Közélet

Navracsics: fél évszázad legmélyebb és legátfogóbb reformja teljesedik ki

Navracsics: fél évszázad legmélyebb és legátfogóbb reformja teljesedik ki

2013. január 2., szerda
Navracsics: fél évszázad legmélyebb és legátfogóbb reformja teljesedik ki

Bő fél évszázad legmélyebb és legátfogóbb reformja teljesedik ki Magyarországon a január elsejével újraindult járási rendszer kialakításával - jelentette ki Navracsics Tibor szerdán Zalaegerszegen, a zalaegerszegi járási hivatal megnyitóján.

A miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter elmondta: az államreformnak nem az állam átalakítása a célja, az csupán az eszköz, a cél egy olyan államigazgatás, egy olyan állam kialakítása, amely azokat a polgárokat szolgálja, akiknek az adóforintjaiból működik. Az államnak pedig "nem lehet más célja, minthogy segítse Magyarország polgárainak érvényesülését". A 2010 óta zajló átalakítási folyamat "nemcsak az intézményépítés, az államigazgatás területén, de a jogalkotásban és az állami működés kultúrájában is újabb és újabb eredményeket ért el".

Navracsics Tibor

szerint a minisztériumi rendszer, a területi államigazgatás, a megyei kormányhivatalok és a járási hivatalok létrejötte, a kormányablakok rendszerének kialakítása és hálózatának elterjesztése, továbbá az igazságszolgáltatási reform is olyan folyamat, "amelyek a polgárbarát Magyarországhoz, a polgárbarát államhoz vezetnek el minket". A miniszterelnök-helyettes hozzátette: nemcsak a járási hivatalok kezdik meg működésüket a mai nappal, de az igazságszolgáltatáson belül a közigazgatási bíráskodás is az eddigieknél erősebb intézményi keretek között, a korábbi munkaügyi bírságokkal közös, elkülönült szervezetrendszerben működik majd. Navracsics Tibor kifejtette: a járási hivatalok indulásával az önkormányzatok működése is új értelmet nyer, jobban koncentrálhatnak a közösségek, polgárok, a helyi közösségi ügyek szolgálatára. Az adósságkonszolidáció révén a felszabaduló anyagi forrásokkal jobban tudják érvényesíteni saját közösségi célkitűzéseiket.

Rigó Csaba

, a Zala Megyei Kormányhivatal vezetője arról beszélt, hogy a megyében hat járás jött létre, 2013 végéig pedig legalább tíz településen működik majd kormányablak. A zalaegerszegi járáshoz 84 település 104 ezer lakója tartozik, kereteiben működik mostantól a zalaegerszegi kormányablak, valamint a zalaegerszegi, a pacsai és a zalalövői okmányiroda.

Gyutai Csaba

, Zalaegerszeg polgármestere (Fidesz-KDNP) azt mondta: "nekünk az volt a feladatunk, hogy segítsük a polgárbarát ügyintézés feltételeinek megteremtését", amelyet a polgármesteri hivatalból ide átkerült dolgozók a korábbi hivatali rendben is jó színvonalon végeztek. A megnyitó végén Veres András szombathelyi megyés püspök szentelte fel az épületet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.