre dékán reményei szerint pedig két-három éven belül SZTE-s hallgatók is részt vehetnek majd hasonló sanghaji képzésen, amennyiben addig az SZTE Konfuciusz Intézet keretei között alapszintű kínai nyelvtudást szereznek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.