Közélet

Megalakult a Csongrád Megyei Tűzmegelőzési Bizottság

Megalakult a Csongrád Megyei Tűzmegelőzési Bizottság

2013. január 30., szerda
Megalakult a Csongrád Megyei Tűzmegelőzési Bizottság

Amennyiben országos szinten mindössze tíz százalékkal sikerülne csökkenteni a tűzesetek számát, már az is sokmilliárdos érték megmenekülését jelentené a nemzetgazdaság számára – jelentette ki Szatmári Imre tű. ezredes, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója a Csongrád Megyei Tűzmegelőzési Bizottság alakuló ülésén.

A 22 szervezet – köztük rendészeti, államigazgatási és civil szervezetek, valamint gazdasági társaságok - részvételével a katasztrófavédelmi igazgatóságon megalakult bizottság célul tűzte ki, hogy preventív, értékelő és a tapasztalatokat feldolgozó munkája során felhívják a figyelmet a tüzek megelőzésére, és az ehhez szükséges ismereteket eljuttatják a társadalom legszélesebb rétegeihez. A bizottság elnöki tisztét betöltő Szatmári Imre tű. ezredes hangsúlyozta: a szervezetnek célja kell, hogy legyen, hogy meghallgassa a tagok által képviselt szervezetek és partnereik észrevételét és javaslatait. Az igazgató kifejtette: bár a tavalyi évben megháromszorozódott a kirótt tűzvédelmi bírságok mértéke a megyében, tudni kell, hogy a hatósági szigor mellett az ismeretek közlése is a megelőzés eszköze. A szervezet tagjai egyhangúlag támogatták a bizottság elnökségét: Szatmári Imre tű. ezredest, mint elnököt, az társelnöki funkciót vállaló Katona Ivánt, a MOL Nyrt. egészségvédelmi, biztonságtechnikai és környezetvédelmi tanácsadóját, az elnökhelyettesi poszton Huszár Tibor tű. ezredest, megyei katasztrófavédelmi igazgatóhelyettest, továbbá az ügyvezető elnöki funkciót betöltő Ördög Istvánt, az igazgatóság tűzoltó főfelügyelőjét, valamint a titkárt,

Rókus Imre

hatósági osztályvezetőt. Az ülésen Magyar Anna országgyűlési képviselő, a megyei önkormányzat elnöke kijelentette: amennyiben a bizottság munkája során felmerülne törvények változtatásának szükségessége, a javaslatokat közvetíteni fogja a jogszabályokat előkészítőkhöz, míg Katona Iván javasolta: az általános iskolai oktatásnak legyen része a tűzmegelőzés is. A bizottság elfogadott munkaterve az évszakokhoz, illetve az időjárás változásához kapcsolódóan épül fel, és az alakuló ülésen elhatározták, hogy kiadványban tájékoztatják a zenés táncos rendezvények, bálok szervezőit a nem megfelelő szervezés és biztosítás okozta veszélyekről, és döntöttek arról is, hogy kidolgozzák, milyen stratégia mentén fogják a fiatalokhoz eljuttatni a tűz veszélyeinek és a megelőzés elveit az internet felhasználásával. A Csongrád Megyei Tűzmegelőzési Bizottság tagjai úgy határoztak, hogy következő rendes ülésükre szeptemberben kerül sor, azonban rendkívüli ülést hívnak össze, ha ezt a tűzvédelem kapcsán kialakuló helyzet szükségessé teszi.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.